ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βαλέτα με τρεις διαφορετικές προτάσεις για αφορολόγητο και συντάξεις

Στη Βαλέτα με τρεις διαφορετικές προτάσεις για αφορολόγητο και συντάξεις

Τρία διαφορετικά σχέδια για το πώς θα επιβληθούν οι περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο για μετά το 2018, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης και θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Και τα τρία αυτά σχέδια έχουν διαφορετικό πολιτικό βάρος και «τοξικότητα», αλλά και διαφορετικούς εμπνευστές.

Το «ελληνικό σχέδιο» προβλέπει ένα υβριδικό τρόπο για τις περικοπές συντάξεων και αφορολογήτου. Συγκεκριμένα, προτείνει το 2019 να κοπεί το 70% της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους και το 30% του αφορολογήτου. Για το επόμενο έτος, το 2020, προτείνει να επέλθει καθολική μείωση του αφορολογήτου και να περικοπεί κατά 30% η προσωπική διαφορά.

Το «ευρωπαϊκό σχέδιο» προβλέπει πως το 100% της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους θα κοπεί από το 2019 και προτείνει η καθολική μείωση του αφορολογήτου να επέλθει το 2020. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μια «ρήτρα άμεσης ενεργοποίησης», σύμφωνα με την οποία εάν δεν πιαστεί ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, τότε η περικοπή του αφορολογήτου θα ισχύσει αυτομάτως από το 2019.

Το «σχέδιο ΔΝΤ» προβλέπει πως τόσο το 100% της προσωπικής διαφοράς για τους συνταξιούχους όσο και το αφορολόγητο θα περικοπούν σε μια δόση από το 2019. Το Ταμείο θεωρεί πως οι δρομολογημένες δημοσιονομικές παρεμβάσεις της Ελλάδος οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ το 2019 και στη βάση αυτή ζητά τα μέτρα σε ασφαλιστικό και φορολογία να έρθουν νωρίτερα.

Το ποιο από τα τρία αυτά σενάρια θα προκριθεί θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι θεσμοί και ειδικά το ΔΝΤ. Ελληνικές κυβερνητικές πηγές θεωρούσαν χθες εφικτό αυτό να αποφασιστεί σήμερα το βράδυ στη Βαλέτα της Μάλτας, όπου θα βρίσκονται τόσο τα στελέχη των θεσμών, όσο και το οικονομικό επιτελείο με επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Πολύ πιθανόν είναι να βαρύνει στην τελική απόφαση και το τι θα πει το Βερολίνο. Άλλωστε για σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όπου θα εξεταστεί ο συνολικός μηχανισμός διασφάλισης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων της Ελλάδος σε μεσοπρόθεσμη βάση και πιθανότατα και το ζήτημα του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν πως η συμφωνία έχει σχεδόν περιγραφεί στο βασικό της κορμό και υποστηρίζουν πως το χθεσινό μήνυμα του Πρωθυπουργού, πως εάν δεν υπάρξει τελική λύση στο αυριανό Eurogroup θα επιδιωχθεί Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ζώνης του ευρώ, θα επιταχύνει τις διεργασίες. Ωστόσο, τόσο το ΔΝΤ, όσο και η πλευρά Σόιμπλε δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους και μέχρι να το κάνουν κανείς δεν μπορεί να προδικάζει τη τελική μορφή που θα λάβει το περιεχόμενο της συμφωνίας.