Στη «δίνη» της μετάλλαξης Όμικρον η χώρα - Αυστηροποίηση των μέτρων από 3/1
Ανανεώθηκε:
Με στόχο την ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε και η κυβέρνηση αποφάσισε την αναβάθμιση του πλαισίου των μέτρων κατά της πανδημίας. Στόχος είναι ο περιορισμός της κινητικότητας των πολιτών, η μείωση των συναθροίσεων και η αύξηση της αυτοπροστασίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το βασικό χαρακτηριστικό της «Όμικρον» που είναι η υπερμεταδοτικότητα.
Ήδη, σήμερα, Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου, σημειώθηκε νέο «ρεκόρ» 9.284 κρουσμάτων, που αποτελεί ιστορικό υψηλό από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα. Η Αττική «βράζει» με 4.038 μολύνσεις, εκ των οποίων οι 1.264 εντοπίζονται στο κέντρο της πρωτεύουσας. Η θετικότητα έχει «εκτοξευθεί» στο 9,76%.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, θεωρείται βέβαιο ότι την «έκρηξη» κρουσμάτων «οδηγεί» η μετάλλαξη Όμικρον, που εξαπλώνεται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, εκτιμάται ότι στις επόμενες 15 ημέρες θα έχει κυριαρχήσει στη χώρα.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες που αφορούν διασωληνώσεις και νέες εισαγωγές δεν «ακολουθούν» την «βόμβα» νέων μολύνσεων. Σήμερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι 629 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι και 289 είναι οι νέες εισαγωγές (ημερήσια μεταβολή -4.3%).
Η «ακτινογραφία» της μετάλλαξης Όμικρον
Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν τη μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον. Ο κίνδυνος εισαγωγής είναι μικρότερος μεν, σε σύγκριση με την «Δέλτα», η διάρκεια νοσηλείας είναι κατά 40% μικρότερη, ωστόσο ο κίνδυνος επαναλοίμωξης είναι πολύ μεγαλύτερος και φαίνεται ότι υποεκτιμάται, ενώ τα δεδομένα θνησιμότητας χρειάζονται περαιτέρω τεκμηρίωση. Αυτά ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.
Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών έδωσε έμφαση στα δεδομένα μελετών για τη διαφυγή του ιού από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργούνται από τον εμβολιαζόμενο ή από τον νοσούντα. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι στο μεγάλο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η πρωτεΐνη ακίδα της «Όμικρον». Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσιεύσεις ο ορός ατόμων που είχαν νοσήσει ή είχαν εμβολιαστεί ακόμα και με την ενισχυτική δόση δείχνει μειωμένη εξουδετερωτική ικανότητα, ωστόσο σε μία μελέτη -από τις πολλές που έχουν δημοσιευθεί- επισημαίνεται ότι παρά την μείωση της εξουδετερωτικής ικανότητας η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι ο παράγων με τον οποίο αντιμετωπίζεται επιτυχώς η λοίμωξη, τόνισε.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι προστατευτικά έναντι της σοβαρής νόσου και του θανάτου σε σχέση με τα αναδυόμενα στελέχη. Μέχρι σήμερα, είπε η κυρία Θεοδωρίδου, δεν προτείνεται τροποποίηση των εμβολίων σε σχέση με την μετάλλαξη «Όμικρον» και φαίνεται ότι μελλοντικά τα εμβόλια θα εφαρμόζονται όπως και αυτά της γρίπης.
Αυστηρότερο πακέτο μέτρων
Υπό αυτό το κλίμα, πέραν του βασικού «όπλου» των εμβολίων, σε μία εβδομάδα τίθεται σε εφαρμογή ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων, που αποσκοπεί στον περιορισμό της κινητικότητας των πολιτών, τη μείωση των συναθροίσεων και την αύξηση της αυτοπροστασίας, προκειμένου να επιτευχθεί η ανάσχεση της ραγδαίας εξάπλωσης της «Όμικρον».
Συγκεκριμένα, τίθενται σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022 και έως τις 16 Ιανουαρίου, με δυνατότητα επέκτασης εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα εξής μέτρα:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ή εναλλακτικά διπλή μάσκα, χειρουργική ή υφασμάτινη (η σύσταση είναι να επιλέγεται η μάσκα υψηλής προστασίας) τόσο στις υπεραγορές σουπερμάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσο και στο προσωπικό των χώρων εστίασης. Γενική σύσταση είναι να γίνεται χρήση της μάκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας σε κάθε περίσταση συνωστισμού.
- Στο χώρο της διασκέδασης και της εστίασης, το ωράριο λειτουργίας είναι έως τις 12.00 το βράδυ και δεν επιτρέπειται η διασκέδαση για ορθίους. Στα τραπέζια μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα και θα ισχύσουν και μετρικές αποστάσεις. Εφόσον διαπιστωθεί ότι δεν τηρούνται τα μέτρα, θα διακοπεί και η μουσική, η οποία στην παρούσα φάση εξακολουθεί να επιτρέπεται.
- Όσον αφορά τους αθλητικούς χώρους και συγκεκριμένα τα γήπεδα, όπου όπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας έχει παρατηρηθεί μη τήρηση μέτρων, επιβάλλονται περιορισμοί στην παρακολούθηση από τους φιλάθλους σε ποσοστό 10% με ανώτατο όριο 1.000 άτομα. Εάν τα μέτρα δεν τηρηθούν, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.
- Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων το επισκεπτήριο θα επιτρέπεται μόνο με τεστ PCR 48 ωρών.
- Επιπλέον όσοι επισκέπτονται ασθενείς στα νοσοκομεία θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό PCR 48 ωρών, ενώ περιορίζεται και η είσοδος ιατρικών επισκεπτών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.
- Όσον αφορά την τηλεργασία, θα εφαρμοστεί τόσο στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, όσο και ιδιωτικές εταιρείες έως ποσοστού 50%, ενώ θα υπάρξει και κυλιόμενο ωράριο, που θα καθοριστεί βάσει των δυνατοτήτων σε κάθε υπηρεσία.
Ο υπουργός Υγείας επισήμανε κατά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ότι η παραλλαγή Όμικρον βρίσκεται πλέον σε ισχυρό βαθμό στην ελληνική επικράτεια και ειδικά στην Αττική, όπου υπάρχει αρκετά μεγάλη άνοδος, η οποία και προκαλεί προβληματισμό και συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Ως προς τη χρονική έναρξη ισχύος των μέτρων, την 3η Ιανουαρίου, ο κ. Πλεύρης εξήγησε ότι ο συνδυασμός εισαγωγών-εξιτηρίων, που δεν δείχνουν στην παρούσα φάση ιδιαίτερη πίεση του συστήματος Υγείας, και το γεγονός ότι η λήψη μέτρων πριν την Πρωτοχρονιά θα είχε ως αποτέλεσμα να μετακυλήσει η διασκέδαση και η ψυχαγωγία σε κλειστούς χώρους, οδήγησαν στην απόφαση να ισχύσουν τα μέτρα μετά την εορταστική περίοδο.
Σημειώνοντας πως τα περισσότερα κρούσματα αφορούν πολίτες νεαρότερης ηλικίας, ο κ. Πλεύρης απηύθυνε εκ νέου έκκληση προς τους νέους που διασκεδάζουν ειδικά αυτές τις ημέρες να αποφύγουν να έλθουν σε επαφή με τους οικείους τους μεγαλύτερης ηλικίας ή να έχουν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας όταν συγχρωτίζονται με μεγαλύτερες ηλικίες και κυρίως ανεμβολίαστους.
«Εισερχόμαστε στην επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον και στην ελληνική επικράτεια» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση.
Παράλληλα, ειδικά σχετικά με την Αττική επισήμανε ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο πλήρους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Γιατί τα μέτρα αυτά, γιατί από τις 3 Ιανουαρίου
Το σκεπτικό πίσω από τη λήψη του νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, που θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής ιολογιας ΕΚΠΑ- μέλος επιτροπής Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Το βασικό στοιχείο είναι ότι στις χώρες οι οποίες έχει επικρατήσει η Ομικρόν δεν υπάρχουν δείγματα πίεσης στα συστήματα υγείας» εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. «Ήδη, μέσα σε ένα μήνα στη Νότια Αφρική, η Όμικρον βρίσκεται σε ύφεση. Δεν αυξήθηκαν οι νοσηλείες ενώ οι θάνατοι αυξήθηκαν σε πολύ μέτρια επίπεδα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είχαν εξαιρετικά χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Η χώρα είχε περάσει δυσκολότερα κύματα λόγω της μετάλλαξης Δ και Β. Το ίδιο ισχύει και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έχουν περάσει 2-3 όπου το Λονδίνο έχει φτάσει στα δικά μας τωρινά επίπεδα».
Σημαντικός παράγοντας, όπως διευκρίνισε ο καθηγητής, αποτελεί και η μελέτη σχετικά με τις νοσηλείες που προκαλεί η παραλλαγή Όμικρον σε αντιδιαστολή με την Δέλτα: «Με βάση όλες τις μελέτες για τις νοσηλείες θα χρειαστεί 5πλάσιος αριθμός κρουσμάτων για να δημιουργηθεί η ίδια πίεση στο σύστημα υγείας που δημιουργείται λόγω Δέλτα. Δηλαδή όταν φτάσαμε εμείς τα 7.000 κρούσματα για να δούμε την ίδια πίεση στο ΕΣΥ με την Όμικρον απαιτούνται 35.000 κρούσματα».
Ο καθηγητής τόνισες επίσης ότι αναμένεται μια αύξηση με μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων με ενδεικτικό νούμερο τις 12.000, αριθμός που μπορεί να καταγραφεί ακόμα και αύριο, Τρίτη.
«Με βάση των αριθμό των κρουσμάτων μπορεί να λεχθεί ότι ο αριθμός των κρουσμάτων Όμικρον στην Αττική έχει φτάσει στο 40-50%, θεωρούμε ότι εκεί οφείλεται η αύξηση στις άλλες περιοχές τα νούμερα είναι εξαιρετικά χαμηλά» επισήμανε.
Για την «Όμικρον» εξήγησε ότι η νοσηρότητα σε σύγκριση με την Δέλτα είναι 3 με 5 φορές χαμηλότερη, όμως για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να υπάρχει αρκετά μεγάλος κίνδυνος και δεν πρέπει να το πάρουν αψήφιστα, τόνισε.
Για το ΕΣΥ τόνισε βρίσκεται σε αποσυμπίεση και είναι εξαιρετικά απίθανο το σενάριο να «γονατίσει» τις επόμενες ημέρες, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά, όπως εξήγησε.
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εστίαση και τη διασκέδαση επισήμανε τα εξής: «Η εστίαση και η διασκέδαση είναι από εκεί που ξεκινάνε τα μέτρα σε όλο τον κόσμο, δεν είναι ελληνικό πρωτότυπο. Δεν μπορεί να γίνει χρήση μάσκας, λόγω της μουσικής αναγκαζόμαστε και φωνάζουμε, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ δημιουργεί κατάσταση κοινωνικής χαλάρωσης. Όλα αυτά τα στοιχεία λαμβάνονται υπόψιν σε παγκόσμια κλίμακα. Προσπαθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο να δημιουργήσουμε μια κανονικότητα, η "Όμικρον" ήρθε να το χαλάσει αυτό, έχουμε όμως τα στοιχεία που λένε ότι μπορούμε να περιμένουμε πριν λάβουμε πιο δυνατά μέτρα. Δεν θα έχουμε κανέναν πρόβλημα αν τηρηθεί το πακέτο μέτρων».
Σχετικά με τα σχολεία τόνισε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τις εκδρομές ενώ για το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση. «Πάνω από 95% να επιστρέψουν οι μαθητές κανονικά στο σχολείο μετά τις γιορτές», ανέφερε.