ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η συμφωνία δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης

Η συμφωνία δοκιμάζει τις πολιτικές αντοχές της κυβέρνησης
Eurokinissi/φώτο αρχείου

Η (τριπλή) κυβερνητική διαρροή ήταν σαφής:

- Μέχρι της 7 Απριλίου (Eurogroup Μάλτας) θα έχει κλείσει η τεχνική συμφωνία (SLA), με τους θεσμούς να επιστρέφουν στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

- Το Euro Working Group της Πέμπτης δεν έχει καμιά σπουδαιότητα.

- Η συμφωνία με το ΔΝΤ (το MEFP) δεν θα είναι τόσο δύσκολη όσο με η συμφωνία με τους ευρωπαίους (το SLA). Ωστόσο θα "κουμπώνει" χρονικά με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καθώς θα λήξουν ταυτόχρονα, τον Αύγουστο του 2018.

Αυτή τη φορά κυβέρνηση και θεσμοί λειτουργούν αντίστροφα: προσπαθούν να κλείσουν τη συμφωνία στην κορυφή και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα για τις λεπτομέρειες. Με όποιον, όμως, τρόπο και αν κλείσει η συμφωνία το ερώτημα είναι άλλο: αντέχει πολιτικά τη συμφωνία η κυβέρνηση;

Η οδός της Κεντρικής Επιτροπής

Η συμφωνία δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Θα κοπούν και συντάξεις (από το 2109) και αφορολόγητο (πάλι από το 2019), ενώ θα πουληθεί και κομμάτι της ΔΕΗ. Ο Αλ. Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει τους σκληρούς δανειστές, που τα θέλουν όλα και δεν δίνουν εύκολα τα θετικά μέτρα, και, βέβαια, τους πολίτες. Δεν μπορείς να πεις στον συνταξιούχο σου κόβω τη σύνταξη αλλά δίνω συσσίτια στα σχολεία... Προβλήματα, όμως, φαίνεται ότι θα υπάρξουν τόσο στο κόμμα, όσο και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενώ, πάντα, υπάρχει και η δοκιμασία της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο Αλ. Τσίπρας έχει αποδείξει ότι είναι "πολύ σκληρός για να πεθάνει". Οι συνθήκες, βέβαια, δεν είναι πάντα οι ίδιες και αυτή τη φορά φαίνεται πως έχουν συσσωρευτεί προς επίλυση θέματα που προκαλούν τα "αριστερά ανακλαστικά" των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ: εργασιακά δικαιώματα, πώληση δημόσιου τομέα (ΔΕΗ) καθώς μείωση του αφορολόγητου που αφορά τα χαμηλόμισθα κοινωνικά στρώματα. Γεγονός που σημαίνει ότι θα φορολογούνται δύο φορές: και στο μισθό τους και λόγω του αφορολόγητου...

Το "βαρέλι δεν έχει πάτο", δηλώνουν στελέχη όχι μόνο του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης. "Και να τα ψηφίσουμε αυτά όλο και καινούργια μέτρα θα εμφανιστούν. Οι θεσμοί είναι κάτι σαν τη Λερναία Ύδρα. Συμφωνείς σε ένα μέτρο και σου ξεφυτρώνουν άλλα δέκα νέα μέτρα που πρέπει να υλοποιήσεις", δηλώνει βουλευτής που δεν "μασάει" τα λόγια του -άλλο το τι θα κάνει την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή. Το Μαξίμου βιώνει το δικό του... survivor με έπαθλο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Και, πλέον, έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει, αν είναι να κλείσει την συμφωνία, να την κλείσει άμεσα -δεν υπάρχει άλλος χρόνος για καθυστερήσεις.

Στον δρόμο που χάραξαν Γαβριήλ και Κατριβάνου

Π. Σκουρλέτης, Ν. Φίλης, Τ. Χριστοδουλοπούλου, και άλλοι, έχουν βγει στο κλαρί -δύσκολα, όμως, θα αποφασίσουν να ρίξουν τον Αλ. Τσίπρα μη ψηφίζοντας τα μέτρα. Όποιος, πάντως, βουλευτής δεν αντέχει να ψηφίσει "ναι σε όλα" θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής. Μια παράδοση για τον ΣΥΡΙΖΑ που δημιούργησαν οι Γ. Σακελλαρίδης και Β. Κατριβάνου. Θα φτάσουμε ως εκεί; Δύσκολα. Και ως επιχείρημα χρησιμοποιείται η γνωστή παροιμία: "τον φάγαμε τον γάιδαρο, στην ουρά θα κολλήσουμε". Το Μαξίμου, ωστόσο, δεν θέλει να δημιουργηθούν αναταράξεις και προσπαθεί να καθορίσει στοχευμένα αντίμετρα που θα αφορούν τα μεσαία στρώματα και τους φτωχούς προκειμένου να ελαττωθούν οι κραδασμοί -αδύνατον.

Το δίλλημα του Μαξίμου είναι άλυτο: και θέλει να κλείσει η συμφωνία και δεν θέλει να δημιουργηθούν αναταράξεις από τις σκληρές παραχωρήσεις. Ας έχουμε κατά νου ότι οι γόρδιοι δεσμοί όχι μόνο δεν λύνονται αλλά, ενίοτε, ούτε κόβονται!