ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κουρουμπλής: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» από το 1977

Κουρουμπλής: Η Ελλάδα έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη «μακεδονικής γλώσσας» από το 1977
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)φωτογραφία αρχείου

«Το 1977 στο πλαίσιο συνεδρίου του ΟΗΕ η Ελλάδα αναγνώρισε τη ‘’μακεδονική γλώσσα’’», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος σημείωσε πως η κυβέρνηση παλεύει για να αναγνωριστεί ως σλαβική γλώσσα, ενώ δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία του Τίτο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

«Η αντιπολίτευση είναι σε πολύ μεγάλη αμηχανία», εκτίμησε ο υπουργός Ναυτιλίας μιλώντας στον ΣΚΑΙ, και πρόσθεσε: «Όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα διασπαστούν. Η Νέα Δημοκρατία είναι τρία κόμματα σε ένα».

Σχολιάζοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης υπογράμμισε πως «διαχρονικά ακολουθήθηκε η γραμμή αυτή. Βάλαμε στο τραπέζι ζητήματα που κάποιοι τα απέφευγαν, όπως το γλωσσικό», ενώ σημείωσε πως κατά το παρελθόν καμία κυβέρνηση «δεν είχε θέσει ποτέ ζήτημα Συντάγματος στις διαπραγματεύσεις».

«Όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος» είπε ακόμη ο υπουργός Ναυτιλίας και συνέστησε υπομονή: «Μόλις η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη θα φέρει το θέμα στη Βουλή. Θα συζητηθεί με ηρεμία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει λόγο να κλείσει το θέμα χωρίς να το φέρει στη Βουλή».

«Η κυβέρνηση προσπαθεί φρονίμως να κλείσει ζητήματα με Σκόπια και Αλβανία. Αν γίνει αυτό η Ελλάδα θα είναι η ισχυρότερη δύναμη στα Βαλκάνια, μια περιφερειακή δύναμη. Πρέπει με ψυχραιμία και νηφαλιότητα να πάμε σε μια σωστή λύση για το Σκοπιανό, στη γραμμή και των προηγούμενων κυβερνήσεων», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο οι ΑΝΕΛ να μην ψηφίσουν για το Σκοπιανό είπε ότι «πολλές φορές εκτιμήσατε ότι η κυβέρνηση θα πέσει. Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία είτε σας αρέσει είτε όχι. Ο τελικός κριτής για όλους μας θα είναι ο λαός. (Ο ΣΥΡΙΖΑ) πήρε μια χώρα υπό οικονομική κατοχή και την έβαλε στην ανάπτυξη. Εκτιμώ πως ο ελληνικός λαός θα επενδύσει στο καθαρό βλέμμα του Τσίπρα».

«Αν θέλουμε να διαλύσουμε τα Σκόπια τα διαλύουμε την επόμενη μέρα. Ποιος θα κερδίσει από αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Κουρουμπλής, και διαβεβαίωσε πως η λύση για το χρέος δεν περνάει από τη λύση του Σκοπιανού.

«Η κρίση της Ιταλίας θα πιέσει τους ευρωπαίους να πάνε πιο εύκολα στη λύση για το χρέος. Ο Τσίπρας διαμηνύει σε κάθε τόνο πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται πιστοληπτική γραμμή και αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος αυτού που λέει» σημείωσε.