EURO 2016: τα συμπεράσματα της φάσης των 16 της διοργάνωσης
Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του EURO 2016 και ευτυχώς τα συμπεράσματα αυτή την φορά είναι περισσότερο αγωνιστικά και λιγότερο μας απασχόλησαν τα υπόλοιπα. Οι Γάλλοι έπαθαν και έμαθαν και όσοι έκαναν επεισόδια στην πρώτη φάση, μαζεύτηκαν.
Τι μάθαμε όμως τελικά από αυτά τα 8 παιχνίδια που παρακολουθήσαμε;
1. Ψαράδες; Ποιοι ψαράδες
Παραδοσιακά κάθε διοργάνωση έχει το δικό της αουτσάιντερ. Εφέτος είναι η πρωτάρα Ισλανδία, που όχι μόνο πέρασε από την φάση των ομίλων στην παρθενική της εμφάνιση σε EURO αλλά συνεχίζει στους 8. Προσοχή όμως. Καθόλου χαριστικά, αλλά με το σπαθί της: δεν έχασε από την Ουγγαρία, δεν έχασε από την Πορτογαλία, κέρδισε την Αυστρία, κέρδισε την Αγγλία. Πεντακάθαρα! Και κάτι που ίσως δεν θυμούνται πολλοί. Ακόμη και τουρνουά των 16 να ήταν αυτό το EURO, η Ισλανδία θα ήταν παρούσα, αφού είχε βγει 2η στον όμιλο της κερδίζοντας Τσέχους, Ολλανδούς και Τούρκους.
(Πηγή: Reuters / Michael Dalder Livepic)
2. Η παλιά "καλή Αγγλία"
Για όσους περίμεναν κάτι διαφορετικό, η εικόνα της Αγγλίας στους 16 ήταν απογοητευτική. Με ένα ρόστερ που είχε περισσότερο ταλέντο από άλλες φορές, έστω και αν έλειπε μια ηγετική φυσιογνωμία, η διαχείριση από τον Χότζσον ήταν κάκιστη. Ούτε ο ίδιος δεν είχε καταλήξει στην καλύτερη 11άδα και στον τρόπο που έπρεπε να αγωνίζεται. Με γιόμες και σέντρες δεν έχεις καμία τύχη.
(Πηγή: Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic)
3. Mama mia Ιταλία
Ο Κόντε είναι η απόδειξη το τι σημαίνει για μια ομάδα ένας καλός προπονητής. Το αντίθετο από τον «παππού» της Αγγλίας, ήξερε ότι το ρόστερ του δεν ήταν τόσο πλούσιο σε ταλέντο. Στηρίχθηκε στην άμυνα της πρωταθλήτριας Γιουβέντους και κόντρα στην Ισπανία έδειξε ότι ξέρει να παίξει σωστά στη επίθεση και να χτυπήσει τον αντίπαλο εκεί που πονάει. Και η φανέλα της είναι πολύ βαριά. Για οποιονδήποτε την βρει στο δρόμο της.
(Πηγή: Reuters / Christian Hartmann Livepic)
4. «Έσκασε» η Ισπανία
Φάνηκε ότι οι επιλογές στο ρόστερ του Ντελ Μπόσκε ήταν λανθασμένες, στερώντας παίκτες με προσωπικότητα από την επίθεση. Κατέβασε την Ισπανία με την ίδια 11άδα σε 4 ματς και λογικά «έσκασε». Χρειάζεται φρέσκιες ιδέες από τον πάγκο, διότι από ταλέντο (όπως δείχνουν και οι μικρές εθνικές) ξεχειλίζει το ποδόσφαιρο της. Ο Ινιέστα έριξε τις πρώτες βολές μετά το τέλος του αγώνα με την Ιταλία, κάνοντας λόγο για λάθος τακτική.
(Πηγή: Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic)
5. Σταθερή αξία η Γερμανία
Η παγκόσμια πρωταθλήτρια δεν είναι στο επίπεδο της Βραζιλίας, όταν σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όμως παραμένει η ομάδα με τον χαρακτήρα και την «τεχνογνωσία» για τις μεγάλες διοργανώσεις. Ο Λεβ έκοψε και τα πειράματα με τον Γκέτσε να μιμείται τον Μέσι, ο Κίμιχ αναδεικνύεται σε νέος Λαμ, αλλά τώρα θα δείξει που μπορεί να φτάσει απέναντι στους Ιταλούς. Η Σλοβακία ήταν πολύ εύκολη λεία για αυτούς. Και κάτι ακόμη: γκολ δεν έχουν φάει μέχρι τώρα...
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Shawn Thew)
6. Με το βάρος του φαβορί
Η Γαλλία έχει το πρόβλημα όλων των μεγάλων ομάδων, που φιλοξενούν διοργάνωση: «πρέπει» να φτάσει ψηλά. Σε κάθε ματς οι τρικολόρ έχουν τις οικογένειες τους στην εξέδρα, και έναν λαό "κολλημλενο" στις οθόνες. Η πίεση είναι μεγάλη, και προσωπικότητα τύπου Ζιντάν, δεν υφίσταται στο ρόστερ. Ο Ντεσάν φορτώνει το κέντρο του για να θωρακιστεί, χάνει όμως από το επιθετικό ταλέντο αυτών που μένουν στον πάγκο. Σημαντικότατες απώλειες του Ραμί και του Καντέ στον προημιτελικό, όπου πάλι «πρέπει» η Γαλλία να προκριθεί.
(Πηγή: Reuters / Kai Pfaffenbach Livepic)
7. Η ομάδα του Μπέιλ
Περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα, η Ουαλία στηρίζεται στον σταρ της. Όλα κινούνται γύρω από τον Γκάρεθ Μπέιλ και ο άσσος της Ρεάλ φροντίζει να αποζημιώσει την χώρα του. Διότι υποτάσσει τον εαυτό του στο σύνολο, την ίδια ώρα που το «ανεβάζει» με το ταλέντο του. Και βέβαια δίχως άγχος, παίζοντας με τα παιδιά τους, και ευρισκόμενοι στο «εύκολο» ταμπλό μπορούν και παραπάνω.
(Πηγή: Reuters / Darren Staples Livepic)
8. Ο Σάντος που αγαπήσαμε
Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι, τώρα στα νοκ-άουτ ο Φερνάντο Σάντος θα κάνει την Πορτογαλία Ελλάδα: σφιχτά, αμυντικά, να μην εκτεθεί και μπροστά επειδή διαθέτει τον Κριστιάνο κάπως θα βρει το γκολ. Αλλιώς παράταση και πέναλτυ. Οι Κροάτες το κατάλαβαν καλά...
(Πηγή: Reuters / Gonzalo Fuentes Livepic)
9. Οι «ταλαντούχοι» Βελγοι
Μέχρι το τουρνουά ακούγαμε για το τρομερό ταλέντο των Βέλγων και την πιθανότητα να φτάσουν ψηλά. Η αλήθεια είναι, ότι αν βρουν χώρους, σε «σκοτώνουν». Ο Αζάρ κόντρα στους Ούγγρους μας θύμισε πόσο καλός παίκτης είναι. Παρά το 4-0 όμως, δυσκολεύτηκαν πολύ στην άμυνα τους και τώρα θα λείπει και ο τιμωρημένος Φερμάελεν.
(Πηγή: Reuters / Vincent Kessler Livepic)
10. Και πώς να αποκλειστούν οι Πολωνοί;
Ο Λεβαντόφσκι ακόμη αναζητείται, ο Μίλικ χάνει το ένα γκολ μετά το άλλο, αλλά ο Γκροζίτσκι, ο Μπλαζικόφσκι και οι υπόλοιποι μέχρι τώρα κρατούν γερά την βάρκα. Αλλά η δύναμη τους είναι άλλη...
(Πηγή: Reuters / Yves Herman Livepic)
Με τέτοιες οπαδούς στην εξέδρα, πώς να χάσουν στο EURO από την κάθε Ελβετία;
ΥΓ. Θα μας λείψουν οι Ιρλανδοί από αυτό το EURO. Είτε από το Δουβλίνο, είτε από το Μπέλφαστ, έδωσαν πολύ όμορφο και υγιές χρώμα στην διοργάνωση.
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Aidan Crawley)
(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Etienne Laurent)