ΑΓΟΡΕΣ

Κλίμα ανασυγκρότησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Στον «πάγο» η επενδυτική βαθμίδα

Κλίμα ανασυγκρότησης στο Ελληνικό Χρηματιστήριο - Στον «πάγο» η επενδυτική βαθμίδα
EUROKINISSI

Υψηλές πτήσεις αλλά και ξεσπάσματα ρευστοποίησης χαρακτήρισαν τις πρόσφατες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους επενδυτές να μην επιτρέπουν στην απόφαση της Moody's να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία να τους «ρίξει». 

«Η αγορά βρίσκεται σε μια φάση τιμολόγησης των κεφαλαιοποιήσεων» σημειώνει ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή, μιλώντας στο CNN Greece.

Πρόκειται για αποτέλεσμα των επιτυχημένων placement μετοχών, όπως αυτό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, τις νέες εισαγωγές εταιρειών, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, αλλά και την τράπεζα Optima ήδη από την περασμένη χρονιά.

Όπως σημειώνει, «είναι αλήθεια πως υπήρχαν μεγάλες εισροές στην ελληνική αγορά και ιδιαίτερα στις συγκεκριμένες εταιρείες, αλλά αυτές οι εισροές διαχύθηκαν και στους υπόλοιπους τίτλους».

Καλός ή κακός ο Μάρτιος;

Ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ παρέμεινε πέριξ των 1.430 μονάδων και πλέον απειλεί να σπάσει την «παράδοση» του «κακού Μάρτη» ως μήνα ρευστοποιήσεων εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες.

Η μεταβλητότητα δεν αποκλείεται να παραμείνει, ωστόσο η αγορά έχει σοβαρές πιθανότητες να ολοκληρώσει τον μήνα με θετικό πρόσημο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, «σίγουρα υπήρχε μια αισιοδοξία για την ετυμηγορία της Moody’s, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε». Μάλιστα, αρκετοί επενδυτές είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης.

«Παρά ταύτα, εφόσον παραμένει θετικό το σενάριο και για την φετινή χρονιά, ως προς τα κέρδη συγκεκριμένων και δυνατών, επιλεγμένων κλάδων της ελληνικής οικονομίας, μπορούμε να πούμε πως υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία», δήλωσε.

Παράλληλα, σημειώνει πως οι βασικοί κλάδοι που οδηγούν το χρηματιστήριο, όπως και το 2023, είναι η ενέργεια, οτιδήποτε έχει να κάνει με τον τουρισμό και τις μεταφορές, αλλά βεβαίως και ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος είχε τα υπερκέρδη πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Λεωφόρος Αθηνών ήδη μετρά κέρδη άνω του 9% από τις αρχές του έτους, με την απόδοση στο 12μηνο να ξεπερνά σταθερά το 30%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ