ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή

Η προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή
Eurokinissi

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη την Τετάρτη η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με θέμα την ασφάλεια και το προσφυγικό.

Πρώτος ομιλητής ο πρωθυπουργός. Τα κυριότερα σημεία της τοποθέτησής του:

«Η Ελλάδα αποτελεί όαση ασφάλειας και σταθερότητας σε μία αποσταθεροποιημένη περιοχή», τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, προσθέτοντας πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την οικονομική κρίση.

Εξαπέλυσε μάλιστα και δριμύτατη επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, καταλογίζοντάς της πρόθεση ότι προσπαθεί να συνδέσει το προσφυγικό με την τρομοκρατία, με απώτερο στόχο να συσπειρώσει την ακραία δεξιά πτέρυγά της.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε γιατί η Νέα Δημοκρατία ζήτησε να διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την ασφάλεια, τη στιγμή που στη χώρα δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. «Η Ευρώπη μαστίζεται από την οικονομική και την προσφυγική κρίση, καθώς και την κρίση ασφαλείας και η χώρα μας έχει την ατυχία να είναι στο επίκεντρο δύο εκ των τριών κρίσεων. Όμως έχει και την ευτυχή συγκυρία, όχι μόνο να μην αποτελεί μέρος της κρίσης ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά δεδομένων των συνθηκών να αποτελεί και μία όαση ασφάλειας και σταθερότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «παρ όλα αυτά σήμερα η ΝΔ επιλέγει να συζητήσουμε στη Βουλή για την ασφάλεια και το ερώτημά μου είναι τι ακριβώς επιδιώκει. Ρητορικό ερώτημα γιατί τα κίνητρα είναι σαφή».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, ο ισχυρισμός που συνδέει ευθέως την προσφυγική κρίση με την τρομοκρατία είναι μια γνωστή αφήγηση και το επιχείρημα των πιο αντιδραστικών, μισαλλόδοξων ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη.

«Η ΝΔ θέτει θέμα ασφάλειας, την στιγμή που ουδείς στην Ευρώπη δεν έχει καν υπονοήσει ότι υπάρχει θέμα ασφάλειας στην Ελλάδα», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας-απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση- πως «σκοπός σας είναι να ψαρέψετε στα θολά νερά ενός ακροδεξιού ακροατηρίου που συνδιεκδικείτε με το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Σκοπός σας είναι να επενδύσετε στον φόβο ενός τμήματος της κοινωνίας, να συσπειρώσετε και την ακραία δεξιά πτέρυγα του κόμματος, την ώρα που υπάρχουν φυγόκεντρες τάσεις».

Δεν έχετε αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλείτε, είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «ζημιά και για τη χώρα και για την παράταξή σας. Υιοθετείτε την ξενοφοβική γραμμή, η οποία δεν πάρει πολύ μακριά. Δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί κανείς να φανταστεί».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό όμως, «η ελληνική κοινωνία έχει ισχυρά αντισώματα, αυτά της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που χαρακτηρίζουν τη στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες. Στο πλάι του λαού, μια κυβέρνηση σηκώνει το βάρος μιας τεράστιας ευθύνης, δυσανάλογης των δυνάμεων της χώρας».

«Η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν το κατώφλι της εξόδου από την κρίση, γεγονός που το επιβεβαιώνουν τα οικονομικά δεδομένα, που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «φτιάξατε έναν ωραίο μύθο ότι εσείς είχατε success story, ενώ η διαπραγμάτευση κατέστρεψε την οικονομία. Αν τα επίσημα στοιχεία αποδείξουν ότι εσείς μας αφήσατε άδεια ταμεία, αλλά εμείς καταφέραμε να κρατήσουμε την οικονομία σε υψηλή απόδοση, τι θα κάνετε κ. Μητσοτάκη, θα ζητήσετε συγνώμη για την υποκριτική σας στάση ή θα επιμείνετε να ζητάτε κι εξεταστική;»

«Τον ίδιο μύθο της καταστροφής επιχειρείτε να αφηγηθείτε και για την προσφυγική κρίση. Η χώρα ανέλαβε φορτίο πολύ μεγαλύτερο από τις δυνάμεις της, αλλά κατάφερε να ανταπεξέλθει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο και για τρίτο μύθο, ότι η χώρα έχει και θέμα ασφάλειας. «Η χώρα δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ασφάλειας, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή», είπε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε και στο ιστορικό γεγονός της επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στη Μυτιλήνη, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι τιμή για τη χώρα η αναγνώριση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος, πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Διερωτώμενος πως θα αντιμετωπίζονταν η προσφυγική κρίση από την κυβέρνηση Σαμαρά, ο κ. Τσίπρας περιέγραψε εικόνες με κλειστά κέντρα κράτησης για όλους, ενώ μίλησε και για «πολιτική των επαναπροωθήσεων στη θάλασσα, με αποτελέσματα σαν αυτά της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι».

Η Ελλάδα είναι ένα διεθνές υπόδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, είπε ο πρωθυπουργός κι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη Νέα Δημοκρατία για το προσφυγικό, θυμίζοντας στο Σώμα θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «αν η αντιπολίτευση διεκδικεί μια ατέρμονη σκιαμαχία, όπου θα κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια, την ενημερώνω ότι ματαιοπονεί».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ανεχόμαστε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι

Ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος, αλλά εμείς δεν θα ανεχθούμε μία χώρα ξέφραγο αμπέλι" δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, για την ασφάλεια και το προσφυγικό, την οποία προκάλεσε.

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ανέφερε:'Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και καθήκον κάθε δημοκρατικής πολιτείας.Κάποιοι βάφτισαν ελευθερία τις διαδηλώσεις 50 ατόμων που έκλειναν όποτε ήθελαν το κέντρο της Αθήνας. Κάποιοι βάφτισαν ελευθερία τις καταδρομικές επιθέσεις των αντιεξουσιαστών από το άβατο των Εξαρχείων. Κάποιοι έμπλεξαν την ελευθερία με την ασυδοσία και εγκατέλειψαν δύο αξιώματα:

Η ελευθερία κάθε πολίτη σταματά εκεί που αρχίζει η ελευθερία του άλλου.
Η εσωτερική ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Όρος απαραίτητος αξιοπρέπειας και προόδου”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

“Ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης. Η ασφάλεια απαιτεί διαρκή μέριμνα, ειδικά τη σημερινή εποχή. Η ενίσχυση της ασφάλειας , η πρόληψη, απαιτούν διαρκή εγρήγορση και ξεκάθαρη θέση”, επεσήμανε.

“Είναι σαφές, ότι ουδείς επιθυμεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε αστυνομικό κράτος. Είναι αντίθετο με τις αρχές της παράταξής μας. Είναι προφανές ότι ως ΝΔ δεν θα δεχτούμε μια χώρα ξέφραγο αμπέλι”, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Επειδή η κυβέρνηση διακατέχεται από μια σύγχυση γύρω από τα ζητήματα αυτά, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ο Σύριζα είχε μια αμφιλεγόμενη στάση σε αυτά τα ζητήματα. Οι όροι αστυνομία, ασφάλεια, είναι απαγορευμένες στο λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ, του προκαλούν αλλεργία”, επεσήμανε και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία στην Ελλάδα είχε αρνητικό πρόσημο.

Η λεκτική βία, είναι πολύ συχνά προάγγελος της φυσικής βίας. Όταν ο πολίτης δεν αισθάνεται ελεύθερος να εκφράσει τις απόψεις του , υπονομεύεται η ίδια η Δημοκρατία. Σπάμε σήμερα ένα ταμπού, με την πρωτοβουλία αυτή.

“Σπάμε μια λογική που βασιζόταν σε διπλή άρνηση όπως η άρνηση της καταδίκη όποιας μορφής βίας από όπου και αν προέρχεται. Απορρίπτουμε τις δυο αυτές λογικές. Ο δρόμος του μέτρου, της τήρησης των νόμων, είναι ο σωστός δρόμος” είπε και αναρωτήθηκε “Εσείς σε τι ακριβώς πιστεύετε; Τι έχετε κάνει τους τελευταίους 15 μήνες;"

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για πλήρη απουσία στην Ειδομένη , αναφερόμενος και στα περιστατικά με την αστυνομία της ΠΓΔΜ στο ελληνικό έδαφος) και τόνισε ότι οι ΜΚΟ υποκαθιστούν το ελληνικό κράτος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο Ελληνικό και στο λιμάνι του Πειραιά.

“Υπάρχει ένα επικίνδυνο κενό, το οποίο καλύπτεται από τους διαβόητους αλληλέγγυους. Έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία από το ελληνικό κράτος. Οι πρόσφυγες πιστεύουν τους αλληλέγγυους και όχι το ελληνικό κράτος. Είστε από παντού απόντες και αυτό συνιστά παραδοξότητα”, τόνισε.

“Όταν εγείρονται ζητήματα ασφάλειας, προστασίας των συνόρων, το ελληνικό κράτος απουσιάζει. Μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά”, σημείωσε.

“Οι θύλακες της κρατικής απουσίας εξελίσσονται σε θύλακες επικίνδυνης ανομίας. Υπάρχει μια αίσθηση ότι τα πράγματα βγαίνουν εκτός ελέγχου” είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για σχέσεις με τον αναρχικό χώρο:

“Το άβατο των Εξαρχείων παραμένει άβατο. Χαρακτηριστική η ένοπλη πορεία αναρχικών στην καρδιά της πρωτεύουσας πριν από λίγες εβδομάδες”, σημείωσε και αναρωτήθηκε “μήπως και σήμερα υπάρχει ανοικτή επικοινωνία του κόμματος με μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου;”

“Δικό σας στέλεχος είχε αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με τις φυλακές Κορυδαλλού. Αναρωτιέμαι αν και σήμερα εξαργυρώνετε κάποια γραμμάτια”, πρόσθεσε.

“Η ανοχή ου ΣΥΡΙΖΑ στη βία χαμηλής έντασης εκτρέφει τη Δημοκρατία. Η θεωρία των σπασμένων παραθύρων έχει επιβεβαιωθεί σε άλλες χώρες”, είπε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “κινδυνεύει να εκθρέψει μια νέα γενιά αδίστακτων τρομοκρατών”.

“Ο πολίτης αισθάνεται απροστάτευτος. Οι ληστείες αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα και η εικόνα ανομίας επέστρεψε στα κέντρα των μεγάλων πόλεων. Ακυρώθηκε στην πράξη το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης για πεζές περιπολίες, ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς και η ομάδα Δέλτα, κατά απαίτηση του Ρουβίκωνα και του ΣΥΡΙΖΑ” είπε και πρόσθεσε:

“Οι προκαταλήψεις της κυβέρνησης έναντι του αστυνομικού προσωπικού έχουν αποδυναμώσει τη θέληση και το ενδιαφέρον του . Με λόγια και έργα έχετε αφοπλίσει την αστυνομίας. Οι αστυνομικοί αισθάνονται απαξιωμένοι”.
“Η ουσία είναι ότι για τη κυβέρνηση η ασφάλεια και η δημόσια τάξη δεν είναι προτεραιότητα. Απαιτείται πλήρης αναστροφή πορείας,. Σοβαρή πολιτική ασφάλειας με σεβασμό στον πολίτη. Δικαίωμα στην ποιότητα ζωής και ιδιοκτησίας. Δημιουργία εθνικού χώρου ασφάλειας για την πατρίδα μας”, τόνισε.

“Χρειάζεται διασύνδεση όλων των υπηρεσιών που έχουν καθήκον να φροντίζουν την ασφάλεια του πολίτη. Καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση. Μπορείτε να την λάβετε υπόψη, αλλά μάλλον θα την αγνοήσετε”, σημείωσε και αναφέρθηκε στις προτάσεις της ΝΔ:

Προτείνουμε ένα υπουργείο ομπρέλα που θα συνενώνει και θα συντονίζει, νέα επιτελική δομή σωμάτων ασφάλειας. Εθνικό συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεως και προστασίας. Ενιαίο φορέα επιτήρησης των συνόρων χερσαίων και θαλάσσιων. Δομές επικοινωνίας και συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση. Νέο πλαίσιο συνεργασίας του συστήματος εθνικής ασφάλειας με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

“Η ΕΥΠ υπολείπεται των απαιτήσεων και προκλήσεων της εποχής. Έχει ανάγκη σοβαρότατου εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των επιχειρησιακών της δυνατοτήτων”, σημείωσε.

“Η μονοδιάστατη αντιμετώπιση του αιτήματος ασφάλειας είναι αναποτελεσματική”, είπε και πρότεινε τρίπτυχο θεσμικών αλλαγών και καλύτερη δυνατή συνεργασία των εγχώριων υπηρεσιών ασφάλειας με τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες.

Πρότεινε τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα απευθύνεται στον πρωθυπουργό και νέο υπ. Εσωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας εστιασμένη στην έγκαιρη πρόληψη.

“Σας καλώ να δηλώσετε τα αυτονόητα ότι καταδικάζετε τη βία από όπου και αν προέρχεται”, είπε και αναφέρθηκε στην τρομοκρατία.

“Η εμπειρία δείχνει ότι όσο τα μέτρα ασφαλείας στις χώρες που αποτελούν τους πρώτους στόχους αυξάνονται, οι τρομοκράτες αναζητούν άλλους στόχους πιο ευάλωτους”.

“Είναι αφελές να πιστεύουμε ότι η χώρα μας είναι a priori ασφαλής επειδή έχουμε καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Η ασφάλεια αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Η επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ θα αποκαταστήσει το αίσθημα ασφάλειας και αυτοπεποίθησης των πολιτών”, κατέληξε.

Φ. Γεννηματά: Δώστε λύση ή φύγετε

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την πορεία της διαπραγμάτευσης, εξαπέλυσε η Φώφη Γεννηματά, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις, αλλιώς να φύγει.

«Δώστε λύση αλλιώς φύγετε», ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υπογραμμίζοντας ότι με τα νέα μέτρα που ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2015 ανέρχεται σε 12 δις ευρώ.

Η Φώφη Γεννηματά εκτίμησε ότι η χώρα είναι στον αυτόματο πιλότο και οδηγείται στο γκρεμό, ενώ απαρίθμησε τα μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης, λέγοντας αφενός ότι είναι ψέμα όσα ακούγονται περί σκληρής διαπραγμάτευσης και ότι οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερο. «Το 2014 η χώρα έβγαινε από την κρίση αλλά με την τυχοδιωκτική σας διαπραγμάτευση φέρατε νέο μνημόνιο, σήμερα έρχεται νέος λογαριασμός 3 δις ευρώ στα 5,4 δις ευρώ που προτείνατε», είπε και πρόσθεσε πως είναι ψέμα ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ κατανέμονται τα βάρη πιο δίκαια.
Τόνισε ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνείται να μπει στο ψευδοδίλλημα: νόμος και τάξη ή ασυδοσία» και αναφερόμενη στο προσφυγικό, κάλεσε την κυβέρνηση να μην αφήνει να την υποκαθιστούν οι δήθεν αλληλέγγυοι.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση πριμοδοτεί τις ΜΚΟ

Δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης που ανέχεται και πριμοδοτεί δεκάδες ΜΚΟ που φυτρώνουν σαν μανιτάρια, εξαπέλυσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους βρίσκονται από πράκτορες μυστικών υπηρεσιών μέχρι λαθρέμποροι και διακινητές ναρκωτικών, όπλων και εμπορίου οργάνων και λευκής σαρκός.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι το κόμμα του από την πρώτη στιγμή αναφέρθηκε στην ασύδοτη και ύποπτη δράση ορισμένων ΜΚΟ και τόνισε ότι πρέπει να αποσυρθούν όλες.

«Οι άνθρωποι αυτών των οργανώσεων φοράνε τη μάσκα, πότε του αναρχοαυτόνομου αλληλέγγυου και πότε του καλυμμένου φασίστα και ναζιστή εγκληματία», είπε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τις άφησε ανεξέλεγκτες γιατί μυωπικά σκεπτόμενη, θεωρούσε ότι την εξυπηρετούν.

Παράλληλα, χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι κάποιες πτέρυγες της Βουλής επιμένουν να συνδέουν τα όσα συνέβησαν σε Βρυξέλλες και Παρίσι με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες.

Θεοδωράκης: Διαχασμένος ο Τσίπρας

Διχασμό στη συμπεριφορά του Αλέξη Τσίπρα βλέπει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε ότι από τη μια αφαίρεσε τα κιγκλιδώματα από την πλατεία Συντάγματος και από την άλλη διπλασίασε τη φρουρά στην Ηρώδου Αττικού.

«Ασφαλής είναι μια χώρα όταν ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση και όλοι εμείς κυκλοφορούμε χωρίς άνδρες ασφαλείας στους δρόμους. Υπάρχουν μπερδεμένες εικόνες. Βγάλατε τα κιγκλιδώματα στην Βουλή αλλά διπλασιάσατε την φρουρά στην Ηρώδου του Αττικού», είπε.

Σε ότι αφορά στο προσφυγικό και τη δράση ορισμένων ΜΚΟ, ο Σταύρος Θεοδωράκης τον κατηγόρησε πως άφησε να κυβερνούν στις μικρές κοινωνίες των προσφύγων και των μεταναστών οι μικρές τοπικές εθνικές τους μαφίες και κάποιοι αλληλέγγυοι που λειτουργούν κόντρα στο έργο των ΜΚΟ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ