ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ

Το «μπαλάκι» στη Δικαιοσύνη για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Με ένταση έπεσε η αυλαία της εξεταστικής επιτροπής που διερεύνησε τα δάνεια κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ. Το μπαλάκι πέφτει πλέον στα χέρια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία καλείται να ερευνήσει εάν στη δανειοδότηση κομμάτων και επιχειρήσεων ΜΜΕ εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν ότι η υπόθεση της διαπλοκής τώρα αρχίζει και πως το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής παραμένει ανοιχτό εάν η έρευνα της Δικαιοσύνης «προσκρούσει» πάνω σε πολιτικά πρόσωπα. Ενδεικτική της άποψης της κυβέρνησης είναι η φράση που υπάρχει σε non paper του Μαξίμου ότι «οι ποινικές ευθύνες πολιτικών στελεχών που να εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν έχουν προκύψει μέχρι τώρα».

Η ΝΔ αν και συμφώνησε να αποσταλεί το 965 σελίδων πόρισμα της πλειοψηφίας με τις πορισματικές θέσεις των κομμάτων στη Δικαιοσύνη, ζήτησε να λάβει τη σχετική απόφαση η Ολομέλεια της Βουλής, στη σχετική ψηφοφορία ωστόσο, μειοψήφησε και η πρότασή της απορρίφθηκε.

Το πόρισμα υπερψηφίστηκε μόνον από τους 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν. «Παρών» δήλωσαν ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

Στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας είπε ότι υπήρξε διαπλοκή -μίλησε για «πάρτι» και «φούσκα» για τα οποία υπάρχουν ευθύνες και καταλόγισε θράσος στην αντιπολίτευση που ισχυρίζεται το αντίθετο. «Η Νέμεσις κάποια στιγμή έρχεται», σχολίασε με αφορμή τα δάνεια που έλαβαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Για μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης μιλά η ΝΔ με τον Νότη Μηταράκη να σημειώνει ότι «το τρίγωνο της διαπλοκής υπάρχει, αλλά είναι του ΣΥΡΙΖΑ». Για τη ΝΔ το πόρισμα της εξεταστικής θα μπορούσε να είναι μια μόνον φράση, όπως είπε, ότι «δεν απεδείχθησαν ευθύνες πολιτικών προσώπων, για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική αρχή». Στην 110 σελίδων πορισματική της έκθεση, η ΝΔ στην υπόθεση της offshore της Αυγής, στο ακίνητο της Κουμουνδούρου αλλά και στην επιστολή που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην Εθνική Τράπεζα για «να δανειστεί ο ΣΥΡΙΖΑ κατά παράβαση των κανόνων του τραπεζικού δανεισμού».

Από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι η μοναδική πλήρως «ομολογημένη» περίπτωση πολιτικής παρέμβασης για τη δανειοδότηση ενημερωτικού μέσου υπήρξε η περίπτωση δανείου 1,2 εκατ. ευρώ υπέρ της εφημερίδας «Αυγή», όπου είχε ζητηθεί ευθέως η στήριξη της τότε ηγεσίας του Συνασπισμού. Στο πόρισμά του σημειώνει ότι σχεδόν ουδείς από τους εξετασθέντες μάρτυρες επιβεβαίωσε την ύπαρξη τριπρόσωπης σχέσης κομμάτων-τραπεζών-ΜΜΕ. «Οι καταθέσεις των ελάχιστων προσώπων που παραδέχθηκαν τέτοιου περιεχομένου σχέσεις στερούνται νομικής βαρύτητας, καθώς δεν αναφέρονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα και περιστάσεις», δηλώνει και προσθέτει πως στις επίμονες ερωτήσεις για το αν οι ίδιοι οι μάρτυρες είχαν δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις, όλοι απαντούσαν αρνητικά (για τους εαυτούς τους), ορισμένοι εξ αυτών διατύπωναν την άποψη ότι τέτοια τριπρόσωπη σχέση υπάρχει αλλά «για τους άλλους».

Πολιτικές ευθύνες για την «ευνοϊκή χρηματοδότηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» εντοπίζει το ΚΚΕ στο πόρισμα που συνέταξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει ότι τυχόν ποινικές ευθύνες πρέπει να διερευνηθούν από τις αρμόδιες αρχές.

«Στην εξεταστική επιτροπή το "τρίγωνο της διαπλοκής" ήταν σαν το μυστήριο στο τρίγωνο των βερμούδων: Πολλοί μιλάνε γι' αυτό, κάτι υπάρχει, αλλά κανένας δεν θέλει να πει κάτι συγκεκριμένο», σχολίασε ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι.

«Από τη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των επιχειρήσεων ΜΜΕ όμως, καταφανώς προέκυψαν σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων, τραπεζιτών και στελεχών ΜΜΕ. Οι ευθύνες είναι σίγουρα ποινικές και πρέπει να διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη, είναι ωστόσο και πολιτικές υπό την έννοια ότι όλα τα αδικήματα διαδραματίζοντο ενώπιον της κοινωνίας υπό την απαθή στάση όλων των αξιωματούχων», αναφέρει ο Γιάννης Σαρίδης από την Ένωση Κεντρώων.