Eurogroup: Η Ελλάδα ψάχνει διατύπωση που δεν θα «σκοτώνει» το QE
Μια «υποσχετική» για το χρέος που δεν θα «σκοτώνει» την προοπτική της συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και θα δίνει στους επενδυτές «ορίζοντα», αναζητά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σήμερα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Στέλιος Παπαδόπουλος οι οποίοι βρίσκονται από χθες στο Λουξεμβούργο θα είναι από νωρίς το πρωί σε ανοικτή γραμμή με το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικότερα με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκο, ο οποίος έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο, προκειμένου να μεταφέρουν τις θέσεις των εταίρων, όπως αυτές θα διατυπωθούν στο πρωινό EuroWorking Group και ακολούθως στο απογευματινό Eurogroup.
Όλα δείχνουν πως το ανακοινωθέν που θα εκδώσει η Ευρωομάδα θα είναι στο σκέλος του χρέους καλύτερο από αυτό της 22ας Μαΐου, καθώς θα προβλέπει επιμήκυνση των μέσων ωριμάνσεων των ευρωπαϊκών δανείων όχι έως 15 έτη, αλλά κατά 17 έτη, την εισαγωγή «πλαφόν» στο επιτόκιο των ευρωπαϊκών δανείων στο 1% ως το 2050 και τη δυνατότητα εξαγοράς των δανείων του ΔΝΤ με τα αδιάθετα χρήματα του προγράμματος.
Σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα και το μακροοικονομικό σενάριο στη βάση των οποίων θα καταρτιστεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, τα στελέχη του ΔΝΤ είχαν τις τελευταίες δύο ημέρες προπαρασκευαστικές συναντήσεις με στελέχη του ESM και έχει υπάρξει πρόοδος. Ωστόσο, αυτή δεν αναμένεται να αποτυπωθεί στο τελικό ανακοινωθέν. Η πιο προχωρημένη εκδοχή του σεναρίου που είναι στο τραπέζι προβλέπει πως εάν το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος είναι 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022 και εν συνεχεία υποχωρήσει στο 1,8% του ΑΕΠ για όλη την περίοδο 2023-2060, τότε η μέση ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έως το 2060 θα είναι κοντά στο 1,3% του ΑΕΠ.
Η στάση της Λαγκάρντ
Αν και πληροφορίες φέρουν την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ να ξεκαθαρίζει σήμερα τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες το Ταμείο θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, ωστόσο η ίδια θα επαναλάβει πως το χρέος υπό τα σημερινά δεδομένα είναι μη βιώσιμο. Η αναφορά αυτή με τη σειρά της εκτιμάται πως θα αποτρέψει την ΕΚΤ να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διεκδικούν πλέον μια διατύπωση που θα «κλείνει το μάτι» στους επενδυτές πως μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου θα υπάρξουν παρεμβάσεις από το Eurogroup που θα επιτρέψουν στο ΔΝΤ να χαρακτηρίσει βιώσιμο το χρέος.
Κάτι τέτοιο αφενός θα εξυπηρετούσε τη Γερμανία, αφετέρου θα απομάκρυνε το σενάριο να ζητήσει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να διεξαχθεί παράλληλα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 22 Ιουνίου Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης (Euro Summit) για το ελληνικό χρέος.