Εξετάζεται «τεχνική παράταση» του προγράμματος έως το τέλος του 2018
Την τεχνική παράταση (technical extension) του προγράμματος της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πέραν του Αυγούστου του 2018 εξετάζουν κυβέρνηση και θεσμοί.
Οι 85 ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Μάιου αποδεικνύονται στην πράξη εξαιρετικά λίγος χρόνος για να προσδιορισθούν εγκαίρως από την κυβέρνηση και τους θεσμούς οι λύσεις που απαιτούνται, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν υλοποιηθεί πλήρως και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
Η τοποθέτηση νέων μόνιμων γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών στα υπουργεία, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών και ο νέος ΕΝΦΙΑ, οι ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια, η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ, η οριζόντια ανασκόπηση των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και ζητήματα σχετικά με την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας εκτιμάται πως θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» προκειμένου να μην δραματοποιηθεί η κατάσταση, εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει, και κυρίως προκειμένου να μην δοθεί καμία αφορμή στις αγορές να θεωρήσουν πως τα διαθέσιμα χρήματα του ESM δεν θα δοθούν στην Ελλάδα, εξετάζεται να παρασχεθεί τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα (δανειακή σύμβαση) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.Η τεχνική παράταση του προγράμματος του ESM θα συζητηθεί πιθανότατα στο άτυπο Eurogroup της Σόφιας στις 27 Απριλίου ή το αργότερο στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 24 Μάιου.
Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Δεκεμβρίου του 2014 ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης είχε ζητήσει και είχε λάβει τη δίμηνη τεχνική παράταση του δεύτερου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Μπορεί λοιπόν στις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ) την προηγούμενη εβδομάδα, όλοι να διατράνωναν πως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, ωστόσο αυτό το σενάριο έχει ουσιαστικά επαναπροσδιορισθεί.
Η λογική του να κλείσει η αξιολόγηση έως τον Ιούνιο εδράζεται στο γεγονός ότι το πρόγραμμα της Ελλάδος με τον ESM λήγει στις 20 Αυγούστου και έως τότε θα είναι διαθέσιμα τα 37,1 δισ. ευρώ από τα εναπομείναντα χρήματα του δανείου των 86 δισ. ευρώ. Εάν το Eurogroup της 21ης Ιουνίου δεν δώσει το «πράσινο φως» τότε δεν θα υπάρξει χρόνος -εν μέσω θέρους- ώστε να τρέξουν οι διαδικασίες (εγκρίσεις εθνικών κοινοβουλίων) για την χορήγηση των χρημάτων αυτών.
Να σημειωθεί πως από τα 37,1 δισ. ευρώ που παραμένουν αδιάθετα από τον ESM, τα 11,3 δισ. ευρώ αντιστοιχούν στη δόση της τέταρτης αξιολόγησης και τα υπόλοιπα 25,8 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τη διευθέτηση του χρέους και την ενδεχόμενη στήριξη των τραπεζών.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, από τα 25,8 δισ. ευρώ για το χρέος, τα 11 δισ. ευρώ θα διοχετευθούν για να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, τα οποία φέρουν υψηλό επιτόκιο. Παρομοίως, 13 δισ. ευρώ από το ίδιο ποσό εξετάζεται να κατευθυνθούν για να εξοφληθούν τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος, τα γνωστά SMPs και ANFAs.
Με τον τρόπο αυτό και θα επέλθει μείωση χρέους και οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος θα μειωθούν κατακόρυφα έως το 2023, με τη χώρα να μην έχει καμία ουσιαστική ανάγκη δανεισμού από τις αγορές για μια τουλάχιστον πενταετία.
Τι αναφέρει το ΥΠΟΙΚ
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν τις πληροφορίες αναφέροντας με νόημα τα εξής:«Τί δηλοί ο μύθος; Σχετικά με την τεχνική παράταση του μνημονίου την οποία «αποκαλύπτει» σημερινό δημοσίευμα και αναπαράγεται, επισημαίνεται ότι: Δεν έχει ζητηθεί από τους θεσμούς. Δεν έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση. Δεν έχει συζητηθεί σε κανένα θεσμικό όργανο. Δεν έχει τεθεί σε συνάντηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Δεν έχει εκφραστεί δημοσίως από κανέναν Ευρωπαίο αξιωματούχο. Δεν αποτελεί βούληση των κρατών μελών της Ευρωζώνης.Κατά τα λοιπά, όταν οι ευσεβείς πόθοι μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες».