ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόκληση Βίλντερς: Οι Έλληνες εξαπατούν και ξοδεύουν τα λεφτά σε σουβλάκια και ούζα

Πρόκληση Βίλντερς: Οι Έλληνες εξαπατούν και ξοδεύουν τα λεφτά σε σουβλάκια και ούζα
Reuters

Τη θέση πως οι Έλληνες, «εξαπατούν», ξοδεύουν όλα τα χρήματα τους «σε σουβλάκι και ούζο» και εν συνεχεία ζητούν δανεικά από τους Ευρωπαίους, μετέφερε με ερώτηση που απεύθυνε στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Γκέερτ Βίλντερς, ο ακροδεξιός ηγέτης του Ολλανδικού «Κόμματος για την Ελευθερία» (PVV), ο οποίος αποκάλεσε «πηγάδι δίχως πάτο» την Ελλάδα.

Η ερώτηση προς τον Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 19/6 από τον Βίλντερς και δύο βουλευτές διατυπώθηκε εξ αφορμής άρθρου της De Telegraaf, της μεγαλύτερης ολλανδικής ημερήσιας εφημερίδας με τίτλο «Οι Έλληνες λαμβάνουν χρήματα από το μηχανισμό διάσωσης».

Οι ακροδεξιοί βουλευτές ρωτούν το εάν αληθεύει ότι οι Έλληνες θα λάβουν 8,5 δισ. ευρώ ως υποστήριξη από τον ESM και στη βάση αυτή ζητούν να ενημερωθούν για το ποιο είναι το μερίδιο της Ολλανδίας σε αυτή τη νέα δόση.

Κλιμακώνοντας οι Γκέρτ Βίλντερς, Βίκυ Μάγιερ και Τόνι βαν Ντάικ ζητούν από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να τους ενημερώσει για το πώς εξηγεί στον Ολλανδό φορολογούμενο ότι μια χώρα που πρέπει να εξοφλήσει το χρέος της με νέο χρέος εξακολουθεί να μπορεί να υπολογίζει στα χρήματα των Ολλανδών φορολογουμένων.

Στο σημείο αυτό υιοθετούν ακόμη πιο λαϊκίστικο ύφος:

«Συμμερίζεστε την άποψη που λέει (σ.σ. Έλληνες) δεν μπορείτε να ξοδεύετε όλα τα χρήματά σας σε σουβλάκι και ούζο και στη συνέχεια να ζητάτε κοινωνικά επιδόματα; Αν ναι, πότε σκοπεύετε να πείτε στους Έλληνες ότι δεν θα ανταμείβονται για την απάτη και την εξαπάτηση τους; Αν όχι, πώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό στους Ολλανδούς οι οποίοι μόλις και μετά βίας μπορούν να τα βγάλουν πέρα;», σημειώνει η σχετική ερώτηση των βουλευτών του PVV, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για την επίμαχη δήλωση που είχε κάνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα FAZ, όπου υποστήριξε ότι οι νότιες χώρες σπαταλούσαν χρήματα σε «ποτά και γυναίκες» πριν από την κρίση της Ευρωζώνης.

Καταλήγοντας οι Βίλντερς, Μάγιερ και βαν Ντάικ ερωτούν με μάλλον επιθετικό τρόπο τον υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας: «Σκοπεύετε να καταστήσετε σαφές προς την Ελλάδα ότι η Ολλανδία δεν θα πληρώσει ούτε μια δεκάρα από τα χρήματα των φορολογουμένων σε αυτό το πηγάδι δίχως πάτο;»

Δεν μπλοκάρει η δόση

Το CNN Greece απευθύνθηκε στον Θίτζ Κέτενις (Thijs Kettenis) ανταποκριτή της ολλανδικής εφημερίδας Τράου (Trouw) στην Αθήνα για το εάν το «Κόμμα για την Ελευθερία» μπορεί να εμποδίσει την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα. Ο Κέτενις ήταν κατηγορηματικός: «Όχι, το PVV δεν μπορεί να αναβάλει τις αποφάσεις. Τα περισσότερα μεγάλα κόμματα στο κοινοβούλιο θα στηρίξουν το αποτέλεσμα του Eurogroup», είπε σχετικά.

Να σημειωθεί πως εάν και έχουν περάσει σχεδόν 100 ημέρες από τις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία ακόμη δεν έχει συσταθεί κυβέρνηση. Τέσσερα κόμματα βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για τη σύσταση κυβέρνησης: το φιλελεύθερο κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι. Αν και το κόμμα του Μαρκ Ρούτε αναδείχθηκε νικητής με 21%, δεν είναι εκείνο που κυριαρχεί στις διαπραγματεύσεις, μιας και τα υπόλοιπα τρία κόμματα έλαβαν ποσοστά από 9% μέχρι 12% και έχουν σημαντικό ρόλο και λόγο στις διαβουλεύσεις.

Οι αρχηγοί όλων των προαναφερομένων κομμάτων αρνήθηκαν συλλήβδην οποιαδήποτε συνομιλία με τον Βίλντερς και το PVV, μολονότι είναι το δεύτερο σε έδρες κόμμα στη νέα βουλή.

Ενημέρωση Ντάισελμπλουμ

Σε ενημέρωση για το Eurogroup που παρείχε χθες στην Ολλανδική Βουλή ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επαναλαμβάνει το ανακοινωθέν της Ευρωομάδας υπογραμμίζοντας πως η βιωσιμότητα του χρέους θα επιτευχθεί με τα μέτρα που εγκρίθηκαν στο Eurogroup τον Μάιο του 2016 και ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές δαπάνες θα πρέπει να μειωθούν στο 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και να παραμείνουν χαμηλότερα από το 20% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα.

Μεταξύ άλλων ο Ντάισελμπλουμ επαναλαμβάνει πως το Eurogroup δεσμεύεται να προσφέρει στήριξη στην Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και πως «το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν όχι μόνο για να υπάρξει αποπληρωμή ληξιπροθέσμων χρεών, αλλά και για να κτιστεί ένα αποθεματικό, με στόχο να στηριχθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη και η έξοδος στις αγορές».