ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πιτσιλής στο CNN Greece: Έρχονται νέες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές από την ΑΑΔΕ

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στη νέα εφαρμογή της ΑΑΔΕ «myAADEapp» και στον ευρύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό των φορολογικών διαδικασιών αναφέρθηκε ο αναφέρθηκε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, κ. Γιώργος Πιτσιλής στη συζήτηση που είχε με τον Διευθυντή του CNN Greece, Δημήτρη Πεφάνη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

Ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε στην προσπάθεια της ΑΑΔΕ να κάνει όλο και πιο ψηφιακή την επικοινωνία των πολιτών με τις υπηρεσίες του κράτους.

«Σκοπός μας είναι να μην πηγαίνουν στην εφορία όσοι δεν χρειάζεται και να πηγαίνουν αυτοί που χρειάζεται» τόνισε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ, ο οποίος επισήμανε πως αυτή η προσπάθεια προχωράει, καθώς το Myaadeapp είχε μέσα λίγες μέρες λειτουργίας περισσότερα από 300.000 downloads.

Το myΑADEapp είναι βοηθός των φορολογούμενων

Είναι μια πάρα πολύ χρήσιμη εφαρμογή για τους φορολογούμενους όπως είπε, γιατί «μέσα από αυτή μπορούμε να τους ενημερώνουμε άμεσα, με ασφάλεια και με ταχύτητα για τις υποχρεώσεις τους.

Μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με χρήση με κάρτα χωρίς να περιμένουν να πάνε στην τράπεζα ή να κάνουνε τη διαδικασία με την ταυτότητα οφειλής που πιστώνεται σε τρεις, σε δύο και τρεις ημέρες το ποσό, είναι άμεση η τακτοποίηση της εκκρεμότητας τους και μπορούμε να τους ενημερώνουμε και για προσωπικές τους υποχρεώσεις που έρχονται».

Στο τέλος του προηγούμενου μήνα στάλθηκαν 300.000 έγκαιρες ειδοποιήσεις, δηλαδή μηνύματα προς τους πολίτες που μπορούν να τακτοποιήσουν εκκρεμότητες τους.

Μάλιστα, σημείωσε πως οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ανάμεσα σε μια πιο γενικότερη ενημέρωση ή πιο εξειδικευμένη, η οποία αφορά κυρίως τους φοροτεχνικούς, επαγγελματίες του κλάδου, επιχειρήσεις που μπορούν να κρατούν όλα τους τα αρχεία, τα σημαντικά φορολογικά τους αρχεία μέσα στην εφαρμογή, αλλά και να διαχειρίζονται τα αιτήματα τα ραντεβού τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, η εφαρμογή αυτή «είναι ο βοηθός τους στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους».

Έρχονται νέες ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές

Το επόμενο διάστημα έρχονται και άλλες πολλές ψηφιακές λύσεις και εφαρμογές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Διοικητής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε ένα νέο app για το myData, με το οποίο οι επιχειρήσεις θα μπορούν οι επιχειρήσεις να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τη φορολογική τους εικόνα και να μπορούν να εκδίδουν τιμολόγια και δελτία αποστολής.

Αυτό είναι κάτι που ήδη μπορούν να κάνουν από τον υπολογιστή τους, ωστόσο μέσα από την εφαρμογή αυτή, θα γίνεται και από το κινητό.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μια σειρά από διαδικασίες, οι οποίες θα γίνουν εντελώς ψηφιακές από την αρχή ως το τέλος, όπως για παράδειγμα η διακοπή επιχείρησης.

«Πλέον όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται συστημικά και όλο αυτό συνδέεται και με τον ευρύτερο μετασχηματισμό μας, ο οποίος έχει ξεκινήσει και είναι σε εξέλιξη και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα έχει ολοκληρωθεί σε Αττική και Θεσσαλονίκη» σημείωσε και πρόσθεσε:

«Όλες οι λεγόμενες backoffice εργασίες, αυτές που δεν απαιτούν επαφή με τον πολίτη, συγκεντρώνονται σε τρία κέντρα, μεγάλα σε κάθε πόλη και η δομή μετεξελίσσονται σε υπηρεσίες φορολογικής εξυπηρέτησης για τους πολίτες συμπολίτες μας, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ