ΝΕΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

Δυσκαμψία ώμου: Οι τέσσερις από τις πιο κοινές αιτίες

Δυσκαμψία ώμου: Οι τέσσερις από τις πιο κοινές αιτίες

Η δυσκαμψία του ώμου μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία ορθοπεδικών καταστάσεων, ενώ συχνά επηρεάζει τους αθλητές που εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το κεφάλι, όπως για παράδειγμα, πέταγμα μπάλας ή άρση βαρών. 

Ωστόσο, οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει πόνο στον ώμο λόγω τραυματισμού ή κάποιας εκφυλιστικής πάθησης.

1712760398501-701309346-Capture.png

Ο Ανδρέας Λεωνιδίου, Ορθοπαιδικός Ιατρός

Ο εξειδικευμένος χειρουργός ώμου, Ανδρέας Λεωνίδου, παραθέτει τέσσερις από τις πιο κοινές αιτίες δυσκαμψίας του ώμου.

Παγωμένος ώμος

Ο παγωμένος ώμος περιγράφει μία παθολογική κατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται από επώδυνη δυσκαμψία της περιοχής, ενώ εμφανίζεται συνήθως μετά από τραυματισμό, αλλά ακόμη επηρεάζει άτομα με ορισμένες χρόνιες παθήσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης.

Ο παγωμένος ώμος μπορεί να διαρκέσει ένα ή δύο χρόνια και συνήθως, εξελίσσεται σε στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι έντονος πόνος και σταδιακή δυσκαμψία. Στην επόμενη φάση, ο πόνος υποχωρεί, αλλά η άρθρωση γίνεται ολοένα και πιο δύσκαμπτη. Στη συνέχεια, ο ώμος ανακτά σιγά σιγά τη δύναμη και το εύρος κίνησής του, μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Αν και η πάθηση συχνά επουλώνεται από μόνη της, οι ασκήσεις φυσικοθεραπείας για ενίσχυση των μυών βοηθούν στην αύξηση της κινητικότητας, ώστε να μπορείτε να εκτελείτε καθημερινές εργασίες. Αν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδώσει και ο ασθενής ταλαιπωρείται με δυσκαμψία, τότε υπάρχει δυνατότητα ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής αντιμετώπισης με αρθροσκόπηση ώμου.

Αρθρίτιδα ώμου

Η αρθρίτιδα ώμου χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ή φθορά των αρθρικών επιφανειών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο, οίδημα και περιορισμένο εύρος κίνησης.

Η συντηρητική θεραπεία για την αρθρίτιδα, είναι ένας συνδυασμός φυσικοθεραπείας και ασκήσεων με λήψη μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ενώ οι ενέσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP), μπορούν σε ορισμένους ασθενείς να ανακουφίσουν τον πόνο και τη δυσκαμψία.

Εάν όμως, ο ώμος έχει υποστεί σοβαρή βλάβη ή εάν αποτύχει η συντηρητική θεραπεία συστήνεται χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ώμου, για την αντικατάσταση της άρθρωσης.

Αστάθεια ώμου

Όταν ο ώμος βγαίνει (εξάρθωση), μπορεί να προκληθεί μία χρόνια αστάθεια. Ο επιχείλιος χόνδρος είναι ένας ελαστικός δακτύλιος συνδετικού ιστού, που περιβάλλει την ωμογλήνη. Ο ρόλος του είναι η σταθεροποίηση και η συγκράτηση της κεφαλής του βραχιονίου εντός της άρθρωσης του ώμου. Η βλάβη προκαλείται ύστερα από τραυματισμό ή και σε αθλητές που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου (όπως αθλητές άρσης βαρών, ρίψεων, βόλεϊ). Εκτός από τον πόνο, παρατηρείται και δυσκαμψία στον προσβεβλημένο ώμο και ένα αίσθημα αβεβαιότητας και φόβου ότι ο ώμος θα βγει από τη θέση του.

Η ελάχιστα επεμβατική αρθροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται συχνά, για να επιδιορθώσει την αστάθεια του ώμου. Σε ορισμένες επιλεγμένες περιπτώσεις και ειδικά σε ασθενείς που δεν αθλούνται ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, η φυσικοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη των συμπτωμάτων της αστάθειας.

Ρήξη στροφικού πετάλου

Η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να προκληθεί είτε ύστερα από κάποιο οξύ τραυματισμό ή εξαιτίας συνεχών μικροτραυματισμών σε ασθενείς που σηκώνουν συχνά βάρη. Επίσης μια χρόνια τενοντίτιδα του ώμου μπορεί να καταπονήσει τον τένοντα, ο οποίος τελικά παθαίνει ρήξη.

Η θεραπεία για τη ρήξη τένοντα ξεκινά με ανάπαυση και παγοθεραπεία. Ακόμη μπορεί να βοηθήσουν ενέσεις κορτιζόνης, υαλουρονικού ή αυτόλογων επουλωτικών παραγόντων (PRP). Σε οξείες και μεγάλες ρήξεις, η αρθροσκοπική χειρουργική χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση του σχισμένου στροφικού πετάλου, με πλήρη αποκατάσταση.

Εάν υποφέρετε από δυσκαμψία ώμου, συμβουλευτείτε τον εξειδικευμένο ορθοπαιδικό ώμου, Ανδρέα Λεωνίδου, με 14 χρόνια συνεχούς εμπειρίας στο εξωτερικό από τη θέση του Διευθυντή σε Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και εξειδίκευση στην αρθροσκόπηση και αρθροπλαστική ώμου.

Ανδρέας Λεωνιδίου, Ορθοπαιδικός Ιατρός, www.leonidou.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ