ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μαργώνης (Παπαστράτος) στο CNN Greece: Να δώσουμε έμφαση στην βιομηχανία

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Για την ελληνική βιομηχανία, την ανταγωνιστικότητα της και τις προοπτικές της μίλησε ο Γιώργος Μαργώνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

«Είναι πολύ σημαντικό για κάθε χώρα να έχει εγχώρια παραγωγή, η οποία βοηθάει τις θέσεις εργασίας, βοηθάει την ανάπτυξη της χώρας και ενισχύει την γεωπολιτική της ισχύ».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μαργώνης, χρειάζεται ένα ισορροπημένο μοντέλο ανάπτυξης για την Ελλάδα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην βιομηχανία.

Παράλληλα, σημείωσε πως χρειάζονται επενδύσεις, όσον αφορά στην βιομηχανική παραγωγή, την τεχνολογία και την καινοτομία και πρόσθεσε πως χρειάζονται:

«Επενδύσεις όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και την εκπαίδευση. Έμφαση στην εξωστρέφεια με κλαδικές μελέτες για το τι ανάγκες υπάρχουν στον υπόλοιπο κόσμο για να τις καλύψουμε, με παραγωγή από Ελλάδα».

Όπως είπε «η Παπαστράτος είναι ένα καλό παράδειγμα για όλα αυτά που συζητάμε, καθώς όλα αυτά τα χρόνια επενδύει στην Ελλάδα με ένα μακρόπνοο πλάνο. Ενισχύει συνεχώς την παραγωγή της.

Τελευταία ανακοινώσαμε επενδύσεις οι οποίες αλλάζουν το παραγωγικό μοντέλο με καινοτόμα προϊόντα. Ενισχύουμε τις θέσεις εργασίας και νομίζω ότι υπάρχει η συνταγή για το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να αναπτύξει τη βιομηχανία με παραδείγματα σαν της Παπαστράτος, αλλά και άλλες πολλές εταιρείες οι οποίες κάνουν πάρα πολύ καλή δουλειά και είναι πολύ δυναμικές και σε εξωτερικό περιβάλλον».

Βιωσιμότητα και αυτάρκεια στην ευρωπαϊκή βιομηχανία

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Παπαστράτος τόνισε πως «είμαστε σε ένα σημείο καμπής σαν Ευρώπη και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να αρχίσουμε να το συζητάμε σοβαρά. Δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο όσον αφορά αυτό το κομμάτι».

Ειδικότερα, είπε: «Ουσιαστικά η Ευρώπη ανάμεσα από δύο τεκτονικές πλάκες. Ευρώπη είναι στη μέση και Κίνα και Αμερική, οι οποίοι ανταγωνίζονται τα τελευταία χρόνια και στο κομμάτι της επένδυσης και στο κομμάτι της τεχνολογίας.

Χαρακτηριστικά, οι δύο αυτές χώρες έχουν ένα παράδειγμα γύρω στο 80% της επένδυσης σε τεχνητή νοημοσύνη. Άρα καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι.

Η Ευρώπη πρέπει να θυμηθεί τις παλιές εποχές που η βιομηχανία της ήταν παντοδύναμη και ουσιαστικά ήταν υπεύθυνη για την ευημερία που ζούμε τα τελευταία πολλά χρόνια. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι πρέπει τώρα να το δούμε πολύ σοβαρά σαν Ευρωπαϊκή Ένωση».