ΑΓΟΡΕΣ

Κοντόπουλος στο CNN Greece: Μέσα στο 2024 το πρώτο βήμα για την επιστροφή του ΧΑΑ στις ώριμες αγορές

Δημήτρης Πεφάνης Δημήτρης Πεφάνης - CNN Greece

Στο μεγάλο στοίχημα της επιστροφής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις ώριμες αγορές αναφέρθηκε ο κ. Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος ATHEXGroup, στη συζήτηση που είχε με τον διευθυντή του CNN Greece, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών 2024. 

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η επανάκτηση της ιδιότητάς του ΧΑ ως ώριμη αγορά είναι μια μακρά διαδικασία, ωστόσο σημειώνει πως είναι κοντά στο πρώτο στάδιο, το οποίο είναι «να μπούμε σε ένα project από μία από τις από τους οίκους οι οποίοι κάνουν αυτές τις αξιολογήσεις».

Συγκεκριμένα, ο Διευθύνων Σύμβουλος ATHEXGroup σημείωσε:

«Πιστεύω ότι είναι καλή πιθανότητα να γίνει μέσα στο 2024 και μετά θα μας πάρει περίπου ενάμιση με δύο χρόνια για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό».

«Έχουμε περίπου δύο χρόνια στο οποίο το προσπαθούμε αυτό αρκετά συστηματικά, το οποίο σημαίνει ότι τα ποιοτικά κριτήρια πιστεύουμε ότι πια τα πληρούμε.

Υπάρχουν ποσοτικά κριτήρια τα οποία εξαρτώνται από την πορεία της αγοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες αναπτυγμένες αγορές, αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά πια και ευελπιστώ ότι όντως μέσα στο ‘24 θα έχουμε την έναρξη αυτής της διαδικασίας».

Ο ρόλος του ΧΑ στην ανάπτυξη της οικονομίας

Το γεγονός ότι ικάποια μεγάλα IPOs τα οποία έγιναν όπως αυτό του αεροδρομίου ή η διάθεση μετοχών από τις τράπεζες, έχουν όντως βοηθήσει πάρα πολύ το κλίμα, σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο.

«Και εσωτερικά, με την έννοια ότι έχουν έρθει καινούργιοι επενδυτές από την Ελλάδα και βεβαίως και ξένοι επενδυτές οι οποίοι θέλουν και κοιτάνε το χρηματιστήριο» δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «όσο συμβαίνει αυτό ευνοεί και το ενδιαφέρον από άλλες εταιρείες να εισαχθούν»

Μάλιστα σημείωσε πως ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο σημειώνονται περίπου τα ίδια νούμερα που καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, οπότε έχουμε κάνει μια καλή αρχή.

«Βέβαια κανείς δεν ξέρει τι θα επακολουθήσει στο 24, αλλά είμαι αισιόδοξος ότι όντως είμαστε στο σωστό δρόμο» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ