ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμφώνησαν για debate, διαφωνούν… για όλα τα υπόλοιπα

Συμφώνησαν για debate, διαφωνούν… για όλα τα υπόλοιπα
INTIME / ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι τις κάλπες της 21ης Μαΐου και η σφοδρή αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών όπως αυτή ξεδιπλώνεται μέσα από τις περιοδείες τους ανά τη χώρα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας για το κλίμα πόλωσης που διαμορφώνεται ενόψει εκλογών.

Μπορεί η διακομματική να κατέληξε σε συμφωνία για διεξαγωγή τρίωρης τηλεμαχίας, έξι ενοτήτων (οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση, εξωτερική πολιτική και άμυνα, κράτος - θεσμοί - διαφάνεια, υγεία - παιδεία - κοινωνικό κράτος, περιβάλλον - ενέργεια και μία ελεύθερη με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών), με τη συμμετοχή όλων των αρχηγών στις 10 Μαΐου, ωστόσο οι κόντρες γύρω από το θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών, αλλά και των πεπραγμένων των κυβερνήσεων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να βάζουν «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό.

Την ίδια ώρα στην «μάχη» ρίχνουν τα κόμματα όλα τα όπλα τους, συμπεριλαμβανομένων και των προεκλογικών σποτ, με θεματολογία που καλύπτει όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας: ακρίβεια, υγεία, παιδεία, ενοίκια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την περιοδεία του σε Ναύπακτο, Μεσολόγγι και Αγρίνιο επανέφερε το σενάριο περί πολιτικής τερατογένεσης με κυβέρνηση ηττημένων, ζητώντας αυτοδυναμία. Κάλεσε τους πολίτες να συγκρίνουν τις δύο τελευταίες 4ετίες και επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα διερωτώμενος χαρακτηριστικά: «Θα τινάξει την μπάνκα στον αέρα; Θα ξανά οδηγήσει τη χώρα σε νέα μνημόνια; Ποιος μπορεί να πιστέψει πραγματικά σήμερα ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα πρόγραμμα 70 δισεκατομμυρίων; Γιατί τόσα στοιχίζουν όλα αυτά που σας τάζει».

Ειδικά για το debate είπε ότι «θα πέσουν και οι μάσκες γιατί στο θα είμαστε όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί. Να εξηγήσουν τα υπόλοιπα κόμματα πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται αυτή την Προοδευτική διακυβέρνηση την κυβέρνηση των ηττημένων».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας από τη Χίο κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εκφοβίζει, τρομοκρατεί και εκβιάζει τους εργαζόμενους», ζητώντας και πάλι «αλλαγή και μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας».

«Στην κάλπη της 21ης Μαΐου το δίλημμα είναι Μητσοτάκης η αλλαγή» ανέφερε συγκεκριμένα, προσθέτοντας πως «οι εκλογές με απλή αναλογική δεν είναι εκλογές χαλαρής ψήφου. Ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε κάλεσμα στους νέους να πάνε στην κάλπη και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας μάλιστα στις αιτιάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα επιχειρήσει «τερατογένεση» με κυβέρνηση χωρίς το πρώτο κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην RealNews ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης σκιαμαχεί γιατί τερατογένεση θεωρεί κάθε κυβέρνηση, στην οποία δεν θα ηγείται αποκλειστικά ο ίδιος ως ελέω θεού μονάρχης». «Αυτό είναι το άκρον άωτον της αλαζονείας και της καθεστωτικής λογικής και καθρεφτίζει την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχει για τη χώρα ως οικογενειακό οικόπεδο» σημείωσε.

Για «αλαζονεία της εξουσίας» κάνει λόγο από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος από τη Θράκη όπου περιοδεύει ζήτησε ενίσχυση στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Μιλώντας στο βράδυ του Σαββάτου στην Κομοτηνή ζήτησε από τους πολίτες «να σηκώσουν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής αξιοπρέπειας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ