ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μήνυμα Γιούνκερ στους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος

Μήνυμα Γιούνκερ στους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Πολλαπλά μηνύματα προς Ευρώπη, Τουρκία αλλά και την Ελλάδα έστειλε με την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

«Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα- ζήτω η ελληνική Ευρώπη», είπε στα ελληνικά θέλοντας να αναδείξει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην Ευρώπη, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Φίλος και σύμμαχος της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος είναι ο πρώτος Ευρωπαίος αξιωματούχος που απευθύνεται στη Βουλή, επεσήμανε πως ο Αύγουστος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τη χώρα μας, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που πρέπει να έχει ένα κυρίαρχο κράτος- μέλος της ευρωζώνης.

Επεσήμανε ωστόσο, πως πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες τόσων ετών. Ωστόσο, δεν παρέλειψε να απευθύνει συστάσεις προς την Ελλάδα, ότι θα πρέπει το κράτος να μην είναι μόνο πάροχος υπηρεσιών και εργοδότης και ότι η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες και να αντιμετωπιστεί η διαφθορά για μια οικονομία με εργασία και όχι χρέη.

«Κανένα άλλο κράτος δεν μεταρρυθμίστηκε πιο γρήγορα απ΄ ότι η Ελλάδα», υπογράμμισε και υπενθύμισε ότι ο ίδιος ουδέποτε ήταν υπέρμαχος της άκριτης και τυφλής πολιτικής λιτότητας, καθώς και ότι στάθηκε απέναντι σε εκείνους που ήθελαν να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Έστειλε ωστόσο, και μήνυμα προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας, καλώντας τους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος, καθώς αλληλεγγύη και υπευθυνότητα είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. «Pacta sunt servanda» (σ.σ. οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται), είπε χαρακτηριστικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εθνικά μας θέματα, καθώς αναφέρθηκε στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, αλλά και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Σε ότι αφορά στην όξυνση των σχέσεων με την Τουρκία, τόνισε συνεχίζει «πράγματα παράνομα στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» και πως στη σύνοδο της Βάρνας επεσήμανε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Κάλεσε δε, την Άγκυρα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, οι οποίοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

Απέφυγε να πάρει θέση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, χαρακτήρισε ωστόσο, «επείγον» να εξευρεθεί λύση. Διαμήνυσε ακόμη, πως δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

Αναφέρθηκε στη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και του Κώστα Σημίτη στη διεύρυνση της ΕΕ. και τόνισε: «Ευρώπη χωρίς Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές, η Ελλάδα δεν είναι μια οποιαδήποτε χώρα».

Με θερμά λόγια αναφέρθηκε στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, απονέμοντας εύσημα για την διαχείριση της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και έστειλε μήνυμα στις χώρες που αντιδρούν, λέγοντας δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της η Ελλάδα.

Τσίπρας - Γιούνκερ άνοιξαν την πόρτα της «καθαρής εξόδου»

Πριν την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο ο πρόεδρος της Κομισιόν πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, όπου από κοινού με τον Αλέξη Τσίπρα έστειλαν σαφές μήνυμα ότι στις 20 Αυγούστου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα στήριξης και η Ελλάδα επιστρέφει στην...ευρωπαϊκή κανονικότητα, όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε.

Καλωσορίζοντας τον πρόεδρο της Κομισίον, ο Έλληνας πρωθυπουργός τον χαρακτήρισε "πραγματικό φίλο της χώρας" και συμπλήρωσε ότι αυτή είναι η τελευταία του επίσκεψη στην μνημονιακή Ελλάδα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στις δομικές μεταρρυθμίσεις που κατάφερε η Ελλάδα ώστε να βγει από τα προγράμματα στήριξης τονίζοντας πως δίνουν τη δυνατότητα για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια χωρίς την ανάγκη προγραμμάτων στήριξης. «Δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα επιτήρησης αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μην επιστρέψουμε σε αυτά».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως με τη καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ, είμαστε κοντά στον ορισμό των μέτρων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε διαβατήριο για την καθαρή έξοδο», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η χώρα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

«Κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 3,5% - Αποκαθιστά την αξιοπιστία της χώρας και προδικάζει την επίτευξη των στόχων κατά το 2018 και το 2019. Πρόκειται για επίτευγμα του ελληνικού λαού. Αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι όχι να προστεθούν αλλά να αφαιρεθούν μέτρα λιτότητας έτσι ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στην ανάπτυξη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η αποκατάσταση της κανονικότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη του παρελθόντος που μας έφεραν σε κρίση, διαμηνύοντας πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, κάτι το οποίο συζητά η κυβέρνηση με τους εταίρους, ένα αναπτυξιακό σχέδιο.

«Η επόμενη ημέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης ημέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, πρέπει να την θωρακίσουμε», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως μεταρρύθμιση της Ευρώπης σημαίνει σύγκλιση και συνοχή, ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας, μια νέα αρχιτεκτονική.

«Χρειαζόμαστε και Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ένα ταμείο εντός των ευρωπαϊκών θεσμών υπό δημοκρατικούς κανόνες και είμαστε υπέρ ενός υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης», είπε ο πρωθυπουργός.