Σε ποιες χώρες τα χαρτονομίσματα του ευρώ φθείρονται ταχύτερα
Έρευνα της ΕΚΤ για την ποιότητα των χαρτονομισμάτων των 5, 10, 20, 100, 200 και 500 ευρώ δείχνει πως όλες οι χώρες της ευρωζώνης δεν εμφανίζουν το ίδιο αριθμό φθαρμένων ή ποιοτικών χαρτονομισμάτων.
Οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ έλεγξαν το 2016 συνολικά 32,3 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ για την ποιότητα και την αυθεντικότητα τους. Εξ αυτών κρίθηκαν ακατάλληλα και αντικαταστάθηκαν με νέα περίπου 5,4 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα (το 27% των τραπεζογραμματίων σε κυκλοφορία). Η έρευνα των εθνικών τραπεζών απεκάλυψε πως το 83,3% των χαρτονομισμάτων είναι σε καλή κατάσταση και μπορεί να παραμείνει σε κυκλοφορία, ενώ το 16,7% κρίθηκε πως έπρεπε να αποσυρθεί, όπως και έγινε.
Η ποιότητα των χαρτονομισμάτων του ευρώ έχει να κάνει με το ρυθμό που οι αρμόδιες εθνικές αρχές αντικαθιστούν τα φθαρμένα ευρώ με νέα, αλλά και με την ίδια τη χρήση των χαρτονομισμάτων, δεδομένου ότι σε κάποιες χώρες οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι περισσότερο διαδεδομένες. Υπό αυτή την έννοια ο αριθμός των φθαρμένων ευρώ στην Ελλάδα πρέπει να μειώθηκε αισθητά μετά τα μέσα του 2015 και την εισαγωγή των capital controls.
Η έρευνα δείχνει πως οι περισσότερες χώρες έχουν χαμηλό ποσοστό καταστροφής φθαρμένων ευρώ, περίπου ένα χαρτονόμισμα ανά άτομο ετησίως, αλλά αυτό δεν είναι ο κανόνας. Ορισμένες χώρες έχουν χαμηλότερης ποιότητας ευρώ σε κυκλοφορία παρά το υψηλό ποσοστό καταστροφής, ενώ άλλες έχουν σε κυκλοφορία ευρώ υψηλής ποιότητας, παρόλο που καταστρέφουν λιγότερα φθαρμένα ευρώ από ότι ο μέσος όρος των κρατών της ζώνης του ευρώ. Αυτό δείχνει ότι οι διαφορές των εθνικών ταμειακών κύκλων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα των χαρτονομισμάτων.
Σήμερα περισσότερα από 20,2 δισεκατομμύρια χαρτονομίσματα του ευρώ συνολικής αξίας 1,12 τρισ. ευρώ είναι σε κυκλοφορία εκ των οποίων χαρτονομίσματα εκτιμώμενης αξίας 172,8 δισ. ευρώ κυκλοφορούν εκτός της ζώνης του ευρώ.