ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ.Τσίπρας: Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα

Αλ.Τσίπρας: Δεν θα νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στέλνει μήνυμα προς τους δανειστές και προς το εσωτερικό του κόμματός του ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να νομοθετηθούν νέα μέτρα.

Παράλληλα κλείνει κάθε σενάριο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα έχει βγει οριστικά από την κρίση».

«Δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και, πολύ περισσότερο, για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος» αναφέρει σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» Αλέξης Τσίπρας και προσθέτει:

«Το αίτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και, μάλιστα, υπό αίρεση, δεν είναι μόνο ξένο προς το ελληνικό Σύνταγμα. Είναι ξένο και προς τους κανόνες της δημοκρατίας, είναι ξένο προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Σε μία ευνομούμενη ευρωπαϊκή Δημοκρατία, αυτό δεν επιτρέπεται ούτε καν να το ζητάει κανείς. Και αυτό δεν είναι θέμα μιας κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού ενός λαού και μιας χώρας. Ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης και για λογαριασμό της. Τόσο με την πρωτοφανή δημοσιονομική πολιτική όσο και με το βάρος της προσφυγικής κρίσης που έπεσε σχεδόν ολόκληρο στις πλάτες μας. Αξίζει λοιπόν σεβασμό αυτή η μεγάλη συνεισφορά της μικρής Ελλάδας στην ενότητα της Ευρώπης».

«Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει σύντομα. Η αιτία της καθυστέρησης είναι προφανής»

Αναφορικά με την αξιολόγηση ο Πρωθυπουργός τονίζει την ανάγκη να κλείσει σύντομα κάτι που, όπως λέει, «δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ελλάδας αλλά του συνόλου της Ευρώπης».

«Η αιτία της καθυστέρησης είναι προφανής. Το ΔΝΤ οφείλει να αναλάβει με παρρησία την ευθύνη της άποψής του για το ελληνικό πρόγραμμα. Και από την άλλη, η Ευρώπη οφείλει να συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στις ΗΠΑ, και να αποφασίσει προτάσσοντας το κοινό συμφέρον, όχι τους πρόσκαιρους πολιτικούς υπολογισμούς που γίνονται σε κάθε χώρα ξεχωριστά» λέει ο κ. Τσίπρας.

Ερωτηθείς αν θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στην περίπτωση που οι δανειστές απαιτήσουν την ψήφιση νέων μέτρων εδώ και τώρα απάντησε:

«Ξέρετε πολύ καλά ότι οι εκλογές και η κρίση του λαού δεν με φοβίζουν. Η κυβέρνησή μου δεν στηρίχθηκε ούτε σε εγχώρια συμφέροντα ούτε σε ξένους προστάτες, παρά μόνο στο λαό. Ωστόσο, τι νόημα έχουν τώρα οι εκλογές; Ακόμη και η ΝΔ που τις ζητάει από υποχρέωση, δεν είμαι βέβαιος ότι τις εννοεί. Θα είχε νόημα να τις ζητάει αν μπορούσε να καταθέσει στο τραπέζι μία εναλλακτική πρόταση, στοιχειωδώς επωφελέστερη για τον ελληνικό λαό. Ή έστω μία υπόσχεση ότι θα καταφέρει κάτι καλύτερο. Αυτό όμως που υπόσχεται είναι ότι θα τα δεχτεί όλα και ακόμη περισσότερα από όσα ζητούν οι πιο ακραίοι από τους δανειστές. Δηλαδή, σοκ και δέος για τους οικονομικά ασθενέστερους και τους συνταξιούχους. Φάνηκε, άλλωστε, αυτό με τη στάση του κ. Μητσοτάκη στην ψηφοφορία για τη 13η σύνταξη. Στην σκέψη μας, λοιπόν, δεν είναι οι εκλογές αλλά η έξοδος από την κρίση. Αναλάβαμε την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής μας ιστορίας. Δύο φορές ο ελληνικός λαός μας έδωσε εντολή να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για την ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να τον εγκαταλείψουμε στις άγριες διαθέσεις των προθύμων. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους και αφού η χώρα έχει βγει οριστικά από την κρίση».

Δημοψήφισμα: «Ήξερα πολύ καλά τι με περιμένει σε περίπτωση ήττας»

Επίσης ο Πρωθυπουργός απαντά σε όσους τον κατηγορούν ότι το βράδυ του δημοψηφίσματος θα προτιμούσε να είχε κερδίσει το «ναι»:

«Έχω ακούσει πολλές φορές αυτή την ανοησία. Όταν ένα διεθνές Μέσο μού έκανε την ίδια ερώτηση, απάντησα «αν είχε επικρατήσει το ‘ναι’, δεν θα ήταν εύκολο να με συναντήσετε». Και δεν το είπα για πλάκα. Όταν αποφάσιζα το δημοψήφισμα ήξερα πολύ καλά τι με περιμένει σε περίπτωση ήττας. Το σύστημα εξουσίας που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα θα έπαιρνε την εκδίκησή του με μανία και μίσος. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, που ακόμη και τώρα μιλάνε για ειδικά δικαστήρια, παρότι γνωρίζουν πως παίρνοντας δύσκολες πολιτικές αποφάσεις αποφύγαμε κάθε κίνδυνο και καταστροφή. Το 2015, παρά το γεγονός ότι είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, η οικονομία όχι μόνο δεν καταστράφηκε αλλά απέδωσε πέρα από κάθε πρόβλεψη τους στόχους. Και το 2016 περάσαμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης με υπεραπόδοση εσόδων.

Παρόλα αυτά ακόμη και τώρα μιλάνε για καταστροφή. Μας κατηγορούν ότι χρεώσαμε την Ελλάδα 80 δισ και αναφέρονται στο δάνειο που πήραμε για να αποπληρώνουμε τα δικά τους σπασμένα. Κρύβουν όμως τεχνηέντως ότι η αναχρηματοδότηση του χρέους δεν συνιστά επιπλέον χρέος. Αντιθέτως, αυτοί, μέσα σε δύο χρόνια έφτασαν το χρέος από το 124% στο 180% του ΑΕΠ, με το καταστροφικό PSI που αποτελείωσε τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ομολογιούχους. Σε κάθε περίπτωση και όσο και αν προσπαθούν δεν θα καταφέρουν ποτέ να εξομοιώσουν την καταστροφική πενταετία τους με τις προσπάθειες της σημερινής κυβέρνησης να στήσει στα πόδια της την ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει στοιχειώδεις όρους ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Τέλος, αναφορικά με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τις κατηγορίες των πρώην συντρόφων του για «αθέτηση υποσχέσεων και προδοσία της Αριστεράς» ο Αλέξης Τσίπρας απαντά:

«Στις επιλογές μου βάρυνε περισσότερο η ιστορική ευθύνη απέναντι στον λαό και στις κοινωνικές τάξεις που η Αριστερά εκπροσωπεί. Όχι ο φόβος απέναντι στην ευθύνη. Και στο τέλος της ημέρας όλοι κρινόμαστε από την απήχηση που έχουν και οι ιδέες μας και οι επιλογές μας στον ίδιο τον λαό».

«Άλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής»

«Εδώ και χρόνια βιώνουμε μία κρίση αξιών στον χώρο της ενημέρωσης» λέει ο Πρωθυπουργός και συμπληρώνει:

«Έντυπα και συγκροτήματα, για πολλά χρόνια, λειτουργούσαν ως κριτές και επικριτές των πάντων, ενώ αποτελούσαν βασικό σκέλος του περίφημου τριγώνου της διαπλοκής με την πολιτική και την οικονομική εξουσία. Και το χειρότερο: κίτρινη δημοσιογραφία, εκβιασμοί, μαύρο πολιτικό χρήμα, σκάνδαλα ξεπλύματος και δανειοδοτήσεων με αέρα. Δεν με ενοχλεί λοιπόν η κριτική των εφημερίδων. Περισσότερο με ενοχλεί που πολλοί δημοσιογράφοι, στο όνομα μιας στενής συντεχνιακής προσέγγισης, δεν κατανοούν ότι άλλο η ελευθερία του Τύπου και άλλο η ασυδοσία της διαπλοκής».