Μάριος Σεβρισαριανός: Η Νευροανάδραση και τα οφέλη της στην υγεία και ποιότητα της ζωής μας
Ανανεώθηκε:
Λίγοι στην Ελλάδα έχουν ακούσει τον όρο Νευροανάδραση και ακόμη λιγότεροι ξέρουν ότι είναι η σύγχρονη γυμναστική του εγκεφάλου.
Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τη Νευροανάδραση στην πρακτική της εκπαίδευσης του εγκεφάλου μας ώστε να αντιμετωπιστούν μια σειρά από παθήσεις και προβληματικές συμπεριφορές μας.
Είναι μια επιστήμη που τα τελευταία χρόνια κερδίζει διαρκώς έδαφος και στην Ελλάδα και ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν τα οφέλη της. Για το τι είναι όμως, τι κάνει και τι μπορεί να κάνει η Νευροανάδραση, ρωτήσαμε τον κ. Μάριο Σεβρισαριανό, κλινικό αναλυτή χαρτογράφησης εγκεφάλου, που εδώ και αρκετά χρόνια «τρέχει» το Κέντρο Ψυχοφυσιολογικής Ανάπτυξης Νευροανάδραση, στην Κρήτης και το Σύγχρονο Κέντρο Νευροανάδρασης της Αθήνας.
Ο κ. Σεβρισαριανός, με μεγάλη εμπειρία στη νευροανάδραση μας δίνει μια πλήρη εικόνα αυτής της καινοτόμας επιστημονικής ανακάλυψης που έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Κύριε Σεβρισαριανέ, ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ακούσει ποτέ τον όρο «νευροανάδραση». Πείτε μας με απλά λόγια τι είναι η νευροανάδραση και που χρησιμοποιείται;
Σκεφτείτε τον εγκέφαλό σας σαν κομμάτι συμφωνικής ορχήστρας. Αν κάποιο μουσικό όργανο δεν πατάει καλά πάνω στις νότες χάνεται ο συγχρονισμός. Έτσι και ο εγκέφαλός μας, αν ένα κομμάτι του δεν λειτουργεί συμμετρικά με τα υπόλοιπα παράγει ασυμφωνίες-συμπτώματα που δυσχεραίνουν την ποιότητα στη ζωή μας.
Η Νευροανάδραση είναι η εφαρμογή των Νευροεπιστημών για την εκπαίδευση αυτών των «ασυμφωνιών». Είναι μια καινοτόμα μέθοδος εκπαίδευσης εγκεφάλου, ένα εργαλείο όπου μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να αναγνωρίσουμε το σύμπτωμα και να το διορθώσουμε. Η Νευροανάδραση σας δίνει τη δυνατότητα ν’ αποκτήσετε μια εικόνα των εγκεφαλικών σας κυμάτων, και με βάση αυτή να εκπαιδευτείτε να τα τροποποιείτε προς το καλύτερο!
Αποτελεί μία ανώδυνη και μη παρεμβατική στρατηγική μάθησης με μόνιμα αποτελέσματα!
Η νευροανάδραση εφαρμόζεται σε ένα ευρύ πεδίο συμπτωμάτων.
Ενδεικτικά, μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις ADD/ ADHD (διάσπαση προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα), προβλήματα συμπεριφοράς, ειδικά μαθησιακά προβλήματα, άγχος, stress, φοβίες, κατάθλιψη, τρίξιμο δοντιών, χρόνιους πόνους, προβλήματα ύπνου, ημικρανίες, ή και κόπωση.Επιπλέον, συμβάλλει στον έλεγχο περιπτώσεων επιληψίας, εγκεφαλικής παράλυσης και ελαφρών τραυματικών εγκεφαλικών κακώσεων.
Τα τελευταία χρόνια η Νευροανάδραση χρησιμοποιείται σε στελέχη επιχειρήσεων και αθλητές επιπέδου για την επίτευξη βέλτιστων επιδόσεων.
Πότε και πως ανακαλύφθηκαν οι δυνατότητες που προσφέρει η νευροανάδραση;
Η Νευροανάδραση μετράει ήδη μισό και πλέον αιώνα ζωής. Η αφετηρία της τοποθετείται στα τέλη του '60. Εκείνη την εποχή, ο Δρ. Barry Sterman (UCLA, School of Medicine), ερευνούσε την αύξηση μέσω εκπαίδευσης των εγκεφαλικών αισθητηριοκινητικών ρυθμών (Sensory Motor Rhythm ή SMR) πειραματιζόμενος με γάτες.
Την ίδια περίοδο, η NASA ανέθεσε στον Dr. Sterman την έρευνα τυχόν συσχέτισης της χρήσης της υδραζίνης (hydrazine) -ενός καυσίμου που χρησιμοποιούνταν στους πυραύλους των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών- με την πρόκληση επιληπτικών κρίσεων στους αστροναύτες.
Ο Δρ. Sterman ξεκίνησε την έρευνά του πειραματιζόμενος και πάλι σε γάτες. Αυτό που παρατήρησε ήταν πως οι γάτες που είχαν εκπαιδευθεί στα προηγούμενα πειράματά του στην αύξηση των SMR κυμάτων, παρουσίαζαν αντίσταση στις επιληπτικές κρίσεις. Η συνέχιση της έρευνας αποκάλυψε τη δυνατότητα εφαρμογής της εκπαίδευσης και στον άνθρωπο.
Πιο συγκεκριμένα, επιληπτικοί που εκπαιδεύτηκαν στην αύξηση των SMR κυμάτων εμφάνιζαν λιγότερες κρίσεις, ενώ όσοι παρουσίαζαν επιπλέον ανησυχία ή υπερκινητικότητα παρουσίαζαν σαφή βελτίωση ακόμα και στα συγκεκριμένα συμπτώματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εφαρμογή της SMR εκπαίδευσης σε παιδιά με υπερκινητικά συμπτώματα από τον Δρα Joe Lubar, με εξαιρετικά αποτελέσματα.Η πληθώρα μελετών και ερευνών που έχουν μεσολαβήσει από τότε, διευρύνουν διαρκώς τόσο τα πεδία εφαρμογής της Νευροανάδρασης, όσο και τη λίστα των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών για τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Σε ποιες παθήσεις μπορεί να βοηθήσει και με ποιόν τρόπο; Δώστε μας δυο παραδείγματα από την μέχρι τώρα εμπειρία σας.
Μετράμε σχεδόν 20 χρόνια στο χώρο των Νευροπιστημών και της Νευροανάδρασης. Τα άτομα που έχουν έρθει σε εμάς έχουν αναφέρει μια πληθώρα συμπτωμάτων. Αυτό το περιστατικό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ο Κ. ένα παιδί τότε στο φάσμα του αυτισμού. Με αρκετές στερεοτυπίες, αλλά ευτυχώς είχε αρχίσει να δουλεύεται από μικρός. Ο Κ. όταν ήρθε στο κέντρο μας είχε κοινωνικό άγχος, ελάχιστη βλεμματική επαφή και ελλείμματα στον λόγο. Ο Κ. φοιτούσε σε ειδικό σχολείο. Μ την βοήθεια των Νευροεπιστημών, της Νευροανάδρασης και την επιθυμία του ίδιου ο Κ. πέρασε στο πανεπιστήμιο, στη σχολή Υπολογιστών. Ήταν μια σχέση που άνθισε μέσα από τις δυσκολίες της, ωστόσο έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ένα άλλο περιστατικό ήταν ένα παλικάρι 35 χρονών, ο Ν. Ναυτικός με πολλές ευθύνες στην πλάτη του. Ένας άνθρωπος που σε ένα ταξίδι ήρθε αντιμέτωπος με τις κρίσεις πανικού. Εκεί διακυβευόταν το μέλλον του, οι φοβίες του θα του στερούσαν ολόκληρη την επαγγελματική και οικονομική του ζωή. Ο Ν., αναζήτησε σε πολλές θεραπείες μια λύση ώσπου κάπου διάβασε για τη Νευροανάδραση, Δεν είχε τίποτε άλλο από το μας επισκεφθεί. Έφυγε από το πλοίο για 6 μήνες, ήταν και ο χρόνος που έδωσε στην επιστήμη μας για να αποδείξει τα αποτελέσματά της, κάναμε μαζί ένα εντατικό πρωτόκολλο και έπαυσε από εμάς. Μετά από 4 μήνες με έκπληξη είδα ένα ηλεκτρονικό γράμμα από τον Ν., μας έγραφε από το πλοίο, απαλλαγμένος από τις κρίσεις και ευγνώμων «που του σώσαμε τη ζωή», όπως έλεγε!
Εκτός από τα θέματα υγείας, σε ποιες άλλες περιπτώσεις χρησιμοποιείται; Γιατί κάποιος που δεν έχει κάποιο διαπιστωμένο θέμα υγείας να σας επισκεφτεί;
Ο εγκέφαλός μας είναι ένα όργανο εξαιρετικά εύπλαστο, προσαρμόσιμο και ικανό για νέα μάθηση, αρκεί να του δοθούν οι ενδείξεις για το τι πρέπει να αλλάξει και να του παρασχεθούν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Δίνοντας στον εγκέφαλο τις κατάλληλες πληροφορίες για τη σωστή λειτουργία του, μπορεί να τις ακολουθήσει.
Από τον συνδυασμό της σωστής αυτορρύθμισης ενός ώριμου εγκεφάλου και της συνολικής εγρήγορσης και αυτοσυγκέντρωσης του ατόμου, προκύπτει ένα συγκεκριμένο πρότυπο στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα.Εφόσον το άτομο διατηρεί αυτές τις επιδόσεις, ο εγκέφαλος σταδιακά μαθαίνει να λειτουργεί -και να διατηρείται- στα νέα επίπεδα.
Στο κέντρο μας μπορεί να απευθυνθεί και κάποιος που δεν έχει μια συγκεκριμένη διάγνωση, αλλά που ενδιαφέρεται να αυξήσει το μέγιστο δυναμικό του. Που θέλει να είναι παραγωγικός χωρίς ταυτόχρονα να καταναλώνει περισσότερη από την απαιτούμενη ενέργεια. Τέτοια άτομα είναι στελέχη επιχειρήσεων που θέλουν να διαχειριστούν το έντονο άγχος της καθημερινότητας, άτομα σε θέσεις ευθύνης όπως είναι οι πιλότοι και αθλητές επιπέδου. Η Νευροανάδραση έχει εδώ και καιρό ενσωματωθεί στα προγράμματα κατάρτισης των αστροναυτών της NASA και σε πολλούς αθλητές και συλλόγους όπως η ομάδα της Milan και αθλήματα που απαιτούν ένα υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης όπως: τένις, γκολφ, τοξοβολία, ποδόσφαιρο.
Περιγράψτε μας τη διαδικασία της νευροανάδρασης. Πως γίνεται και τι μηχανήματα χρησιμοποιείτε;
Για την εκπαίδευση, ο εκπαιδευόμενος κάθεται σε μία καρέκλα αναπαυτικά και παίζει ένα βιντεοπαιχνίδι με το μυαλό του!
Ο υπολογιστής του θεραπευτή βρίσκεται συνήθως πίσω από τον εκπαιδευόµενο και δίνει την δυνατότητα στον εκπαιδευτή να παρακολουθεί το ΗΕΓ σε οποιαδήποτε στιγµή της συνεδρίας, χωρίς να ενοχλεί την εκπαίδευση της Νευροανάδρασης. Ένα ή δύο ηλεκτρόδια βρίσκονται τοποθετημένα στο δέρµα του κρανίου, µε την χρήση gel ή πάστας επαφής, ενώ άλλα δύο ηλεκτρόδια βρίσκονται στους λοβούς των αυτιών.
Ο υπολογιστής του παιχνιδιού βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τον εκπαιδευόµενο, ο οποίος αντιδρά µε το παιχνίδι, χρησιμοποιώντας µόνο το ΗΕΓ (χωρίς χειριστήρια) για τα επόµενα 30’ της ώρας.
Το λογισµικό παρατηρεί αυτόµατα πότε οι συχνότητες βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο και τροφοδοτεί την πληροφορία πίσω στον εκπαιδευόµενο. Η ανατροφοδότηση γίνεται τόσο με την οπτική επιβράβευση αλλά και με ακουστική. Όπου κάθε φορά που ο εκπαιδευόμενος καταφέρνει να οδηγήσει το παιχνίδι ακούει και έναν ήχο επιβράβευσης. Επιβράβευση την επιβράβευση έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι είναι η χαρτογράφηση εγκεφάλου;
Η Χαρτογράφηση εγκεφάλου ή brainmapping, είναι μια αξιόπιστη και πλήρως λεπτομερής μέθοδος αξιολόγησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας.
Χάρη στο QEEG, μπορούμε και έχουμε μια συνολική και ταυτόχρονη εικόνα της ηλεκτρικής εγκεφαλικής δραστηριότητας του ατόμου. Η μέτρηση γίνεται με την τοποθέτηση στο κρανίο 19 ηλεκτροδίων σε αντίστοιχα σημεία και τη σύνδεσή τους μ’ έναν υπολογιστή.
Η λήψη ενός συνόλου βασικών πληροφοριών (όπως π.χ. εύρος συχνοτήτων, συμμετρία, συνοχή κέντρων εγκεφάλου, ταχύτητα ηλεκτρικού σήματος, κ.ά.) μας δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς τον εντοπισμό των όποιων δυσλειτουργιών -και κατ’ επέκταση μια κατεύθυνση προς την οποία θα οδηγηθεί η εκπαίδευση μέσω της Νευροανάδρασης.
Επιπλέον, μας δίνει μια ακριβή εικόνα της βελτίωσης και ένα μέτρο σύγκρισης για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαδικασίας, μιας και μπορούμε να συγκρίνουμε τον αρχικό εγκεφαλικό χάρτη με αυτόν που θα προκύψει μετά την εκπαίδευση.
Μπορεί να γίνεται χρήση της νευροανάδρασης σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες;
Η Νευροανάδραση δεν αποκλείει την χρήση άλλων υπηρεσιών. Η ομάδα μας χαίρεται να συνεργάζεται με τον θεράποντα ιατρό, ψυχολόγο ή κλινικό προκειμένου να προσφέρει το μέγιστο όφελος στο άτομο-εκπαιδευόμενο.
Πόσο διαρκεί η εκπαίδευση, πότε ο εκπαιδευόμενος θα αρχίσει να βλέπει αποτελέσματα;
Η εκπαίδευση με Νευροανάδραση γίνεται δύο με τρεις φορές την εβδομάδα και ο χρόνος που χρειάζεστε είναι 30 λεπτά την εκπαίδευση. Τώρα πόσες εκπαιδεύσεις χρειάζεται ο καθένας εξαρτάται από την πλαστικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή την ικανότητα να μαθαίνει και να συγκρατεί νέα δεδομένα και την παθολογία.
Άτομα που κουράρονται με Νευροανάδραση από τα πρώτα πέντε ραντεβού παρατηρούν αλλαγές.
Τα αποτελέσματα της νευροανάδρασης είναι μόνιμα ή χρειάζεται ο εκπαιδευόμενος να επαναλαμβάνει σε κάποια χρονικά διαστήματα τη διαδικασία;
Η Νευροανάδραση είναι μια διαδικασία κατά την οποία το άτομο μαθαίνει μία νέα συνήθεια. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργούνται νέα βιοχημικά μονοπάτια και διασυνδέσεις στον εγκέφαλό του εκπαιδευόμενου. Τα αποτελέσματα με την Νευροανάδραση είναι μόνιμα και μελέτες ερευνών το αποδεικνύουν.
Πόσο διαδεδομένη είναι η νευροανάδραση στο εξωτερικό; Συνεχίζονται οι έρευνες για την εξέλιξή της;
Η Νευροανάδραση είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό και σιγά σιγά κάνει τα βήματά της και στην Ελλάδα. Πανεπιστήμια στο εξωτερικό κάνουν έρευνα πάνω στον εγκέφαλο και στους τρόπους μάθησης του και πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την νέα τεχνολογία προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι Νευροεπιστήμες είναι η λύση για πολλές ανίατες και κοστοβόρες ασθένειες τόσο για τον άνθρωπο όσο και για το σύστημα Υγείας. Στα σχολεία στις ΗΠΑ υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένα mindrooms ώστε τα παιδιά να απολαμβάνουν τα οφέλη της Νευροανάδρασης
Γιατί είναι τόσο διαδεδομένη;
Κατά τη γνώμη μου είναι διαδεδομένη γιατί στο εξωτερικό έχουν τη νοοτροπία αλλά και την εκπαίδευση ώστε ο άνθρωπος να αναζητεί συνεχώς το ευ ζην.
Ποιες σημαντικές προσωπικότητες κάνουν νευροανάδραση και ποιοι σημαντικοί επιστημονικοί φορείς την εφαρμόζουν στο προσωπικό τους;
Η Μίλαν ξεκίνησε να χρησιμοποιεί την Νευροανάδραση από το 2006. Μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ το 2007, η εκγύμναση εγκεφάλου μέσω ΗΕΓ υιοθετήθηκε και από άλλες κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Τσέλσι. Η Νευροανάδραση χρησιμοποιείται επίσης, μεταξύ άλλων, από αθλητικές ομάδες γκολφ, τένις, ομάδες μπάσκετ καθώς και από το κέντρο εκπαίδευσης αστροναυτών στη NASA. Στην Ελλάδα για να μεταφέρουμε το κλίμα που επικρατεί, εταιρείες εφαρμόζουν την εκπαίδευση με Νευροανάδραση στα στελέχη τους και μία από αυτές είναι η Τritonact.
Πόσο καινοτόμα είναι αυτά που γίνονται στο Κέντρο νευροανάδρασης της Αθήνας;
Το Κέντρο Νευροανάδρασης στο Παγκράτι ακολουθεί την παράδοση που έχουμε εδώ και 20 χρόνια. Στο χώρο μας θα σας υποδεχθούν η Νικολάου Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός- Εκπαιδεύτρια Νευροανάδρασης, ο Μπανιάς Δρόσος Ψυχολόγος- Ειδικευόμενος Νευροψυχολόγος και η Μητροπούλου Ευγενία Βιολόγος-Εκπαιδεύτρια Νευροανάδρασης, πλήρως καταρτισμένοι και από διάφορα επιστημονικά πεδία ώστε να μπορούν να διαχειριστούν κάθε ζήτημα που φτάνει στην πόρτα μας.
Ακολουθούμε τους γρήγορους ρυθμούς εξέλιξης των Νευροεπιστημών και προσαρμόζομαστε στα νέα πρωτόκολλα και δεδομένα. Δεν έχετε από το να μας εμπιστευτείτε και να απολαύσετε τις χαρές της καθημερινότητας.
Σύγχρονο Κέντρο Νευροανάδρασης Αθήνας
Σπύρου Μερκούρη 42, Παγκράτι
Info: www.neuroanadrasi-athens.gr
Facebook: www.facebook.com/neuroanadrasi.athens
Instagram: www.instagram.com/neuroanadrasi_athens