ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική «θύελλα» με φόντο το «Severna Makedonija»

Πολιτική «θύελλα» με φόντο το «Severna Makedonija»

Έντονες είναι οι αναταράξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας μετά την ανακοίνωση, από πλευράς κυβέρνησης, της επίτευξης συμφωνίας με την πΓΔΜ για μετονομασία της γειτονικής χώρας σε «Δημοκρατία της Severna Makedonija», δηλαδή «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αντιδράσει εντόνως στην προτεινόμενη συμφωνία, με τα στελέχη της να εξαπολύουν βολές εναντίον της κυβέρνησης και του Νίκου Κοτζιά.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η Νέα Δημοκρατία προτίθεται τις επόμενες ώρες να καταθέσει πρόταση μομφής, χωρίς, ωστόσο, να έχει ξεκαθαριστεί εάν αυτή θα αφορά την κυβέρνηση ή τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας του παρέμβαση ώστε η συμφωνία για το ονοματολογικό να έρθει στη Βουλή πριν υπογραφεί από την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό πως «δεσμεύει τη χώρα σε μία πραγματικότητα που αργότερα δεν θα μπορεί να αλλάξει» και τόνισε πως δεν έχει την «πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει», σχόλιο που έκανε και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, η οποία χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε πως «είναι βαθιά προβληματική», γιατί, όπως είπε, «εκχωρεί τη μακεδονική γλώσσα και την μακεδονική εθνότητα».

Με τη σειρά του, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάνει λόγο για «αχρείαστο και ταπεινωτικό συμβιβασμό», εξαπολύοντας δριμεία επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Δεν είναι μόνο μια κακή συμφωνία. Είναι ένας αχρείαστος και ταπεινωτικός συμβιβασμός. Οι πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορούν να καλύψουν την καθολική απογοήτευση του Ελληνικού λαού. Η ανιστόρητη σύμπλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσίπρα, δεν είναι ικανή να σβήσει από την εθνική μνήμη τις παρακαταθήκες των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου», αναφέρεται στη σκληρή ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού.

Μαξίμου: Μείζον θεσμικό ατόπημα από τον Αντώνη Σαμαρά

Η απάντηση στον Αντώνη Σαμαρά ήρθε από το Μαξίμου, που τον κατηγόρησε για «μείζον θεσμικό ατόπημα», αναφορικά με την επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα στον πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη συμφωνία.

«Ο κ. Σαμαράς διέπραξε μείζον θεσμικό ατόπημα, εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ιταμό μάλιστα τρόπο, στην αντιπαράθεση για το θέμα της συμφωνίας με την πΓΔΜ», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Μάλιστα, η ανακοίνωση επισημαίνει πως «το ατόπημα» του κ. Σαμαρά «είναι ακόμα βαρύτερο, γιατί ο κ. Σαμαράς γνωρίζει, ως πρώην πρωθυπουργός, τα όρια των συνταγματικών εξουσιών του Προέδρου».

«Η υπονόμευση, σε τόσο κρίσιμες εθνικά στιγμές, της συνταγματικής τάξης, είναι ασυγχώρητη», αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση που κλείνοντας τονίζοντας:

«Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος με την πρωινή του επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και τις δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο, άνοιξε τους συνταγματικούς ασκούς του Αιόλου, οφείλει να απαντήσει αν συμπλέει με τον κ. Σαμαρά, στην επίθεση κατά του Προέδρου και της συνταγματικής τάξης».

Τζανακόπουλος: Ο Μητσοτάκης μπορεί να καταθέσει την πρόταση αν διαφωνεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας επί των εξελίξεων στο ονοματολογικό και απαντώντας στις φωνές που κάνουν λόγο για κατάθεση πρότασης μομφής από τη ΝΔ, τόνισε πως ο Κ.Μητσοτάκης μπορεί να καταθέσει την πρόταση αν διαφωνεί.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής», είπε σε συνέντευξή του, συμπληρώνοντας πως «ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών έχουν ex oficio την αρμοδιότητα να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες. Τώρα από κει και πέρα, αν ο κ. Μητσοτάκης αμφισβητεί το αν και κατά πόσον η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής, δεν έχει παρά να καταθέσει πρόταση μομφής. Γιατί δεν το κάνει;».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, εξέφρασε την ίδια άποψη περί της προτάσεως δυσπιστίας, αναφέροντας, παράλληλα, πως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν διαφωνήσει και στο παρελθόν. «Σε μία κυβέρνηση συνεργασίας διαλέγεις εάν αυτά που σε ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που σε χωρίζουν», είπε.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» και φωτογραφίζοντας τον Πάνο Καμμένο τόνισε πως «όταν σε ένα κορυφαίο ζήτημα ένας κορυφαίος υπουργός διαφωνεί δεν μπορεί να παραμένει στην κυβέρνηση».

«Η κυβέρνηση έχει μία γραμμή, αυτή που υπάρχει στις προγραμματικές δηλώσεις. Τότε δεσμεύτηκε στην προσπάθεια για λύση του Σκοπιανού στη βάση σύνθετης ονομασίας», σχολίασε αναφορικά με τη στάση του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Βούτσης για Σκοπιανό: Δεν χωρούν τακτικισμοί και προσχηματικές αιτιάσεις

Σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο Νίκος Βούτσης αναφέρθηκε στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη Βουλή. «Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει και θα γίνουν παρεμβάσεις από τους αρχηγούς των κομμάτων. Θα ακολουθήσουν δευτερολογίες και θα τριτολογήσει ο πρωθυπουργός».

Ο πρόεδρος της Βουλής ζήτησε, επίσης, να γίνει ένας διάλογος «επί της ουσίας» και να αποφευχθούν οι τακτικισμοί.

«Είναι ό,τι χειρότερο για τόσο σοβαρά θέματα, στο κατώφλι της επίλυσής τους, να γίνεται διαχείριση για τακτικούς λόγους και προσχηματικές αιτιάσεις. Κάθε κόμμα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί της ουσίας. Στο καίριο ζήτημα, αν στο νέο όνομα της γειτονικής χώρας θα υπάρχει πλέον επισήμως και διεθνώς αναγνωρισμένος -και από τη χώρα μας- ο όρος "Μακεδονία", ελπίζω να υπάρχει ξεκάθαρη στάση από όλα τα κόμματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βούτσης.

Ξεφεύγει από την κομματική γραμμή ο Θ. Παπαχριστόπουλος

Από πλευράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, «ξεχωρίζει» η τοποθέτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, ο οποίος ξέφυγε από την κομματική γραμμή, όπως ορίστηκε και χθες από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, και εμφανίστηκε υπέρ της συμφωνίας.

«Η συμφωνία αυτή είναι πάνω από κομματικές γραμμές, είναι μια ιστορική στιγμή, θετική για τη χώρα και πιστεύω ότι η Ιστορία θα την καταγράψει θετικά. Είναι ένα θέμα που έπρεπε να λυθεί», σχολίασε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η στάση των ΑΝΕΛ είναι έντιμη, γιατί παραμένει σταθερή, αλλά ο ίδιος έχει «διαφορές σαν άτομο».

«Το τι θα κάνω είναι δικό μου θέμα. Πάω και σπίτι μου αν τύχει, δεν αφορά κανέναν αυτό. Δεν έχω μάθει να υποκρίνομαι. Το δικαίωμα να λέω τη γνώμη μου σε ένα μείζον εθνικό θέμα δεν θα μου το στερήσει κανείς», είπε.

Ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης τόνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει νομιμοποίηση να κάνει συμφωνία για το Σκοπιανό. «Αν στην αδόκητο περίπτωση αυτό έρθει στη Βουλή πιστεύω ακράδαντα ότι δεν θα περάσει όχι μόνο γιατί εμείς θα καταψηφίσουμε αλλά και γιατί δεν θα έχει τη στήριξη από τις άλλες δυνάμεις για να περάσει», δήλωσε και αρνήθηκε να απαντήσει για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του σε περίπτωση που τυχόν κατατεθεί πρόταση μομφής από τη ΝΔ.