ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μια ανάσα από τη λύση – Σήμερα «κληρώνει» για το όνομα

Μια ανάσα από τη λύση – Σήμερα «κληρώνει» για το όνομα
Γ.Τ Πρωθυπoυργού/Andrea Bonetti

Σήμερα θα ανακοινωθεί η επίτευξη μιας συμφωνίας για το όνομα όπως ανήγγειλε χθες ο Ζόραν Ζάεφ και επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Και οι δύο σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις τους εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για το κλείσιμο της συμφωνίας κατά τη νέα τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν σήμερα Τσίπρας και Ζάεφ.

Το Μέγαρο Μαξίμου στη χθεσινή ανακοίνωσή του έκανε λόγο για «ολοκλήρωση» της συμφωνίας σήμερα. Η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ έγινε σε καλό κλίμα ωστόσο άφησε κάποιες εκκρεμότητες.

Ο Ζάεφ θα κληθεί σήμερα να πει σε ποια ονομασία συμφωνεί: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Νέα Μακεδονία και θα ξεκαθαριστεί πως η γλώσσα στην πΓΔΜ δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική αφού η Αθήνα φαίνεται να συναινεί στη «μακεδονική» γλώσσα και εθνότητα. Όπως επανέλαβε χθες ο κ. Κοτζιάς, η «μακεδονική» γλώσσα έχει αναγνωριστεί από την Ελλάδα από το 1977. Στη συμφωνία υπάρχει η προϋπόθεση να εισαχθεί με την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος της γειτονικής χώρας, ειδική διάταξη που θα κάνει το διαχωρισμό μεταξύ των σλαβικών φύλων που έφτασαν στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο και των Αρχαίων Μακεδόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, πέρα από τη συμφωνία για τη γλώσσα, την εθνότητα και το όνομα, έχει «κλειδώσει» και το ζήτημα της συνταγματικής αλλαγής. Αγκάθι φαίνεται ότι παραμένει το erga omnes, δηλαδή το νομικό πλαίσιο και ο τρόπος εφαρμογής του.

Το Μέγαρο Μαξίμου κρατά «επτασφράγιστο» μυστικό το περιεχόμενο της συνομιλίας Τσίπρα – Ζάεφ και επαναλαμβάνει πως «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα». Μετά το τηλεφώνημα των δύο πρωθυπουργών θα φανεί η κατάληξη που θα έχει αυτή η διαπραγμάτευση και στην περίπτωση μιας συμφωνίας, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς κατά το πρότυπο της προηγούμενης ενημέρωσης

Στη συνέχεια αναμένεται ο πρωθυπουργός να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με διάγγελμα και το προσεχές Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το θετικό σενάριο, θα συναντηθούν στις Πρέσπες οι δύο πρωθυπουργοί για τη μονογραφή της συμφωνίας.

Πυκνός πολιτικός χρόνος

Η ανακοίνωση της συμφωνίας είναι θέμα χρόνου και τα πολιτικά κόμματα καλούνται πλέον - μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού - να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Όπως τόνιζε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσαν αργά το βράδυ οι ΑΝΕΛ, η συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου «αφορά ζητήματα του κόμματος» ενώ διαβεβαίωνε για την τακτική επικοινωνία του κ. Καμμένου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα με τον πρωθυπουργό. Η θέση των ΑΝΕΛ είναι πως δεν δέχονται λύση με τον όρο Μακεδονία και αναμένεται με ενδιαφέρον το κατά πόσο οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον της συγκυβέρνησης και αν ή πώς θα βρεθεί η φόρμουλα μη ρήξης. Ο Πάνος Καμμένος έχει πει πως δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση ωστόσο εγείρεται ζήτημα με την παραμονή του σε κομβικό υπουργείο. Στα «εσωκομματικά» φαίνεται να συγκαταλέγεται και η επιθυμία κάποιων εκ των ΑΝΕΛ να υπερψηφίσουν μια συμφωνία για το Σκοπιανό, ωστόσο παραμένει άγνωστο αν θα επιβληθεί τελικά κομματική πειθαρχία.

Η ώρα της αλήθειας όμως πλησιάζει και για τη ΝΔ που θα πρέπει να ενημερώσει για τη θέση της. Μετά από ένα πολύμηνο «πίσω-μπρός» και καταγγελίες για «μυστική διπλωματία» το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών του.

«Ναι» σε λύση erga omnes με απάλειψη του αλυτρωτισμού λέει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, «ανυπόμονος» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης, για «εθνικό έγκλημα» μιλά ο Βασίλης Λεβέντης, δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία λέει το ΚΚΕ.