ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτοφανής σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για τροπολογία για το λαθρεμπόριο

Πρωτοφανής σύγκρουση Τσίπρα - Μητσοτάκη στη Βουλή για τροπολογία για το λαθρεμπόριο

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα – Μητσοτάκη προκάλεσε στη Βουλή τροπολογία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στον εξωδικαστικό συμβιβασμό που προβλέπει απαλλαγή αστικών ευθυνών σε περιπτώσεις παραβάσεων λαθρεμπορίου.

Η τροπολογία που έγινε αποδεκτή χθες από την κυβέρνηση και καταγγέλθηκε από την αντιπολίτευση ως φωτογραφική άναψε από την πρώτη κιόλας στιγμή φωτιές στη Βουλή με τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητά το λόγο, ζητώντας την απόσυρσή της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέχεια των όσων κατήγγειλε μια ημέρα νωρίτερα για τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, επιτέθηκε με σκληρή γλώσσα στον πρωθυπουργό ότι αφήνει σκιές για χαριστικές ρυθμίσεις και διαγραφές προστίμων και ότι δεν κατονομάζει ποιον αφορά η ρύθμιση.

«Η τροπολογία δεν είναι φωτογραφική, είναι οριζόντια, αφορά και τη ΣΕΚΑΠ αλλά και άλλες επιχειρήσεις και δεν το κρύβω», παραδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά και την έμμεση παραδοχή του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου ότι η διάταξη αφορά τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν διαγράφονται πρόστιμα και απέρριψε την συμβιβαστική πρόταση του προέδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η τροπολογία και να επανέλθει ως υπουργική μαζί με την έκθεση του ΓΛΚ. «Εκεί που μας χρωστούσανε μας παίρνουν και το βόδι», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και καταλόγισε φωτογραφικό μένος της ΝΔ απέναντι σε κάθε υγιή επενδυτή που δεν θέλει να παραδοθεί –όπως είπε- στη δική της διαπλοκή.

«Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης και η παράταξη του βρίσκονται σε διαρκές βέρτιγκο από τις 7 Απριλίου που έκλεισε η πολιτική συμφωνία και τώρα κλείνει και η τεχνική», είπε, προσθέτοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αμηχανία. Συνεχίζοντας στο ίδιο ύφος ο πρωθυπουργός επέκρινε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να δημιουργήσει ζητήματα τώρα που η χώρα βγαίνει από τον κυκεώνα που εκείνη την οδήγησε.

«Μετατρέπεστε σε ένα κόμμα διαμαρτυρίας που ζητάει συνεχώς εκλογές χωρίς να έχει εναλλακτική πρόταση, είστε γραφικός και στην κοινοβουλευτική διαδικασία», είπε.

Οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συζήτησης. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει, μην κρύβετε αυταρχισμό εκείνων που θέλουν να γίνουν καθεστώς», τόνισε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ΝΔ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας μετά την έμμεση ομολογία Καμμένου ότι η ρύθμιση αφορά την ΣΕΚΑΠ, που ωστόσο, απορρίφθηκε.

Στη συζήτηση παρενέβη ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, σχολιάζοντας ότι αντί για μετροπάθεια και συναίνεση αναπτύσσεται όξυνση, ενω ο Θανάσης Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κατηγορώντας τους ότι τσακώνονται για τα συμφέροντα επιχειρηματιών και αυτό αποδεικνύει πόσο πολύ μοιάζουν. «Κάνετε αυτά που κατηγορούσατε τους προηγούμενους», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι.

Με ένα tweet σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης τα όσα διαδραματίστηκαν στη Βουλή.

Η ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η ΝΔ επί της τροπολογίας και ο ΣΥΡΙΖΑ για το σύνολο του νομοσχεδίου βρίσκεται σε εξέλιξη.