ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλο το πολιτικό παρασκήνιο μετά την εμπλοκή με τους δανειστές

Όλο το πολιτικό παρασκήνιο μετά την εμπλοκή με τους δανειστές
EUROKINISSI

Δεν είναι οι δύσκολες συζητήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ που ταλαιπωρούν τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός μάλλον έχει συνηθίσει σε πολιτικά στριμώγματα ακόμη κι όταν τού λένε προκαταβολικά-όπως η Καγκελάριος- πως οι αποφάσεις λαμβάνονται αλλού και όχι στο Βερολίνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανησυχεί για την πορεία της διαπραγμάτευσης. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ακόμη και η τελευταία εμπλοκή με το πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος ήταν μία νέα επίδειξη πυγμής από τους δανειστές στην προσπάθειά τους να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να κάνει υποχωρήσεις για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Σημειωτέον πως αρμόδιοι κύκλοι του Μαξίμου αναφέρουν ότι δόθηκαν οι δέουσες εξηγήσεις ώστε να αρθεί η παρεξήγηση και ότι είναι θέμα ημερών το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων από τους θεσμούς. Οι θεσμοί εμφανίζονται να ικανοποιήθηκαν από την διευκρίνιση Τσίπρα ότι επρόκειτο για μία «εφάπαξ» οικονομική στήριξη των πιο αδύναμων ομάδων που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εκτροχιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Στο Μαξίμου πιστεύουν όμως πως το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Αρμόδιοι παράγοντες επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τίποτε λιγότερο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και την επεκτασιμότητα από ό,τι ισχύει για το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Το σημείο στο οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να κάνει κάποιες υποχωρήσεις αφορά την υπογραφή του υπουργού για τις ομαδικές απολύσεις, κάτι που μπορεί να περάσει σε μία ανεξάρτητη αρχή.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα κάνει σε καμία περίπτωση δεκτό «ο ουρανός ανάποδα να γυρίσει» το αίτημα του ΔΝΤ για λήψη μέτρων που θα αφορούν την διετία 2019 και 2020. Σε όλες τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Μαξίμου και στα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ έχει τονιστεί ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα νομοθετήσει μέτρα για να εφαρμοστούν μετά την λήξη του προγράμματος. Άρα η λύση βρίσκεται είτε σ’ έναν συμβιβασμό από μέρους του ΔΝΤ είτε σε μία απόφασή του να μην συμμετάσχει τελικώς στο ελληνικό πρόγραμμα. Αλλιώς η κυβέρνηση γνωρίζει ότι θα βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να συγκρουστεί, να τραβήξει την διαπραγμάτευση στα άκρα, άρα να αφήσει την δεύτερη αξιολόγηση ανοιχτή.

Μία τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη είναι λογικό ότι κάποια στιγμή θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις. Το Μαξίμου αφορίζει μεν τα σενάρια εκλογών όμως δεν είναι σε θέση να δώσει αυτήν την στιγμή μία πειστική απάντηση για το τί θα συμβεί σε περίπτωση απόλυτου αδιέξοδου.

Κυβερνητικοί κύκλοι επαναλαμβάνουν ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει γίνεται όμως κατανοητό ότι αυτό αποτελεί παρά τα βήματα που έχουν γίνει μία επιθυμία και όχι το τελικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης. Όπως και να’ χει κυβερνητικά στελέχη λένε στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως είναι προτιμότερο ο Αλέξης Τσίπρας να πάρει μία απόφαση για εκλογές προκειμένου να περισώσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ από το να τον οδηγήσει σε πολιτική καταβαράθρωση υποκύπτοντας στην ψήφιση ενός νέου μνημονίου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χειμώνας θα είναι πολιτικά βαρύς.