ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη με άλλη κυβέρνηση», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν θα είχαν συμβεί τα Τέμπη με άλλη κυβέρνηση», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ
Σε σχέση με την Εξεταστική Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής που επισκέφθηκε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, η εικόνα που έχουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, όπως πληροφορείται το CNN Greece, είναι ανησυχητική ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS (ΑΡΧΕΙΟ)

«Δεν υπάρχει εγκυρότερη δημοσκόπηση για την κυβερνητική δημοφιλία από αυτή που έγινε χθες, Τετάρτη, στους δρόμους και στις πλατείες των μεγαλύτερων πόλεων της χώρας», ισχυρίζονται στο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, προσθέτοντας πως μετά από την αποτυχία της γραμμής άμυνας περί «ανθρώπινου λάθους» καταρρέει και το ανάχωμα του συμψηφισμού με τα όσα έκαναν ή δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν διαχρονικές παθογένειες στο σιδηρόδρομο, προσθέτουν όμως πως το δυστύχημα των Τεμπών δεν θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κι αυτό για τρεις λόγους, κατά την Κουμουνδούρου:

Πρώτον, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τοποθέτησε στη Λάρισα τον μοιραίο κι άπειρο σταθμάρχη κατά τρόπο ρουσφετολογικό κι έκνομο.

Δεύτερον, από το 2020 δεν λειτουργούσε το δευτεροβάθμιο όργανο ελέγχου της κυκλοφορίας των τρένων στην οδό Καρόλου, στην Αθήνα, που επέτρεπε σε αυτούς που εργάζονταν εκεί να επικοινωνούν με τα τρένα και να επεμβαίνουν για να διορθώνουν όταν διαπίστωναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Τρίτο και καθοριστικότερο, σύμφωνα πάντοτε με το ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι τον Ιούλιο του 2019 λειτουργούσε σύστημα τηλεδιοίκησης το οποίο έδινε τη δυνατότητα στο σταθμό της Λάρισας να «βλέπει» ως το Αιγίνιο της Πιερίας, πολύ πιο μακριά δηλαδή από εκεί που έγινε το δυστύχημα.

Σε σχέση, εξάλλου, με την Εξεταστική Επιτροπή LIBE της Ευρωβουλής που επισκέφθηκε τη χώρα μας τις προηγούμενες ημέρες, η εικόνα που έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως πληροφορείται το CNN Greece, είναι ανησυχητική.

Είναι χαρακτηριστικό πως το κράτος δικαίου, οι θεσμοί και η δημοκρατία στην Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για δεύτερη συνεχόμενη φορά την ερχόμενη εβδομάδα.

«Ούτε στην Πολωνία ούτε στη Σλοβενία ούτε στη Μάλτα αρνήθηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι να συναντήσουν την Επιτροπή, όπως συνέβη εδώ», παρατηρούν στην Κουμουνδούρου, προσθέτοντας πως έκανε πολύ κακή εντύπωση στους ευρωβουλευτές η άρνηση και της Προέδρου της Δημοκρατίας και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να τους συναντήσουν.

Ως προς το επιχείρημα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση πως η επίσκεψη της LIBE συνέπεσε με το εθνικό πένθος για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και με την προεκλογική περίοδο, στην αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν ότι είχε προγραμματιστεί από τον περασμένο Μάιο, η ελληνική Βουλή λειτουργεί ήδη κανονικά κι εκλογές δεν έχουν ακόμα προκηρυχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες τους, μάλιστα, το πόρισμα της Επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις είναι πιθανό να γνωστοποιηθεί ακόμα και τον ερχόμενο μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ