Εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων εγκρίθηκε επί της αρχής το πολυνομοσχέδιο από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ αντίθετα καταψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα και τα αντίμετρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο έρχεται στη Βουλή το πρωί της Τετάρτης, με τη διαδικασία του επείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.
Λαμβάνοντας τον λόγο στην επί των άρθρων συζήτηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Καραγιαννίδης, θέλοντας να διακωμωδήσει τα όσα δήλωσε τη Δευτέρα στη Βουλή, επεσήμανε ότι θα παρουσιάσει το νέο πολυνοσχέδιο με την λογιστική της... μπακαλικής.
«Δεν ισχυρίστηκα ότι είμαι τελειόφοιτος πανεπιστημίου. Δεν ισχυρίστηκα ότι ξέρω τα πάντα. Πριν γίνω βουλευτής δούλευα σε συνεργείο αυτοκινήτων. Ισχυρίστηκα ότι κάποια πράγματα απλά μπορούμε να τα εξηγήσουμε και να συμφωνήσουμε ή διαφωνήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Κάποιες εφημερίδες και κάποια site νομίζουν ότι μπορούν να με πλήξουν προσωπικά. Δεν νιώθω ντροπή για τις δουλειές που έκανα πριν γίνω βουλευτής. Θα το ξανακάνω. Ας αφήσουμε τα μπακάλικα στην άκρη και να συζητήσουμε επι της ουσίας».
«Η δική μας οπτική έχει να κάνει με την προσπάθεια στήριξης των στρωμάτων της κοινωνίας που έχουν πληγεί και θα πληγούν ακόμα περισσότερο από τα νέα μέτρα», συμπλήρωσε ο κ. Καραγιαννίδης.
Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο και για το χρέος» και εξέφρασε την ελπίδα «έως την Δευτέρα να υπάρχει ένα συνολικό πακέτο και για τα μέτρα που ψηφίζουμε τώρα και για το χρέος».
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση προσπάθησε να κινηθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα δεδομένων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών.
Η αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι «όλοι οι μνημονιακοί νόμοι είχαν περάσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος», προκάλεσε αντιδράσεις με τον Γιάννη Τραγάκη από τη ΝΔ να κάνει λόγο για «ομολογία του υπουργού ότι αυτό που καλούμαστε σήμερα να ψηφίσουμε αποτελεί 4ο μνημόνιο».
Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό και καθοριστικό βήμα μιας μεγάλης διαδρομής, δύσκολης γεμάτης εμπόδια αλλά που θα οδηγήσει στο τέλος του προγράμματος επιτροπείας και των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής».