ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οργισμένη αντίδραση Μαξίμου στο «μαύρο» του ΣτΕ - Τρέχει για νέο νόμο

Οργισμένη αντίδραση Μαξίμου στο «μαύρο» του ΣτΕ - Τρέχει για νέο νόμο

Επίθεση με πρωτοφανή δριμύτητα εξαπέλυσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο ΣτΕ, μετά την απόφαση των Ανώτατων Δικαστών να χαρακτηρίσουν αντισυνταγματικό τον Νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες. 

 

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κρίνονται. Κρίνονται από την κυβέρνηση, από τον ελληνικό λαό και από τις συνέπειες τους».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι: «Η επιστροφή της πρώτης δόσης στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών και στερεί από τον προϋπολογισμό 255 εκατομμύρια ευρώ».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση για το καθεστώς αδειοδότησης των καναλιών.

Δείτε τις δηλώσεις της:

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε, επί της ουσίας, όπως αναφέρουν πηγές της κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει, θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας.

Για να αποκτήσει την άδεια μάλιστα, θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Ν. Παππάς: Δεσμευτική, αλλά άδικη η απόφαση του ΣτΕ

Σε παρέμβασή του στη δημόσια τηλεόραση ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, χαρακτήρισε άδικη την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας να ακυρώσει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο κ. Παππάς προανήγγειλε άμεσα νέα νομοθετική ρύθμιση μετά το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, επισημαίνοντας πώς όποιος επιθυμεί άδεια, πρέπει να "πληρώσει". Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Παππά:

Μαζικά πυρά στην κυβέρνηση από την αντιπολίτευση

«Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη», ανέφερε σε δελτίο Τύπου, η ΝΔ, τώρα που "ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε". «Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας», σημείωσε.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας σχολίασε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter για τις τηλεοπτικές άδειες: "Τελικά, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα".

Παραίτηση Ν. Παππά ζητούν Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι

«Απαιτούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί πλήρως την απόφαση της Δικαιοσύνης και να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση της νομιμότητας, με την απόδοση των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ», δήλωσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ζητώντας την παραίτηση του Νίκου Παππά.

Για "νίκη της Δημοκρατίας", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος μέσω του λογαριασμού του στο Facebook.

Από την πλευρά του το Ποτάμι κρατώντας αυστηρή γραμμή, ζήτησε μέσω ανακοίνωση Τύπου που εξέδωσε λίγη ώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ την παραίτηση του Νίκου Παππά και κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απολογηθεί.

O ίδιος ο Σταύρος Θεοδωράκης, με ένα αιχμηρό σχόλιο στις δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη, έγραψε στο Twitter: «Αν η κ.Γεροβασίλη ψάχνει λεφτά για τα παιδιά & τα νοσοκομεία, μπορεί να απολύσει μερικά από τα ακροδεξιά τρολ που έχει στο γραφείο της».

Ένωση Κεντρώων: Μοιραίο λάθος του Ν. Παππά

"Μοιραίο λάθος του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, το είχαμε πει από την πρώτη στιγμή", τόνισε σε ανακοίνωση της η Ένωση Κεντρώων. Η απόφαση, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, εκτιμάτο ως αναμενόμενη γιατί οι δικαστές δεν παίζουν με το Σύνταγμα και τους νόμους.

Με ψήφους 14-11 η απόφαση του ΣτΕ

Ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός με πλειοψηφία 14 ψήφων ενώ 11 δικαστές ψήφισαν υπέρ της συνταγματικότητας. Η απόφαση επί της ουσίας αναγνωρίζει την πλήρη αρμοδιότητα του ΕΣΡ στην όλη διαδικασία αδειοδότησης και ως εκ τούτου η διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος των τηλεοπτικών αδειών κρίθηκε αντισυνταγματική.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν επιβεβαίωσε σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, θα επιλεγόταν μια μέση λύση η οποία θα προέβλεπε ένα μικρό χρονικό περιθώριο προσαρμογής για την κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος Παππά θα πρέπει να καταργηθεί, τα κανάλια που δεν πήραν άδεια θα μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά ενώ όσα επιχειρηματικά σχήματα έλαβαν άδεια με τη διαδικασία που προέβλεπε ο νόμος Παππά θα πρέπει να λάβουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει.