EDITORIAL

Μπροστά στο μπλόκο του ασφαλιστικού

Μπροστά στο μπλόκο του ασφαλιστικού
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Π. ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον της κυβέρνησης και το ασφαλιστικό μέλλον της κοινωνίας.

Είναι δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει εύκολα τα εμπόδια που έχει μπροστά του, με κυρίαρχο για τον ίδιο και την παράταξή του, την ψήφιση του ασφαλιστικού από τη Βουλή. Έχει πολύ δρόμο, όμως, και δύσβατο μέχρι να φτάσει σε εκείνο το σημείο. Οι αγρότες έχουν κατεβάσει τα τρακτέρ στις εθνικές οδούς, ελεύθεροι επαγγελματίες κρεμάνε τις γραβάτες τους έξω από τη Βουλή, οι συνταξιούχοι είναι στους δρόμους... Σε αυτό το περιβάλλον και για όλες τις κινήσεις τακτικής που θα πραγματοποιήσει, την ίδια ώρα, θα σφυγμομετρεί τη στάση των ψηφοφόρων.

Ήδη, στις πρόσφατες αλλά και στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις καταγράφονται σημαντικές απώλειες που φέρνουν το ΣΥΡΙΖΑ σε πολύ δύσκολη θέση. Όποια και αν είναι η θέση και η άποψη κάποιου για την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων – και αναμφίβολα πολλές ενστάσεις είναι ορθές – η τάση μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη. Πολύ περισσότερο, δε, αν αξιολογηθεί το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα δεν σκοπεύουν να παρέχουν ουδεμία στήριξη και πως έχουμε ακόμη πολλούς "κάβους" μέχρι τη στιγμή της ψήφισής του, μπορεί να υποστηριχθεί με μία σχετική ασφάλεια ότι οι απώλειες θα συνεχιστούν. Αυτό το ενδεχόμενο ως προοπτική μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερες δυσκολίες στο κυβερνητικό επιτελείο την στιγμή της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, οι οποίες δεν θα μπορούν να ξεπεραστούν με ευφυολογήματα, όπως αυτό του κ. Κατρούγκαλου, που καλούσε τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που δημιουργήθηκε υπό τις οδηγίες του. Ήδη, οι θεσμοί πιέζουν και ζητούν περαιτέρω μειώσεις στα ποσοστά αναπλήρωσης και στις κύριες συντάξεις.

Αναμφίβολα, ο κ. Τσίπρας έχει μία πολύ μεγάλη μάχη και αυτήν τη φορά οι επιλογές του είναι προκαθορισμένες. Πολύ περισσότερο, δεν θα είναι εύκολη η διαχείριση του γεγονότος ότι η ελληνική κοινωνία είναι θετική απέναντι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στο ασφαλιστικό, όπως κατέγραψαν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Θα πρέπει, δηλαδή, να μεταφράσει με κάποιον τρόπο στην εκλογική βάση, αυτό που υποστηρίζει: το ασφαλιστικό με τη σημερινή του μορφή δεν είναι βιώσιμο. Και αυτός είναι ο πραγματικός γόρδιος δεσμός για τον Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ