ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η «φτωχή» Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ από τη Γερμανία

Η «φτωχή» Ελλάδα πληρώνει περισσότερα για το ΝΑΤΟ από τη Γερμανία

Τα 6 δισ. δολάρια προσέγγισε το 2016 το ύψος των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, ποσό που αντιστοιχεί στο 2,4% του ΑΕΠ. Η επίδοση αυτή κατατάσσει την Ελλάδα δεύτερη, μετά τις ΗΠΑ, στη χρηματοδότηση των δράσεων της Συμμαχίας. Τα στοιχεία για τη συνεισφορά των χωρών στο ΝΑΤΟ είναι συγκλονιστικά δείχνοντας πως η Ελλάδα παρά την κρίση και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. 

Η απαίτηση των ΗΠΑ προς τους εταίρους τους στο NATO να αυξήσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς τους και τη χρηματοδότηση του Συμφώνου είναι ένα «δίκαιο αίτημα», έκρινε χθες η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έπειτα από την πρώτη συνάντησή της με τον αμερικανό ομόλογό της Τζέιμς Μάτις, την οποία χαρακτήρισε θετική.

Η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θορυβήθηκαν όταν ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επικρίνει κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το NATO διότι τα κράτη μέλη του δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί και αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτήρισε το Σύμφωνο «απαρχαιωμένο».

Σημειώνεται πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ συνοδεύεται με οικονομικές υποχρεώσεις. Τα μέλη πρέπει να συμβάλλουν στην πυρήνα του προϋπολογισμού του οργανισμού και οι κατευθυντήριες της Συμμαχίας είναι να δαπανάται από κάθε μέλος τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα.

Τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν από καιρό αποτύχει να φθάσουν σε αυτό το επίπεδο, αλλά όχι η Ελλάδα που σταθερά διατηρείται πάνω από το 2%.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις απαρχές της κρίσης το 2009 η Ελλάδα δαπανούσε το 3,1% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες υπέρ του ΝΑΤΟ, όταν οι ΗΠΑ συνέβαλαν στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας με το 5,3% του ΑΕΠ τους. Σήμερα η Ελλάδα καταβάλει το 2,4% του ΑΕΠ και οι ΗΠΑ το 3,6% του ΑΕΠ τους, δηλαδή 608 δισ. δολάρια. Σχηματικά, στην οκταετία οι ελληνικές δαπάνες για άμυνα μειώθηκαν κατά 0,7%, όταν στις εύρωστες ΗΠΑ περιορίσθηκαν κατά 1,7% του ΑΕΠ.

Μόνο πέντε χώρες από τα 28 μέλη του ΝΑΤΟ βρέθηκαν πάνω από το στόχο του 2% το 2016 και συγκεκριμένα οι Ελλάδα, Εσθονία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Γαλλία διέθεσε λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την άμυνα και η Ιταλία και η Γερμανία λιγότερο από 1,2% και αυτό παρά την προσφυγική κρίση και τις γεωπολιτικές εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εκτιμάται πως οι 21 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 που είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ θα πρέπει να δαπανήσουν 96 δισ. δολάρια περισσότερα σε ετήσια βάση - από ό, τι σήμερα – για να πιάσουν το στόχο του 2%. Σήμερα η συνεισφορά τους αθροίζεται σε 181 δισ. δολάρια.

Τέλος, να αναφερθεί πως η Τουρκία διέθεσε εφέτος το 1,6% του ΑΕΠ της για δαπάνες σχετικές με την άμυνα και τη συμμετοχή της στη Συμμαχίας, όταν το 2009 δαπανούσε το 2,1%.