ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση Σαμαρά «έδωσε» τη φέτα

Β. Αποστόλου: Η κυβέρνηση Σαμαρά «έδωσε»  τη φέτα
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην κυβέρνηση Σαμαρά ρίχνει τα πυρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου για το θέμα που έχει ξεσπάσει με τη φέτα, η οποία χάνει την προστασία της ταυτότητάς της ως ελληνικό προϊόν.

"Εμείς έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία που σχεδιάστηκε το 2002-2003, μονογραφήθηκε το 2013 και έκλεισε το 2014, επί κυβέρνησης Σαμαρά", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο.

Ιδιαίτερα για τις περιπτώσεις στη Νότια Αφρική, ο κ. Αποστόλου τόνισε ότι υπάρχει μία παραπλάνηση η οποία αγγίζει, όπως υποστήριξε, τα όρια της τρέλας. Έπειτα από έλεγχο της ελληνικής πρεσβείας εντοπίστηκαν γύρω από το Γιοχάνεσμπουργκ 48 επιχειρήσεις που παράγουν λευκό τυρί, οι 47 από τις οποίες το ονομάζουν 'φέτα' παρότι προέρχεται από αγελαδινό γάλα, εκμεταλλευόμενες τη ζήτηση και από την μεγάλη ελληνική παροικία στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως διευκρίνισε ο ίδιος, η παρέμβαση σε αυτό το στάδιο δεν ήταν δυνατή, ωστόσο με ένα μπλοκάρισμα στην τελική φάση της συμφωνίας, η κυβέρνηση κατάφερε μετά από διαπραγματεύσεις, στην μεταβατική περίοδο της επόμενης πενταετίας να αναθεωρηθεί από την Κομισιόν με τη δική της συμμετοχή, το κομμάτι που αφορά την προστασία της φέτας, στο ίδιο επίπεδο με τα υπόλοιπα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ).

Η συμφωνία, ωστόσο, με τον Καναδά που έδωσε ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον τότε πρόεδρο της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο είναι πολύ χειρότερη, καθώς με αυτή όποιο λευκό τυρί ονομαζόταν φέτα πριν, μπορεί να ονομάζεται έτσι και μετά, όπως σημείωσε. Η Ελλάδα είχε την προεδρία της ΕΕ εκείνη την περίοδο και το ζήτημα έκλεισε ουσιαστικά αγνοώντας την Ελλάδα, πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη τόνωσης των εξαγωγών φέτας, που σήμερα φτάνει ήδη τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη και πρέπει να καλυφθεί αυξάνοντας την παραγωγή.

Διαβάστε επίσης:

Η φέτα χάνει την ελληνική ταυτότητά της