ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Μόνος στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης

Κυβέρνηση: Μόνος στόχος το κλείσιμο της αξιολόγησης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σε δύο ταμπλό θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον του αυτήν την εβδομάδα το Μέγαρο Μαξίμου, ρίχνοντας το βάρος του στην κάλυψη του εδάφους για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και στο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει κάνει την απαραίτητη προεργασία ούτως ώστε οι θεσμοί να έχουν εγκαίρως στα χέρια τους μέσω επιστολής-non paper (η επιστολή στάλθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών) τις θέσεις της ελληνικής πλευράς, που εστιάζονται σε τρεις επιμέρους ενότητες:

Στις μεταρρυθμίσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα, στους τρόπους επίτευξης αυτών των στόχων και ασφαλώς στον καθορισμό και συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Η κυβέρνηση επιδιώκει μία συμφωνία-πακέτο και για την δεύτερη αξιολόγηση και για την μεταμνημονιακή περίοδο και ασφαλώς για να προχωρήσει στις αναγκαίες υποχωρήσεις επιθυμεί προηγουμένως να έχει διασφαλίσει απόφαση των δανειστών για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο-στην διάρκεια συνάντησής του με ενώσεις συνταξιούχων- πως η κυβέρνηση προτείνει την επέκταση του κόφτη για έναν χρόνο, κάτι που σημαίνει και νομοθέτησή του από την ελληνική βουλή.

Συγχρόνως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε ότι με την νομοθέτηση του κόφτη δημοσιονομικής διόρθωσης θα περιγράφονται χονδρικά και το από πού θα γίνουν οι απαραίτητες περικοπές δαπανών για να καλυφθούν πιθανές αποκλίσεις.

Πάντως στο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι ο κόφτης δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί με βάση τα δεδομένα της δυναμικής της οικονομίας. Αντιθέτως σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα επιτευχθεί υπερπλεόνασμα που θα κατευθυνθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους όπως έγινε και τον προηγούμενο Δεκέμβριο με την χορήγηση της έκτακτης 13ης σύνταξης.

Στο θέμα της εξεταστικής για τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα το Μαξίμου προίδεάζει ότι θα σηκώσει τους τόνους καθώς πέρα από τις ποινικές ευθύνες (πχ εκδοτών, τραπεζιτών) ενδεχομένως να προκύψουν και πολιτικές ευθύνες όταν το πόρισμα σταλεί στην δικαιοσύνη για δικαστική διερεύνηση.

Πηγές της κυβέρνησης επαναλαμβάνουν ότι δεν έχουν προκύψει ευθύνες για πρώην υπουργούς, αλλά για στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, εφόσον όμως στην διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας οι εισαγγελείς σκοντάψουν πάνω σε πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να στείλουν-όπως αναφέρουν- τον φάκελο πίσω στη Βουλή.