ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η Τουρκία ή θα συζητήσει σοβαρά με την ΕΕ ή θα προκαλεί διαρκώς στην Ανατ. Μεσόγειο

Μητσοτάκης: Η Τουρκία ή θα συζητήσει σοβαρά με την ΕΕ ή θα προκαλεί διαρκώς στην Ανατ. Μεσόγειο
«Η Ελλάδα αναπτύσσεται αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να χαιρόμαστε ή να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ένας σημαντικός μας γείτονας δοκιμάζεται οικονομικά, όπως δοκιμάζεται σήμερα η Τουρκία για πολλούς λόγους που για εμένα είναι απολύτως προφανείς», τόνισε ο πρωθυπουργός. Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Την πεποίθηση του ότι η Τουρκία δεν θα κάνει εξαγωγή της οικονομικής κρίσης που την ταλαιπωρεί εκφράζει στην εφ’ολης της ύλης συνέντευξή του στον Τύπο της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν πιστεύω ότι θα γίνει, διότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ένταση αφορά στην εξωτερική πολιτική ειδικά ως προς την Ελλάδα πιστεύω ότι θα είχε επιπτώσεις και στην εσωτερική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, «η Τουρκία πια γνωρίζει ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες ουσιαστικά δίνουν στην Τουρκία δυο επιλογές: Να μειώσει την ένταση, να συζητήσει σοβαρά με την Ευρώπη αλλά και με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα οποία έχει διαφορές, Ελλάδα και Κύπρο δηλαδή και να επιδιώξει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την επίλυση των διαφορών μας ή να εντείνει και να κλιμακώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πρόσθεσε δε: «Στην περίπτωση αυτή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα οποία πολύ απλά δεν τα αντέχει αυτή τη στιγμή η τουρκική οικονομία».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι δεν είναι καλό για την Ελλάδα μία τουρκική οικονομία, η οποία είναι σε κρίση και απερριψε ως απλοϊκές τις αναλύσεις, οι οποίες, ενδεχομένως, να θεωρούν ότι η Ελλάδα ενισχύεται επειδή η Τουρκία περνά από μία οικονομική κρίση:

«Η Ελλάδα αναπτύσσεται αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να χαιρόμαστε ή να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ένας σημαντικός μας γείτονας δοκιμάζεται οικονομικά, όπως δοκιμάζεται σήμερα η Τουρκία για πολλούς λόγους που για εμένα είναι απολύτως προφανείς».

«Επαναπρογραμματίζουμε το DNA της ελληνικής οικονομίας»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για επαναπρογραμματισμό του DNA της ελληνικής οικονομίας και εξέφρασε την πεποίθησή για ρωμαλέα ανάπτυξη: «Μία ανάπτυξη η οποία προέρχεται ολοένα και περισσότερο από επενδύσεις και από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών».

Εμφανίστηκε μάλιστα δηκτικός για τις αιτιάσεις που είχαν απευθυνθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ:

«Στέκομαι στις υπηρεσίες, διότι πολλοί είχαν σπεύσει -κυρίως από την αντιπολίτευση- να καταστροφολογήσουν και να θεωρήσουν περίπου χαμένη και τη φετινή τουριστική περίοδο. Αντιθέτως η τουριστική περίοδος ήταν εξαιρετική και αποδείξαμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε ξένους επισκέπτες με ασφάλεια και με σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα».

Ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συζητήση περί νέων παροχών: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και φέτος η Ελλάδα έχει ακόμα, όπως και όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες υψηλά ελλείμματα. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι όλες οι χώρες δαπάνησαν σημαντικούς πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν ήμασταν οι μόνοι. Απλώς κάποιες χώρες τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από άλλες».

Προβαίνοντας μάλιστα στη σύγκριση «με την Ισπανία του κυρίου Σάντσεθ και των Podemos, θα δείτε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες που υπερκάλυψαν την απώλεια του ΑΕΠ της πανδημίας ήδη από το 3ο τρίμηνο του ’21. Αντιθέτως η Ισπανία υπολείπεται σημαντικά. Και οι Ισπανοί δαπάνησαν πολλά χρήματα, όπως και εμείς αλλά εμείς προφανώς το κάναμε με πιο ουσιαστικό τρόπο προωθώντας την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας».

Κράτησε πάντως για τη συζήτηση του προϋπολογισμού τις οποιες διευκρινίσεις για ακόμη χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ:

«Αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει τελικά τα πιο πολλά νοικοκυριά να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δίκαιο και σωστό. Διότι προφανώς οι αντικειμενικές αξίες του παρελθόντος δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές αξίες των περιουσιών σε κάποιες λίγες περιοχές της πατρίδας μας».

Κατώτατος μισθός

Για το θέμα της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού εντός του 2022 είπε:

«Έχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του ’22. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται από το νόμο. Και αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι ότι προφανώς όταν η οικονομία αναπτύσσεται θα πρέπει και οι συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν τον βασικό μισθό να έχουν ένα όφελος, μία συμμετοχή, ένα μέρισμα ανάπτυξης το οποίο θα καταλήξει τελικά και σε αυτούς». Πρόσθεσε όμως: «θέλω να τονίσω θα ήταν σφάλμα εάν αυτή τη στιγμή παίρναμε οποιαδήποτε απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε, πρώτον την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και δεύτερον την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων».

Για τις εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερομένος στην εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ επανέλαβε την αιχμή που είχε διατυπώσει εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας: «Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα δυο, εντός εισαγωγικών, «παλιά» κόμματα είναι αυτά τα οποία τελικά έχουν κάνει το βήμα να εκλέξουν τον πρόεδρο τους από ένα ευρύ εκλογικό Σώμα. Ουσιαστικά από την ίδια την κοινωνία. Ενώ το δήθεν προοδευτικό είναι εγκλωβισμένο σε εσωτερικές, ατέρμονες εσωτερικές αναζητήσεις και δεν μπορεί καλά- καλά να οργανώσει ένα συνέδριο. Και αυτό, ενδεχομένως, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας, όταν μιλάμε με τόσο μεγάλη άνεση για δημοκρατικές παρατάξεις, προοδευτικά κόμματα. Στην πράξη μάλλον το ανάποδο ισχύει».

Για το νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ τόνισε:

«Θεωρώ, ότι θα έχουμε δυνατότητα να έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του και προσβλέπω σε ουσιαστική, ποιοτική αντιπολίτευση. Για μένα ποιοτική είναι η αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις. Μια καλή αντιπολίτευση θα κάνει και την κυβέρνηση καλύτερη».

Η υποχρεωτικότητα

Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε άλλες ηλικιακές ή επαγγελματικές κατηγορίες είπε κατηγορηματικά: «Δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή εξετάζεται».

Εξήγησε, όμως, ότι η μεταβολή στην στρατηγική εξαρτάται από την πορεία της πανδημίας: «Εχουμε δει η πανδημία αυτή, δυστυχώς, μας έχει εκπλήξει πολλές φορές όλους μας- όχι μόνο στην Ελλάδα- και μας εκπλήσσει συνήθως δυσάρεστα, όχι ευχάριστα. Και έχω πει με γενναιότητα ότι είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας εάν τα δεδομένα μας υποδείξουν ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ικανοποιημένος από την αύξηση στο ρυθμό του εμβολιασμού.

«Αυτό πιστεύω ότι δικαιώνει τη δύσκολη, πλην όμως απαραίτητη απόφαση να προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι άνω των 60. Εκτιμώ ότι η αύξηση θα συνεχιστεί και θα αξιολογήσουμε τελικά την επιτυχία του μέτρου σε βάθος χρόνου. Είναι βέβαιο όμως ότι έδωσε μία σημαντική δυναμική, μία ώθηση απαραίτητη στο όλο πρόβλημα του εμβολιασμού», είπε.

Ο πρωθυπουργός στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα η οποία, όπως είπε, «τόσο τολμηρά προώθησε την αναμνηστική δόση, την 3η δόση με διάφορους τρόπους». Πρόσθεσε μάλιστα: «όλα όσα γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή για τη μετάλλαξη «Όμικρον» και δεν τα γνωρίζουμε όλα, καταδεικνύουν το γεγονός ότι η 3η δόση είναι απαραίτητη. Ακόμα πιο απαραίτητη από αυτό το οποίο πιστεύαμε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη: «Το γεγονός, λοιπόν, ότι είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη στους ενισχυτικούς εμβολιασμούς είναι μία θετική εξέλιξη η οποία σε βάθος χρόνου πιστεύω θα οδηγήσει και σε μία πιο γρήγορη αποκλιμάκωση αυτού του κύματος το οποίο μας ταλαιπωρεί έντονα».

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του για την ποιότητα της αντιπολίτευσης και για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει διαλέξει να πολιτεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας: «Προφανώς δεν καταλαβαίνει ότι η πανδημία δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη αλλά ένας παγκόσμιος υγειονομικός εφιάλτης ο οποίος αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν συνέχεια τη στρατηγική τους με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απόλυτη κομματικοποίηση της πανδημίας: «και την χρήση ενός λεξιλογίου από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο εμπρηστικού και τολμώ να πω και προσβλητικού, είναι μοναδικό στην Ευρώπη».

Συμπλήρωσε δε αιχμηρά: «Αλλά ο καθένας από εκεί και πέρα είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του».

Κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να είναι προσεκτικός στην κριτική που ασκεί για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας: «Διότι παρέδωσε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με τραγικές αδυναμίες στον τομέα αυτό. Θέλω επίσης να θυμίσω ότι περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν έβρισκαν κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαμε κάθε χειμώνα στις τακτικές επιδημίες της γρίπης. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα έπρεπε να το γνωρίζει ο ίδιος».

Υπενθύμισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση υπερδιπλασίασε τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προσέλαβε όλους τους γιατρούς οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους: «Και όποτε γιατροί δεν ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, και το κάναμε, το εργαλείο της επίταξης», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εκλογές

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την πάγια άποψη του για προσφυγή στις εθνικές κάλπες στο τέλος της τετραετίας, υπογραμμίζοντας ότι προσθέτει μεγάλα αποθέματα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας να γνωρίζουν όλοι ότι ο εκλογικός κύκλος είναι σταθερός:

«Σας επαναλαμβάνω λοιπόν και πάλι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε ακόμα 18 μήνες εντατικής δουλειάς μπροστά μας και θέλω να αξιολογηθούμε συνολικά για το έργο το οποίο παράγαμε, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις πολλαπλές κρίσεις που μας προέκυψαν αλλά και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικές αλλαγές που έχουμε κάνει που πιστεύω ήδη έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων».

Παρά το φόντο των νέων δεδομένων που ενδεχομένως δημιουργούν οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά ο πρωθυπουργός διατύπωσε εκ νέου τον στόχο της αυτοδυναμίας:

«Θεωρώ ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει άλλες δυνατότητες ευελιξίας και ταχύτητας στην εφαρμογή της πολιτικής της. Και αν οι πολίτες κρίνουν τελικά ότι η διακυβέρνησή μας είναι επιτυχημένη, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και την επόμενη τετραετία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ