ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τέσσερις... «κηδείες» και ένας «γάμος» για το Μαξίμου

Τέσσερις... «κηδείες» και ένας «γάμος» για το Μαξίμου
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο (μνημονιακός) ορίζοντας της κυβέρνησης έχει, πλέον, «καθαρίσει». Η έξοδος στις αγορές πραγματοποιήθηκε με επιτυχία («βήμα προς την κανονικότητα», τη χαρακτήρισε ο Ευ. Τσακαλώτος, άποψη που δείχνει να συμμερίζεται και η πλειοψηφία των πολιτών), η δεύτερη αξιολόγηση αποτελεί πλέον παρελθόν, ενώ αρκετά νομοσχέδια θα ψηφιστούν μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης – σημείο αναφοράς για όλα τα κόμματα. 

Η κυβέρνηση, ωστόσο, έχει μπροστά της:

1. Την τρίτη αξιολόγηση που περιλαμβάνει αρκετές ιδιωτικοποιήσεις. Το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, το 17% της ΔΕΗ, το 35% των ΕΛΠΑ, το 5% του ΟΤΕ και, κυρίως, το 23% της ΕΥΑΘ και το 11% της ΕΥΔΑΠ. Με βάση το Σύνταγμα, το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Γι' αυτό και θα πωληθούν ελεγχόμενα ποσοστά προκειμένου να παραμείνει στο δημόσιο τουλάχιστον το 51%. Στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

2. Το πλεόνασμα του 2017, που, σύμφωνα με το μνημόνιο, πρέπει να είναι 1,75%. Στόχος που σίγουρα θα ξεπεραστεί, με στελέχη της κυβέρνησης να σκέφτονται από σήμερα πώς και σε ποιες κατηγορίες (άνεργους, χαμηλοσυνταξιούχους κ.ά.) θα μοιράσουν μέρος του πλεονάσματος αυτού. Ωστόσο φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τους θεσμούς, που θα προσπαθήσουν να μπλοκάρουν τη διάθεση του πλεονάσματος σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες.

3. Η επιθυμία του ΔΝΤ να εφαρμοστεί νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου (από 1.1.2019), μαζί με την περικοπή των συντάξεων, δεν φαίνεται να γίνεται πράξη από την κυβέρνηση. «Αν επιμείνουν δεν θα υπάρχει καμία συμφωνία», τονίζει στο CNN Greece στέλεχος του Μαξίμου.

4. Οι «αποκαλύψεις» του Γ. Βαρουφάκη δεν φαίνεται να στεναχωρούν ιδιαίτερα το Μαξίμου. Τις χαρακτηρίζουν αναμενόμενες και επισημαίνουν το γεγονός ότι το «σύστημα της ΝΔ», σε συνεργασία με μιντιάρχες, προσπαθούν να τις προβάλλουν όσο περισσότερο γίνεται. Στόχος τους, κατά το Μαξίμου, να στηρίξουν τη δημιουργία ενός κόμματος από τον Βαρουφάκη προκειμένου να στερήσει από τον ΣυΡιζΑ δυο-τρεις, πολύτιμες, ποσοστιαίες μονάδες στις εκλογές. Και σημειώνουν, ειρωνικά, ότι αποτελεί τεκμήριο πολιτικού ήθους και σεβασμού το να ηχογραφείς υπουργούς και συνεργάτες σου, χωρίς αυτοί να το ξέρουν...

Ωστόσο, Ευρωπαίος αξιωματούχος, με τον οποίο το CNN Greece συνομιλεί (σχεδόν) καθημερινά, μας επισημαίνει μονότονα ότι ο ΣυΡιζΑ μπορεί και ψηφίζει όλες τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπουν τα μνημόνια χωρίς σοβαρές κινητοποιήσεις. Παράλληλα, εκτιμά, ότι η μνημονιακή θητεία του ΣυΡιζΑ, και ιδιαίτερα του Αλ. Τσίπρα, θα τον οδηγήσουν στη μετάλλαξή του. Ο ΣυΡιζΑ θα μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Άλλωστε, σημειώνει, «η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία έχει δώσει τα κλειδιά της αντιπροσωπείας της σοσιαλδημοκρατίας, εδώ και καιρό, στον Αλέξη Τσίπρα. Αυτός δεν είναι έτοιμος ακόμα να ανοίξει το νέο του μαγαζί».

Όπως σημειώνει και ο Αλ. Παπαχελάς (Η Καθημερινή, 30.7.2017), «η χώρα έχει την πρώτη αριστερή της κυβέρνηση η οποία εφαρμόζει στην πραγματική οικονομία, για πρώτη επίσης φορά στην Ελλάδα, ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα [...] Συμβαίνει, όμως, χωρίς να ανοίξει μύτη. Απεργίες δεν γίνονται, η Αθήνα καίγεται επιλεκτικά, και όλα καλά».

Στο εσωτερικό του ΣυΡιζΑ η κατάσταση δεν είναι και τόσο ρόδινη, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ομάδα των «53» –που σ' ένα βαθμό έχει αφομοιωθεί από την ηγεσία...– δεν κατέβασε άλλη πλατφόρμα, στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι απουσιάζουν οι γκρίνιες και οι διαφωνίες. Επί της ουσίας, όλα πήραν αναβολή για το Σεπτέμβριο: η έναρξη της τρίτης αξιολόγησης, η σκληρή κόντρα με την αντιπολίτευση, η εσωκομματική διαμάχη.

Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι για μια ακόμα φορά θα διαψευστεί ο Ουμπέρτο Έκο που έγραφε ότι «τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις». Ειδήσεις θα υπάρξουν και σε επίπεδο διακυβέρνησης! Αναμείνατε τη συνέχεια λοιπόν επί της... (πολιτικής) οθόνης!