ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Πληθωρισμός: Αύξηση στο 3,9% στην Ελλάδα - Επιβράδυνε η Ευρωζώνη

Πληθωρισμός: Αύξηση στο 3,9% στην Ελλάδα - Επιβράδυνε η Ευρωζώνη
(AP Photo/Petros Giannakouris)

Αύξηση στο 3,9% κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, την ώρα που στην Ευρωζώνη καταγράηκε σημαντική αποκλιμάκωση στο 2,9%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,5% τον Οκτώβριο, από 2,4% τον Σεπτέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι, σε μη εναρμονισμένο επίπεδο, δηλαδή με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα επιβραδύνθηκε στο 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον Αύγουστο και 2,5% τον Ιούλιο, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα στοιχεία για τον Οκτώβριο.

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο δείκτης καταγράφει επιβράδυνση στο 2,9% τον Οκτώβριο, από το 4,3% του Σεπτεμβρίου.

Το ποσοστό αυτό είναι καλυτερο απ' ό,τι περίμεναν οι αναλυτές του Factset, οι οποίοι υπολόγιζαν κατά μέσο όρο σε μια επιβράδυνση στο 3%. Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα πλησιάζει το στόχο του 2% που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Επιβράδυνση έδειξε και ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν προσμετρά προϊόντα με ευμετάβλητες τιμές όπως τα νωπά τρόφιμα και η ενέργεια.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε τον Οκτώβριο στο 4,2% από το 4,5% που είχε προηγηθεί, επιβεβαιώνοντας την πρόβλεψη των αναλυτών.

Η Εurostat δημοσίευσε σήμερα και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα οποία δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομίας.

  • Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2023 και σε σχέση με το δεύτερο.
  • Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και άλλων χωρών.

Οι κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού

Όπως δείχνουν τα τοιχεία, κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αποτελούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός στο 7,5% τον Οκτώβριο, ακολουθούμενα από τις υπηρεσίες στο 4,6%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 3,5% και την ενέργεια, όπου καταγράφεται αποκλιμάλωση κατά 11,1%.