ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκουρλέτης στο CNN Greece: Επιβεβλημένη η πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα

Σκουρλέτης στο CNN Greece: Επιβεβλημένη η πρόταση μομφής στον Σταϊκούρα
Γιώργος Ζάχος / ΙΝΤΙΜΕ

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece ο Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι ήταν  επιβεβλημένη η πρόταση μομφής στον Χρήστο Σταϊκούρα γιατί ο λαός πρέπει να μάθει τι τον περιμένει με τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή συνιστά νίκη «όσων αγωνίστηκαν για να αποκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης».

Ο Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε ότι: «Η κυβέρνηση ευθύνεται για το ότι συνειδητά επέλεξε να μην υιοθετήσει ένα πρόγραμμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για τη μελλοντική θωράκιση της δημόσιας Υγείας.»

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε: «Πιστεύω σε μια σταθερή στρατηγική που θα προτάσσει το διάλογο ως μέσο ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.» Θεωρεί επίσης κρίσιμο να μην παρασυρθεί η Ελλάδα σε θερμό επεισόδιο.

Στο εσωκομματικό πεδίο, ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θέλει μια «συζήτηση για τις αδυναμίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα μεγάλα επιτεύγματα που πέτυχε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες». Τέλος, υπογραμμίζει ότι κανείς δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πάνου Σκουρλέτη στο CNN Greece:

-Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον του κ. Σταϊκούρα;

-Ένα από τα πλέον αντικοινωνικά νομοσχέδια που οδηγεί σε καταστάσεις οικονομικής γενοκτονίας ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, επιχειρήθηκε να περάσει στα μουλωχτά αγνοώντας τις συνθήκες της πανδημίας, αλλά και την διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση της οικονομίας. Η πρόταση μομφής προς τον υπουργό Οικονομικών ήταν επιβεβλημένη. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει τι τον περιμένει.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής

-Πώς κρίνετε την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή;

-Η διαφωνία για το ανασταλτικό ή μη αποτέλεσμα της έφεσης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών, ανάμεσα στην Πρόεδρο και την Εισαγγελέα, ανέδειξαν τα δυο πρόσωπα της ελληνικής Δικαιοσύνης. Ευτυχώς επικράτησε εκείνο που συναντήθηκε με το αίσθημα δικαιοσύνης της μεγάλης πλειονότητας του δημοκρατικού κόσμου.

Πρόκειται για μια ακόμη δικαίωση όσων αγωνίστηκαν για να αποκαλύψουν τον πραγματικό χαρακτήρα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Μην ξεχνάμε πως ο αγώνας ενάντια στον φασισμό οφείλει να είναι διαρκής.

-Τώρα που η απόφαση βγήκε, έχετε κάποια εξήγηση πώς αυτή η εγκληματική οργάνωση έδρασε επί σαράντα χρόνια, χωρίς να τη σταματήσουν εγκαίρως οι Αρχές; Τι πράξατε εσείς ως κυβέρνηση;

-Όντως ήταν μια οργάνωση που λειτούργησε χρόνια. Ωστόσο, τα πρώτα χρόνια ήταν περιθωριακή και απαρατήρητη. Ενισχύθηκε όταν τον πρόβαλαν μεγάλα ΜΜΕ για τους δικούς τους λόγους και η ίδια εκμεταλλεύτηκε την ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι πολιτικές λιτότητας. Κατά τη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, η δράση της Χρυσής Αυγής δεν είναι τόσο έντονη σε πράξεις βίας στο δρόμο, όσο σε φραστικά επεισόδια στη Βουλή. Αυτά αντιμετωπίστηκαν κάθε φορά με αυστηρό τρόπο.

Η καταλυτική παρέμβαση όμως ήταν των (μικρότερων ή μεγαλύτερων) αντιναζιστικών δυνάμεων που αποκάλυψαν το χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και αποκατέστησαν την ιστορική μνήμη. Αυτή η δράση άνοιξε το δρόμο στην καταδίκη των ναζί.

Ευθύνες της κυβέρνησης για την πανδημία

-Η πανδημία εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα. Εσείς ως αξιωματική αντιπολίτευση ασκείτε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Ωστόσο, όλη η Ευρώπη είναι στο «κόκκινο», ακόμα και οι χώρες με κυβερνήσεις που ιδεολογικά είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως η ισπανική. Μήπως λοιπόν είστε υπερβολικοί στην κριτική σας, αφού φαίνεται να υπάρχει μια, ας πούμε, «αντικειμενική» διάσταση στην απειλή του κορωνοϊού;

-Ασφαλώς η πανδημία έχει ορισμένα επιθετικά χαρακτηριστικά για τα οποία δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Ωστόσο, το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού είχε προβλεφθεί. Η κυβέρνηση ευθύνεται λοιπόν για το ότι συνειδητά επέλεξε να μην υιοθετήσει ένα πρόγραμμα αποφασιστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημίας όσο και για τη μελλοντική θωράκιση της δημόσιας Υγείας. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποδεικνύονται πολύ πιο γενναιόδωρες σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων υγείας.

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία σαν μπόρα που θα περάσει, σαν μια παρένθεση που θα κλείσει, μη δίνοντας μόνιμες λύσεις στα προβλήματα του ΕΣΥ. Γι’ αυτό δεν κάνει προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ σκανδαλωδώς ανοίγει παράθυρο κερδοσκοπίας στο ιδιωτικό τομέα, μέσω της αύξησης της αποζημίωσης για τις ιδιωτικές ΜΕΘ και χαλάρωσης των υποχρεώσεων για τη στελέχωσή τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι επίσης η άρνηση συνταγογράφησης του τεστ για τον κορωνοϊό.

Τα γηροκομεία

-Με ερώτησή σας φέρατε στη Βουλή το ζήτημα των κρουσμάτων κορωνοϊού στα γηροκομεία. Το πρόβλημα πού εστιάζεται; Είναι ελλιπή τα πρωτόκολλα ή δεν εφαρμόζονται όπως πρέπει;

-Και τα δύο ισχύουν. Τα πρωτόκολλα διαμορφώθηκαν τον Αύγουστο μετά τα πρώτα κρούσματα σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, χωρίς να έχει υπάρξει σχετική πρόνοια από τον Μάρτιο. Ταυτόχρονα, δεν κινητοποιήθηκαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για να διασφαλίσουν την κατά γράμμα εφαρμογή των πρωτοκόλλων. Πέρα όμως από τους ηλικιωμένους, δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα για όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς: τους πρόσφυγες στα καμπ, τους Ρομά, τους φυλακισμένους. Η κυβέρνηση έχει ολιγωρήσει.

Διάλογος με την Τουρκία

-Πάμε τώρα στα ελληνοτουρκικά. Το Oruc Reis είναι στα 8 μίλια από το Καστελόριζο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το πεδίο ασκεί μια αντιπολίτευση πολύ ήπια για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα. Μάλιστα, ορισμένες φορές δίνετε και συναίνεση. Θα ήθελα όμως να σας ρωτήσω συγκεκριμένα τι θα κάνατε διαφορετικά από την κυβέρνηση, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρέπει να γίνουν, οι οποίες δεν γίνονται αυτή τη στιγμή;

-Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί ορθώς μια υπεύθυνη πολιτική στα εθνικά θέματα. Αυτή η στάση επιβάλλεται γιατί τα ελληνοτουρκικά αποτελούν για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και διαχρονικό ζήτημα. Πιστεύω σε μια σταθερή στρατηγική που θα προτάσσει το διάλογο ως μέσο ειρηνικής επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

-Ωστόσο, η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική διαλόγου την ώρα που η Άγκυρα τον τορπιλίζει, βγάζοντας πάλι το Oruc Reis…

-Ακριβώς το ότι η Τουρκία δεν επιλέγει τον διάλογο, είναι ένας ακόμα ισχυρός λόγος για να τον επιλέξουμε εμείς. Με βάση τη διεθνή νομιμότητα τα δικά μας επιχειρήματα είναι πιο ισχυρά. Χρειαζόμαστε μια ψύχραιμη αντιμετώπιση και όχι μια αντιφατική στρατηγική που μπορεί να οδηγήσει στο πεδίο αντιπαράθεσης που επιλέγει η άλλη πλευρά.

-Να υποθέσω ότι αυτό που λέτε, σημαίνει ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη δεν πρέπει να κάνουν κινήσεις αποτροπής του Oruc Reis;

-Ο ελληνικός στόλος μπορεί και πρέπει να είναι παρών στην περιοχή. Το ζήτημα είναι να μην παρασυρθούμε σε ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα οδηγήσει σε διάλογο με τους όρους που θέλει η Τουρκία.

Συζήτηση για τη διακυβέρνηση

-Κλείνοντας, θα ήθελα να τα συζητήσουμε τα ζητήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται σημάδια φθοράς της κυβέρνησης, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στάσιμος, αν δεν πέφτει. Τι φταίει;

-Το σημαντικότερο στοιχείο μετά τις εκλογές είναι η αισθητή πτώση στην εκτίμηση για την ικανότητα της κυβέρνησης να χειρίζεται τα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας, της εργασίας. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να κερδίσει από την υποχώρηση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας του να οργανώσει τη συζήτηση για τις αδυναμίες της κυβέρνησής του, αλλά και για τα μεγάλα επιτεύγματα που πέτυχε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Τα συμπεράσματα αυτής της συζήτησης θα ενισχύσουν την αξιοπιστία του. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πρωτίστως από το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και δευτερευόντως από τις προστάσεις της ΝΔ.

-Υπονοείτε ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει μεγαλύτερες αποστάσεις από την περίοδο της διακυβέρνησής του;

-Εγώ μιλάω για μια βαθιά συζήτηση αποτίμησης που θα είχε τα στοιχεία που λέτε, αλλά ταυτόχρονα θα εξηγούσε με πειστικότητα στον κόσμο τι και πώς το πετύχαμε, κάτι που δεν ήταν αυτονόητο.

-Διαβάζουμε διάφορα δημοσιεύματα ότι ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβητείται στο εσωτερικό του κόμματος. Υπάρχει όντως εσωκομματική αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα;

-Κάθε φορά που η ΝΔ θέλει να ανακοινώσει μια πολιτική που θα έχει κοινωνικό κόστος, επιχειρεί μια επικοινωνιακή επίθεση για να φορτώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση τις ευθύνες. Αυτή η τακτική έχει κοντά ποδάρια. Δεν μπορείς για μεγάλο διάστημα να ακολουθείς αντιλαϊκή πολιτική και να φορτώνεις τις ευθύνες στους προηγούμενους. Εμείς καλούμαστε να ενσωματώσουμε στην προγραμματική πρότασή μας τα νέα στοιχεία που προκύπτουν από την οικονομική, κλιματική και υγειονομική κρίση, σε ένα φόντο υποβάθμισης της δημοκρατίας. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση για μας, με αυτό πρέπει να καταπιαστούμε κυρίως το επόμενο διάστημα.

Σε σχέση με το άλλο σκέλος του ερωτήματός σας, είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν αμφισβητείται από κανέναν μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ