ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτέλους ΕΣΡ με την... έκτη

Επιτέλους ΕΣΡ με την... έκτη
EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

«Λευκό καπνό» έβγαλε η Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ μετά και τις αμοιβαίες υποχωρήσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ψηφοφορία που έγινε 20 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, το Ποτάμι και τους ΑΝΕΛ υπερψήφισαν την πρόταση Βούτση για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής τον Θανάση Κουτρομάνο, που ήταν επιλογή της ΝΔ και αντιπρόεδρο τον Ροδόλφο Μορώνη. Το ΚΚΕ, η Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών».

Παρά το γεγονός ότι μετά τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά οι ενστάσεις της ΝΔ κάμφθηκαν και υπήρξε συναίνεση στη συγκρότηση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, υπήρξε διαφωνία στα επιμέρους πρόσωπα. Για να επιτευχθεί συμφωνία χρειάστηκε 15λεπτη διακοπή της συζήτησης. Με την επανέναρξη των συζητήσεων, από την λίστα των προτεινομένων αφαιρέθηκε το όνομα του δημοσιογράφου Βασίλη Κουφόπουλου και επανήλθε αυτό του καθηγητή στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Πλειού.

«Είναι σημαντικό ότι υπήρξε εκλογή ΕΣΡ με μεγάλη πλειοψηφία και όλοι μας πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να συγκροτηθεί άμεσα και να εργαστεί για να υπάρξει καταρχήν διαγωνιστική διαδικασία με έγκυρο και σωστό αποτέλεσμα και αφετέρου να ξεκινήσει η διαδικασία και για τους υπόλοιπους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, αλλά και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς», είπε στους δημοσιογράφους ο Νίκος Βούτσης μετά το τέλος της συνεδρίασης.

Το κλειδί που ξεκλείδωσε τη συναίνεση της ΝΔ δεν ήταν άλλο από τη δήλωση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά που κάνοντας άλλο ένα βήμα πίσω, ανέφερε πως το ΕΣΡ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ ο αριθμός των αδειών θα είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης των πολιτικών δυνάμεων και της Ανεξάρτητης Αρχής.

Αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε μια χειρονομία καλής θέλησης εισηγήθηκε την πρόταση της ΝΔ για τον Θανάση Κουτρομάνο, για τον οποίο επέμενε έως το τέλος με την επισήμανση του πολιτικού γεγονότος της αποδοχής από την κυβερνητική πλειοψηφία της πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η νέα σύνθεση του ΕΣΡ έχει ως εξής:

Πρόεδρος : Αθανάσιος Κουτρομάνος, (πρόταση ΝΔ)

Αντιπρόεδρος: Ροδόλφος Μορώνης (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ)

Μέλη: Πόπη Διαμαντάκου (πρόταση Ποταμιού), Βασίλης Καραποστόλης και Νίκος Κιάος (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ), Λίλιαν Μήτρου (πρόταση Δημοκρατικής Συμπαράταξης), Δήμητρα Παπαδοπούλου (πρόταση ΝΔ), Γιώργος Πλειός (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) και Γιώργος Σαριδάκης (πρόταση ΝΔ).

Στη συζήτηση που προηγήθηκε, ο Πρόεδρος της Βουλής μετά από αίτημα της ΝΔ διαβεβαίωσε ότι για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα υπάρξει πιο «ευέλικτη και ανοικτή αντίληψη» από την αρχική κυβερνητική θέση που περιόριζε τον αριθμό των καναλιών σε τέσσερα. Η δήλωση Βούτση ικανοποίησε τη ΝΔ με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Νίκο Δένδια να αναφέρει ότι «ανοίγει ο δρόμος συνεννόησης».

«Δεχόμαστε το δικό σας λόγο ως ισχυρότερο από το νόμο», σχολίασε ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε την ευχή να μην είναι εικονική η πρόταση για τον αριθμό των τηλεοπτικών σταθμών. Ο Νίκος Δένδιας όλο αυτό το διάστημα ήταν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Πρόεδρο της Βουλής, με τον οποίο μάλιστα, είχε δύο συναντήσεις νωρίτερα σήμερα.

Με την επιλογή Κουτρομάνου συμφώνησε η Δημοκρατική Συμπατάταξη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος υποστήριξε ωστόσο, ότι προβληματίζει το κόμμα του το γεγονός ότι αν και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής έκανε μια μετριοπαθή δήλωση, μπορεί να επιδιώξει μέσα από την πλειοψηφία των μελών του ΕΣΡ να πετύχει αυτό που θέλει. «Συμφωνούμε με τον κ. Κουτρομάνο και λυπάμαι που δεν τον προτείναμε εμείς. Θα θέλαμε όμως λίγο χρόνο για να μελετήσουμε τα υπόλοιπα μέλη του ΕΣΡ», είπε.

Την πρόταση του Ποταμιού για τον Μιχάλη Σταθόπουλου επανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι η πρόταση δεν αποτελεί προαπαιτούμενο για να στηρίξει τη συγκρότηση ΕΣΡ.

«Τα χουμε πει. Όταν υπάρχει σύμπτωση στρατηγικής, τότε υπάρχουν συναινέσεις. Η άποψή μας είναι σταθερή στο παρών», ανέφερε από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης.

Καρφιά πέταξε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που μίλησε για φίλια πυρά που δέχθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν συμφώνησε με την πρόταση για τον Ροδόλφο Μορώνη. «Ακόμη και για παράγκα με κατηγόρησαν», είπε, διευκρινίζοντας πάντως, ότι συντάσσεται με την πρόταση του κόμματος του παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχε στην όλη συζήτηση που έγινε στην ΝΔ για τα πρόσωπα.

Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του βουλευτή της ΝΔ και αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος αφού ανέφερε πως ο ίδιος παρά το γεγονός ότι ένας από τους υποψήφιους για μέλος του ΕΣΡ τον καθύβρισε, ο ίδιος δεν θα μπλοκάρει την επιλογή αυτή, πρόσθεσε: «Τώρα εγώ τί θα κάνω θα πω όχι γιατί με έβρισε; Δεν θα καταλήξουμε ποτέ. Εμείς δεν θα βάλουμε βέτο αν η πλειοψηφία θέλει πρόεδρο τον κ. Σταθόπουλο, αντί του κ. Κουτρομάνου».