ΑΓΟΡΕΣ

ΟΔΔΗΧ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο με αρχικό επιτόκιο 4,45%

ΟΔΔΗΧ: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο με αρχικό επιτόκιο 4,45%
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 30ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,45%. 

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, την όλη διαδικασία της κοινοπρακτικής έκδοσης έχουν αναλάβει να "τρέξουν" οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe, JP Morgan και Τράπεζα Πειραιώς.

Ο τίτλος έχει ημερομηνία λήξης στις 15 Ιουνίου 2054, ενώ στόχος είναι η άντληση κεφαλαίων ύψους 2-3 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την δεύτερη μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, μετά από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου τον Ιανουάριο, ενώ είναι και ο δεύτερος τίτλος τέτοιας διάρκειας που έχει εκδοθεί από το 2021.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα σχεδιάζει πρόωρη αποπληρωμή έως και πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ δανείων διάσωσης μέσα στο 2024 σε χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Η νέα έξοδος στις αγορές πραγματοποιείται με φόντο την αναβάθμιση των προοπτικών της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P αλλά και τα τελικά στοιχεία για το 2013, που έδειξαν πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ, δηλαδή αισθητά υψηλότερο από τον στόχο του 1,1%.

Πρόκειται για μία κίνηση που πραγματοποιείται εν αναμονή και της μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ