Προχειρότητα καταλόγισε στον Κοντονή η Γεννιά και ζητά ψήφο κατά συνείδηση
Αντιδράσεις και εντός του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το νομοσχέδιο Κοντονή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου με τη Γεωργία Γεννιά να εκφράζει ανοιχτά τη διαφωνία της και να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο καταψήφισης της διάταξης που αφορά στο όριο ηλικίας για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.
«Για μένα το 15ο έτος είναι κόκκινη γραμμή», δήλωσε σε συνέντευξή της στο Κανάλι της Βουλής μετά την διακηρυγμένη πρόθεση του υπουργού Δικαιοσύνης να «ρίξει» στα 15 χρόνια την ηλικία ενός διεμφυλικού ατόμου που επιθυμεί να προβεί σε αλλαγή ταυτότητας φύλου.
Εκπροσωπώντας όπως η ίδια είπε την Κίνηση «Πράττω» του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, εξέφρασε φόβους ότι το νομοσχέδιο μπορεί να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ και καταλόγισε προχειρότητα στη σύνταξή του. «Θεωρώ ότι υπάρχει προχειρότητα στη σύνταξη του νομοσχεδίου και ότι τέτοια σχέδια νόμου θα πρέπει να ψηφίζονται κατά συνείδηση», επεσήμανε και πρόσθεσε πως «εκεί που θέλουμε να αποτρέψουμε τα παιδιά από το βασανιστήριο που λέγεται χειρουργείο για την αλλαγή φύλου, τελικά τα σπρώχνουμε περισσότερο σε μία τέτοια απόφαση».
Μιλώντας με την ιδιότητα της εκπαιδευτικού, η κ. Γεννιά ανέφερε πως μπορεί να πει με βεβαιότητα, πως το θέμα της προστασίας ενός 15χρονου διεμφυλικού παιδιού από το bullying στο σχολείο ή στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, δεν είναι θέμα αλλαγής ταυτότητας, αλλά θέμα παιδείας, αλλαγής νοοτροπίας και σεβασμού στον συνάνθρωπο, την ανθρώπινη υπόσταση και γενικότερα τα ανθρώπινα δικαιώματα. « Άλλωστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, bullying δε δέχονται μόνο τα διεμφυλικά παιδιά, αλλά και πολλά άλλα, για διαφορετικούς λόγους. Εδώ λοιπόν, έχει μεγάλη ευθύνη η Πολιτεία, που πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμβουλευτικές δομές, αλλά και ο εκπαιδευτικός, ο οποίος πρέπει να σπάσει τα στεγανά μέσα στην τάξη και να αναδείξει αυτή την “ιδιαιτερότητα” σε κάτι όχι αρνητικό, αλλά σε κάτι που αξίζει σεβασμού».