ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς και το «ναι» και το «όχι» της αντιπολίτευσης γίνονται «κέρδος» του Μητσοτάκη

Πώς και το «ναι» και το «όχι» της αντιπολίτευσης γίνονται «κέρδος» του Μητσοτάκη
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Σε σχέδιο να εκθέσει πολιτικά την αντιπολίτευση και από την άλλη να φανεί ότι είναι συνεπής στις δεσμεύσεις του, προχωρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γνωρίζοντας παράλληλα ότι έχει απέναντί του μια «μισή» αντιπολίτευση.

Οι εσωκομματικές διενέξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να βρει στην ουσία τα πατήματά του, αφήνουν πρόσφορο έδαφος στη κυβέρνηση ώστε ακόμη και φάουλ αν κάνει, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των δύο υπουργών (Φλωρίδη - Μηταράκη) να μπορέσει γρήγορα να το ξεπεράσει και να βρεθεί στην αντεπίθεση.

Η συνταγή του πρωθυπουργού είναι ίδια με αυτή που ακολούθησε και στην προηγούμενη τετραετία έναντι των πολιτικών αντιπάλων του. Δημιουργεί εμπροσθοβαρείς πολιτικές με νομοσχέδια που για την αντιπολίτευση αποτελούν πρόβλημα και αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Έτσι πριν κλείσει η βουλή για τη θερινή περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ετοιμάσει δύο νομοσχέδια - γρίφους για την αντιπολίτευση ως προς το τι θα πράξουν την ώρα της ψηφοφορίας. Η ψήφος των αποδήμων είναι το ένα, και το δεύτερο νομοσχέδιο είναι αυτό που διορθώνει τα οικονομικά.

Έτσι... εγκλωβίζει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Σε ό,τι αφορά το πρώτο για την ψήφο των ομογενών η νέα ρύθμιση θα προβλέπει τη δυνατότητα να μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους στο εξωτερικό οι Έλληνες συμπολίτες μας όπου και να διαμένουν, χωρίς καμία προϋπόθεση παρά μόνο να είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Το νομοσχέδιο, θα εισαχθεί στη βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες αφού σήμερα ολοκληρώνεται η διαβούλευση που έχει τεθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών πριν από μία εβδομάδα.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την καλυτέρευση των οικονομικών, τόσο στα νοικοκυριά, όσο και στους εργαζόμενους στο δημόσιο αφού προβλέπεται μια σειρά διορθώσεων, όπως αυξήσεις στους μισθούς και αυξήσεις στο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά.

Και τα δύο αυτά νομοσχέδια είναι εμβληματικά για την κυβέρνηση αφού δημιουργούν δυναμική στην κοινωνία και διαπερνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γιατί εάν οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πουν το «ναι», το κέρδος θα είναι υπέρ της κυβέρνησης, ενώ αν πουν «όχι» και τα καταψηφίσουν, πάλι θα υπάρχει κέρδος για τη Νέα Δημοκρατία, αφού θα φανεί αναξιόπιστη η αντιπολίτευση και μακριά από τις ανάγκες τις κοινωνίας.

Η «διπλή τακτική» Μητσοτάκη

Η τακτική που εφαρμόζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διπλή και εστιάζει και προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς το ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει «δικαιολογία» γιατί βρίσκεται σε εσωκομματική τρικυμία αναζητώντας νέο αρχηγό, και άρα δυσκολεύεται να πει καθαρό όχι ή ναι στη ψήφο των ομογενών, αν και επί της αρχής δεν διαφωνεί.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη, έρχεται σε ακόμη πιο δύσκολη θέση έναντι της Ν.Δ. γιατί ενώ δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ηγεσίας, δεν διαθέτει ακόμη ενιαία πρόταση ως προς τη στάση που θα κρατήσει. Συγκεκριμένα, υπάρχουν βουλευτές που υποστηρίζουν ότι δεν θα πρέπει το ΠΑΣΟΚ να «ακολουθεί» τη ΝΔ και να ψηφίζει τα νομοσχέδια, και άλλοι που υποστηρίζουν ότι αποτελούν ανάγκη της κοινωνίας και αν καταψηφιστούν, το ΠΑΣΟΚ θα φανεί ανακόλουθο ως προς το προεκλογικό του αφήγημα περί σοβαρής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης.

Η ψήφος του ΠΑΣΟΚ επί ΣΥΡΙΖΑ

Ο υφιστάμενος νόμος για την ψήφο των ομογενών που ψήφισαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, είχε ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έβαζε προσχώματα και καταψήφισε το νόμο της Ν.Δ.

Τώρα, ο νέος νόμος που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση αίρει όλες τις «αγκυλώσεις» του παρελθόντες διορθώνοντας τους περιορισμούς που υπήρχαν και αν δεν ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ, τότε ο πρωθυπουργός θα έχει κάθε λόγο να χαρακτηρίζει τη στάση του κ. Ανδρουλάκη ως «υποκριτική».

Στη Χαριλάου Τρικούπη, βέβαια, προσανατολίζονται στο να υπερψηφίσουν μέχρι στιγμής το συγκεκριμένο μέτρο, θέτοντας ωστόσο μια σειρά ρυθμίσεων που πρέπει να λάβει υπόψη της η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Έτσι, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται και στις δύο περιπτώσεις να κερδίζει πόντους στην κοινωνία τρεις εβδομάδες μετά τις εθνικές εκλογές, καθώς «στριμώχνει» με την τακτική του τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας στους πολίτες ότι διαθέτει κυρίαρχη πολιτική άποψη, θέση και πρόταση, κάνοντας πράξη όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ