ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τους κινδύνους από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο

Προειδοποιήσεις ΔΝΤ για τους κινδύνους από ένα γενικευμένο εμπορικό πόλεμο
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/JIM LO SCALZO

Στην προειδοποίηση πως η ευρεία ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας θα κινδύνευε από μια γενικευμένη διαμάχη για το διεθνές εμπόριο προχώρησε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπσφελντ παρουσιάζοντας την έκθεσή του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) κατά την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

Ο Όμπσφελντ τόνισε πως μετά από μια σημαντική ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,8% το 2017, τόσο εφέτος όσο και το 2019 το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,9%, στηριζόμενο από τη συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων της ζώνης του ευρώ, της Ιαπωνίας, της Κίνας και των ΗΠΑ, οι οποίες πέρυσι ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως το ΔΝΤ αναθεώρησε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της ευρωζώνης εφέτος στο 2,4%, από 1,9% που προέβλεπε τον Οκτώβριο. Πλέον βλέπει ανάπτυξη 1,2% για την Ιαπωνία (αύξηση κατά 0,5% έναντι του Οκτωβρίου), ανάπτυξη 6,6% για την Κίνα (αύξηση κατά 0,1% έναντι του Οκτωβρίου) και ανάπτυξη 2,9% για τις Ηνωμένες Πολιτείες (αύξηση κατά 0,6% έναντι του Οκτωβρίου), η οποία θα προέλθει εν μέρει από τα προσωρινά δημοσιονομικά κίνητρα της κυβέρνησης Τράμπ.

Πάντως, ο Όμπσφελντ αποσαφήνισε πως παρά τις καλές βραχυπρόθεσμες ειδήσεις, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία είναι πιο απογοητευτικές. «Οι γηράσκοντες πληθυσμοί, η μείωση των ποσοστών συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και η χαμηλή αύξηση της παραγωγικότητας πιθανότατα δεν θα αφήσει τις αναπτυγμένες οικονομίες να επανακτήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής ανάλυσης του ΔΝΤ.

Στην ίδια βάση προειδοποίησε πως τα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου, είναι πολύ υψηλά και εγκυμονούν προβλήματα αποπληρωμής, καθώς οι νομισματικές πολιτικές εξομαλύνονται σε ένα περιβάλλον όπου πολλές οικονομίες αντιμετωπίζουν χαμηλότερα μεσοπρόθεσμα ποσοστά ανάπτυξης.

Ο Μορίς Όμπσφελντ σημείωσε πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι και οι πρόσφατες κλιμακούμενες εντάσεις στο εμπόριο οδηγούν σε αυξανόμενους κινδύνους.

«Η προοπτική των εμπορικών περιορισμών απειλεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να εκτροχιάσει πρόωρα την παγκόσμια ανάπτυξη. Ενώ ορισμένες κυβερνήσεις επιδιώκουν ουσιαστικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι εμπορικές διαφορές ενδέχεται να αποτρέψουν αυτά τα εποικοδομητικά βήματα», είπε ο Διευθυντής του Τμήματος Αναλύσεων του ΔΝΤ.

Κατά τον ίδιο, είναι παράδοξο μεγάλες οικονομίες να φλερτάρουν με τον εμπορικό πόλεμο σε μια εποχή ευρείας οικονομικής επέκτασης ειδικά όταν η επέκταση αυτή εξαρτάται από τις επενδύσεις και το εμπόριο.

Αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση Τραμπ ο Μορίς Όμπσφελντ ανέφερε πως οι πρόσφατες εμπορικές εντάσεις άρχισαν στις αρχές Μαρτίου μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ πως προτίθενται να επιβάλουν δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο για λόγους εθνικής ασφάλειας με απώτερο στόχο τη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων με μεμονωμένους εμπορικούς εταίρους.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες δεν θα επιτρέψουν να μειωθεί το έλλειμμα του εξωτερικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στις συνολικές δαπάνες των ΗΠΑ. Τα πρόσφατα δημοσιονομικά μέτρα των ΗΠΑ θα διευρύνουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών», είπε ο Όμπσφελντ και ανέφερε πως το ΔΝΤ αναμένει πως το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ θα είναι το 2019 περίπου 150 δισ. δολάρια υψηλότερο από ότι εφέτος.