Aποζημίωση 10 δισ. ευρώ θα ζητήσει η Eldorado Gold από το Δημόσιο
Αποζημίωση- μαμούθ ύψους 10 δισ. ευρώ εξετάζει να διεκδικήσει η καναδική εταιρεία Eldorado Gold από το Ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, προσφεύγοντας στη διεθνή διαιτησία, εφόσον η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να αρνείται την έκδοση των αδειοδοτικών διαδικασιών και παρέλθει η 21η Σεπτεμβρίου, οπότε και εκπνέει το τελεσίγραφο που έστειλε χθες ο επικεφαλής της εταιρείας Τζώρτζ Μπερνς.
Η είδηση ότι η Eldorado προτίθεται να αναστείλει τις επενδύσεις στην Ελλάδα, μεταδόθηκε από όλα τα μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης. Οι «Financial Times» τιτλοφορούν το άρθρο τους «Δύο ημέρες μετά τη δέσμευση Τσίπρα η Eldorado Gold αποχωρεί», το Reuters επισημαίνει «τα ρυθμιστικά εμπόδια οδηγούν την Eldorado να αναστείλει την επένδυση στην Ελλάδα», ενώ το Bloomberg γράφει «Ελλάδα: Εκεί όπου, παρότι κάποιος κάθεται πάνω σε χρυσωρυχείο, δεν αρκεί για να βγάλει χρήματα».
Ειδικά το τελευταίο επισημαίνει ότι η εταιρεία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα, ότι η απόφαση της Eldorado έρχεται τη στιγμή που η χώρα επιχειρεί να βγει από τα Μνημόνια προσελκύοντας ξένες επενδύσεις, ενώ επικαλείται δηλώσεις αναλυτών και στελεχών της αγοράς που κάνουν λόγο για εξαιρετικά σημαντική ζημιά στο επενδυτικό προφίλ της χώρας.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η χθεσινή δήλωσή του επικεφαλής της εταιρείας Τζώρτζ Μπερνς, ότι στους πέντε μήνες που είναι επικεφαλής της Eldorado Gold έχει αποστείλει τρεις επιστολές στον Πρωθυπουργό, ζητώντας του συνάντηση, οι οποίες έμειναν όλες αναπάντητες. Διευκρίνισε ότι η εταιρεία συνεχίζει να αγνοεί το αντικείμενο της Διαιτησίας, όπου ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έχει διαμηνύσει από τον Ιούνιο ότι θα προσφύγει το Δημόσιο, και εξήγησε ότι η απόφαση για πάγωμα των καναδικών επενδύσεων ελήφθη υπό την πίεση των μετόχων της Eldorado.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης χαρακτήρισε απαράδεκτο «οι εγκρίσεις αδειών να καθίστανται όμηροι πολιτικών σκοπιμοτήτων ή των απόψεων μίας ηχηρής μειοψηφίας», προσθέτοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία» της τοπικής κοινότητας στη Χαλκιδική είναι υπέρ των εξορύξεων και οι ενστάσεις όσων εναντιώνονται στην επένδυση έχουν κριθεί ως αβάσιμες». Επικαλέστηκε μάλιστα το γεγονός ότι η εταιρεία έχει δικαιωθεί μέχρι σήμερα 18 φορές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.