ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκταμιεύθηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ – Ικανοποίηση από Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ

Εκταμιεύθηκε η δόση των 7,7 δισ. ευρώ – Ικανοποίηση από Μοσκοβισί – Ντάισελμπλουμ
European Union

Στα κρατικά ταμεία βρίσκεται η δόση των 7,7 δισ. ευρώ, καθώς ο ESM εκταμίευσε τα χρήματα προς την Ελλάδα την ίδια στιγμή που εκκινούσε το Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου τη χώρα μας εκπροσωπεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα του Eurogroup εμφανίσθηκαν τόσο ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, όσο και ο επικεφαλής της Ευρωομάδας Γέρουν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

Να σημειωθεί πως τα 6,9 δισ. ευρώ από τα 7,7 δισ. ευρώ της δόσης θα πάνε για να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν έως τις 20 Ιουλίου. Τα 800 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου, υπό την προϋπόθεση πως το Ελληνικό Δημοσιο θα εισφέρει από την πλευρά του 400 εκατ. ευρώ για τον ίδιο σκοπό. Δηλαδή συνολικά θα αποπληρωθούν 1,2 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες έως το Σεπτέμβριο.

«Ο ESM εκτέλεσε την πρώτη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, με βάση την τρίτη εκταμίευση, τα χρήματα έφτασαν στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά το tweet που έκανε το ESM.

«Δε θα μιλήσουμε σήμερα για την Ελλάδα και αυτό είναι καλό νέο. Είναι η πρώτη φορά στα πέντε χρόνια που έρχομαι εδώ», ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα «καλό σημάδι» ότι τα «πράγματα προχωράνε». Αναφερόμενος στην εκταμίευση των 7,7 δισ. που έγινε σήμερα σημείωσε ότι θα επιτρέψει στην Ελλάδα να έχει περισσότερα έσοδα για επενδύσεις, δημιουργία θέσεων εργασίας, στήριξη της ανάπτυξης και κοινωνική συνοχή. «Οι Έλληνες βγαίνουν από την κρίση πιο δυνατοί, με μία χώρα μεταρρυθμισμένη και έχοντας ωφεληθεί από την αλληλεγγύη των εταίρων τους», κατέληξε ο Ευρωπαϊος επίτροπος.

Στο γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup απέδωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ τον περιορισμένο αριθμό δημοσιογράφων πριν από το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ήταν η Ιταλία και το γεγονός ότι αυτές ανακεφαλαιοποιήθηκαν με κρατική στήριξη και όχι με «bail in», ήτοι με συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Ο ίδιος δεν δέχθηκε το χαρακτηρισμό πως υπήρξε «παραθυράκι» που επέτρεψε να αποφθεχθεί το «bail in». Είπε δε πως είναι ικανοποιημένος με το γεγονός ότι βρέθηκε μια λύση για τις ιταλικές τράπεζες και πως το εάν αυτή η λύση είναι ικανοποιητική και συμβατή με τις κρατικές ενισχύσεις θα το κρίνει η ΕΕ.

Ο Ντάισελμπλουμ απεκάλυψε πως στην Ευρωομάδα θα παρουσιαστεί έκθεση της ΕΚΤ για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θα δοθεί βάρος στη νομοθεσία για την αφερεγγυότητα των τραπεζών και βεβαίως θα υπάρξει ενημέρωση για τις ιταλικές τράπεζες .