Οι 168 ώρες που θα κρίνουν το staff level agreement
Ως τη «Μεγάλη Εβδομάδα» των τηλεδιασκέψεων χαρακτηρίζουν την εβδομάδα που ξεκινάει αύριο οι υπηρεσιακοί παράγοντες των παραγωγικών υπουργείων που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση.
Στόχος των διπλών και τριπλών τηλεδιασκέψεων που θα διενεργούνται καθημερινά τις επόμενες ημέρες είναι να γεφυρωθούν στο μέτρο του δυνατού οι διαφορές στις σοβαρές εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, ώστε να οδηγηθούμε στο Eurogroup της 20ης Μαρτίου με τις μεγαλύτερες δυνατές συγκλήσεις με τους θεσμούς. «Ουσιαστικά θα έχουμε 168 ώρες περιθώριο για να υπάρξει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement)», ανέφερε υπηρεσιακό στέλεχος της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο CNN Greece, χωρίς ωστόσο να διακινδυνεύσει να προβλέψει το αποτέλεσμα.
Και αυτό δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Μπορεί στη δεκαήμερη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση να έκανε επώδυνες υποχωρήσεις, ωστόσο ακόμη η απόσταση με τους δανειστές παραμένει μεγάλη. Η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου του 2019 με την προϋπόθεση να υπάρξει ταυτόχρονη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, ωστόσο η εφάπαξ περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις το 2020 που θέλει το ΔΝΤ, αντί της σταδιακής μείωσης που προτείνει η κυβέρνηση, και η άρνηση οποιασδήποτε επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, αλλά και η απαίτηση αύξησης των ομαδικών απολύσεων στο 10% οδήγησαν σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις.
Οι επώδυνες συγκλίσεις
Συγκλίσεις υπήρξαν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, στο δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που θα απαιτηθούν το 2018 και σε περιφερειακά μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ειδικότερα:
- Για το δημοσιονομικό κενό του 2018 το ΔΝΤ πείστηκε πως θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Ωστόσο, για να γίνει αυτό απαιτήθηκαν κυβερνητικές υποχωρήσεις και συγκεκριμένα η αποδοχή επιβολής τέλους στα ξενοδοχεία των μεγάλων πόλεων (ανάλογα με τα αστέρια) και κλιμακωτού φόρου στα ενοικιαζόμενα δωμάτια μέσω Airbnb. Το οικονομικό επιτελείο έκανε υποχωρήσεις και σε σχέση με την επισκόπηση δαπανών (spending review) για την περικοπή επιμέρους κοινωνικών επιδομάτων τα οποία θα αντικατασταθούν από το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
- H κυβέρνηση δέχθηκε πιέσεις για την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας μέσω όχι μόνον δημοπρασιών, αλλά και πώλησης μονάδων. Σε αντίθεση με παλιότερο σχέδιο, που προέβλεπε πωλήσεις μονάδων λιγνίτη και υδροηλεκτρικών ίσων με το 30% του δυναμικού της εταιρείας, πλέον οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και προωθείται η πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ. Ωστόσο, για το σχετικό ζήτημα η κυβέρνηση θα περιμένει γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία θα πέσει το βάρος της γνωμοδότησης για το εάν το Δημόσιο πρέπει να πουλήσει ή όχι κι άλλα κομμάτια (εργοστάσια παραγωγής ή πελάτες) της ΔΕΗ.
- Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα ληξιπρόθεσμα χρέη επιχειρήσεων, επήλθε τελικά συμβιβασμός» για τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων που θα υπαχθούν στη ρύθμιση. Αποφασίσθηκε η ένταξη βιώσιμων επιχειρήσεων με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ. Στη ρύθμιση θα εντάσσονται για πιθανό «κούρεμα» και οι παρακρατούμενοι φόροι ΦΠΑ και ΦΜΥ, αλλά θα εξαιρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και τα μη φορολογικά πρόστιμα. Σε σχέση με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών αποφασίσθηκε η σχετική ρύθμιση να περιληφθεί σε νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
- Στα εργασιακά διαπιστώθηκαν συγκλίσεις ως προς την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου με αύξηση από τις 24 στις 48 ώρες της περιόδου προειδοποίησης για την πραγματοποίηση απεργίας, την αναθεώρηση του υφιστάμενου καθεστώτος των αιτιολογημένων λόγων για τους οποίους μπορεί να απολυθεί ένας συνδικαλιστής, του εξορθολογισμό των συνδικαλιστικών αδειών, αλλά και τη θέσπιση ειδικών διαδικασιών για την έκδοση δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με τη νομιμότητα της απεργίας.
Τα ανοικτά θέματα
Στη βάση αυτή στις επικείμενες τηλεδιασκέψεις μεγάλο μέρος των συζητήσεων θα εστιαστεί στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει την επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων εργασίας από το 2018, θυσιάζοντας σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες την αύξηση του επιτρεπόμενου ποσοστού απολύσεων από το 5% στο 10%. Μέλλει να αποδειχτεί το εάν στις εξ αποστάσεως συζητήσεις το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, στην αύξηση της διάρκειας της μετενέργειας και στην υπερίσχυση των ευνοϊκότερων διατάξεων των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησιακών, κάτι που η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θεωρεί πιθανόν.
Διαβάστε ακόμη: