ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων

Γεννηματά: Να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

«Ο στόχος είναι να πάρουμε τη χώρα μας πίσω. Να βελτιώσουμε τη ζωή των Ελλήνων με ασφάλεια, πρόοδο, αξιοπρέπεια, δικαιώματα. Ιδρύσαμε το Κίνημα Αλλαγής για να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Μαζί με τους προοδευτικούς πολίτες θα το πετύχουμε», τονίζει, σε συνέντευξή της στο "Έθνος της Κυριακής", η Φώφη Γεννηματά, λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση του ιδρυτικού συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής.

«Κοινός μας στόχος η πολιτική ενότητα, η συντονισμένη και αποτελεσματική δράση. [...] Ξεπερνάμε καθημερινά τις δυσκολίες. Δεν είναι απλό αλλά τα καταφέρνουμε», προσθέτει η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Ερωτώμενη για το χρόνο των εκλογών, η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης τελειώνει, «καθημερινά γίνεται φανερό πως βρίσκονται πλέον σε αποδρομή», ενώ όσον αφορά το Κίνημα Αλλαγής και τις εκλογικές του προοπτικές, αναφέρει ότι «αναδεικνύεται καθημερινά ως ο ισχυρός προοδευτικός πόλος, στο πολιτικό μας σύστημα», προσθέτοντας ότι «απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ που συγκυριακά και προσωρινά εξέφρασε ένα τμήμα των πολιτών της δημοκρατικής παράταξης και το εγκλώβισε στις αδιέξοδες πολιτικές του».

Όσον αφορά στις ενδεχόμενες μετεκλογικές συνεργασίες, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «η χώρα δεν έχει ανάγκη διχαστικά και ψευδεπίγραφα μέτωπα. Ούτε δήθεν ευρωπαϊκά με τη ΝΔ ούτε δήθεν προοδευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ» και συμπληρώνει: «Η κρίσιμη καμπή που περνά η χώρα χρειάζεται γέφυρες συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάπτυξης, προοδευτικών αλλαγών και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι προσηλωμένο σε αυτή την πολιτική».

Η Φώφη Γεννηματά αναφέρεται επίσης στην προκλητικότητα της Τουρκίας, που «μέρα με την ημέρα αυξάνεται και προφανώς δημιουργούνται νέα δεδομένα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή». «Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα. Εμείς πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις εθνικές θέσεις για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας» τονίζει.

Επισημαίνει δε την ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών «γιατί σε όλο το μέτωπο των Εθνικών μας θεμάτων υπάρχουν εξελίξεις» και «τα νέα δεδομένα επιβάλλουν την διαμόρφωση μιας ισχυρής εθνικής γραμμής» και κατηγορεί τόσο την κυβέρνηση όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «κωφεύουν και η στάση τους αυτή είναι κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων των καιρών».

Όσον αφορά στο "Μακεδονικό" επικρίνει τον πρωθυπουργό ότι «άνοιξε ένα εθνικό θέμα, χωρίς καμιά συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις» και «με δυο γραμμές, εκ διαμέτρου αντίθετες στο εσωτερικό της κυβέρνησης του», ενώ εκτιμά ότι «παρά την αρχική αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε φαίνεται ότι η άλλη πλευρά υποτροπιάζει στην αδιαλλαξία της».

Τέλος, ένα την προβληματίζει ένα «πιθανό πολιτικό κόστος από το σκάνδαλο της Novartis και τις "πολιτικές ευθύνες" από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζει ότι οι μόνες που μείωσαν τη φαρμακευτική δαπάνη και μάλιστα χωρίς επιβάρυνση των ασφαλισμένων ήταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, «αντίθετα με τη ΝΔ που επί ημερών της, 2004-2009, εκτροχιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη και με τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν στήριξε κανένα μέτρο περιορισμού της δαπάνης και "ξέχασε" να προχωρήσει σε συγκεκριμένες τιμολογήσεις των φαρμάκων μέσα στο 2015».

Και προσθέτει: «Όσο αφορά τη Novartis υπάρχει και σκάνδαλο και σκευωρία. Εμείς λέμε όλα στο φως. Το πολιτικό κόστος βαραίνει ήδη την κυβέρνηση και για το οργανωμένο σχέδιο κατά των πολιτικών της αντιπάλων και για την άρνηση της να διερευνηθούν οι ευθύνες των υπουργών της».