ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο - Δεν είναι χρεοκοπημένη χώρα

Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα βγαίνει από το Μνημόνιο - Δεν είναι χρεοκοπημένη χώρα
ΕΡΑ

Την άποψη πως η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ σε ενημέρωση που παρείχε σε δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στα τρέχοντα ζητήματα της διαπραγμάτευσης είπε πως την παρούσα περίοδο προετοιμάζεται η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν συμφωνηθεί.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως οι αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης των 800 εκατ. ευρώ αναμένονται στο τέλος Οκτωβρίου, δεδομένου ότι ο ESM δεν έχει ακόμα διαθέσιμα στοιχεία προκειμένου να αποφασίσει νωρίτερα.

«Δεν έχουμε ακόμα τα στοιχεία για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος Σεπτέμβριου. Θα χρειαστούν ακόμα περίπου τέσσερις εβδομάδες . Υποθέτω ότι θα έχουμε όλα τα στοιχεία στη διάθεσή μας στο τέλος Οκτωβρίου», ανέφερε.

Όσον αφορά στην προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το Μνημόνιο ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε πως αυτό θα γίνει αλλά η επιτήρηση θα συνεχιστεί. «Η Ελλάδα έχει καλές πιθανότητες να εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο του 2018 με την προϋπόθεση πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», είπε και προσέθεσε: «Όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την πορεία της χώρας γιατί πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθούμε. Ωστόσο είναι άλλο πράγμα το να βρίσκεται μια χώρα σε πρόγραμμα και άλλο να τελεί υπό εποπτεία».

Ο επικεφαλής του ESM είπε πως δεν θεωρεί την Ελλάδα χρεοκοπημένη χώρα και ξεκαθάρισε πως στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί ό,τι εφαρμόστηκε και στις χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα και βγήκαν από αυτό.

Τέλος, ερωτηθείς για την μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο είπε τα εξής: «Ελπίζω ότι στην επόμενη ευρωπαϊκή κρίση- και εύχομαι να αργήσει- δεν θα χρειαστεί να ζητήσουμε τη βοήθεια του ΔΝΤ αλλά θα μπορεί να χειριστεί το ζήτημα ο ESM από κοινού με την Κομισιόν».