Κατατέθηκε στη Βουλή το αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής για την υπόθεση Novartis
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες από τη Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά την Καθαρά Δευτέρα.
Στην πρόταση αναφέρεται ότι η δικογραφία που διαβιβάστηκε στη Βουλή αφορά στη διερεύνηση ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης των: Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμμένου, Δημήτριου Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου και Γεώργιου Κουτρουμάνη για τις πράξεις α) δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, β) παθητικής δωροδοκίας και γ) απιστίας περί την υπηρεσία.
Αναλυτικά σε ότι αφορά στα αδικήματα, στην πρόταση αναφέρεται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί. Αντιθέτως, τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας πρέπει να διερευνηθεί από την Προανακριτική Επιτροπή εάν αυτό τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Εάν αποδειχθεί αυτό, τα αδικήματα θεωρούνται παραγραμμένα. Εάν δεν τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, η δικογραφία επιστρέφει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Σε ό,τι αφορά στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος), στην πρόταση αναφέρεται ότι η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να διερευνήσει εάν αυτά τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων.
Σε καταφατική περίπτωση, τότε και για αυτά η σχετική ευθύνη θα έχει αποσβεστεί, ενώ σε αρνητική περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει και πάλι να επιστραφεί στη δικαιοσύνη, «η οποία είναι αρμόδια να διερευνήσει εγκλήματα πολιτικών που δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων τους».
Δείτε (εδώ) ολόκληρη της πρόταση.
Η συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η μόνη θεσμική οδός
Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλ. Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής των αδικημάτων, υποστήριξε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει πίσω και δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς. Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία αναρωτώμενος «ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος. Τέλος, αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το ονοματολογικό της πΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το θέμα με πατριωτική ευθύνη και ρεαλισμό.
«Η κοινοβουλευτική μας ομάδα συνεδριάζει σήμερα εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του.
Αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεοκοπία της χώρας, σημείωσε.
«Η χώρα», είπε, «κατέληξε στη χρεοκοπία και εξαιτίας των πρακτικών διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και μιας εκτεταμένης πολιτικής κουλτούρας ανοχής στη διαφθορά που επικρατούσε για χρόνια, εντός της χώρας».
«Δεν υπήρξε ούτε μία περίπτωση αποκάλυψης σκανδάλων που να μην έπαιξε αυτή η ίδια κασέτα περί πολιτικής δίωξης», είπε και πρόσθεσε ότι και σήμερα πάλι τα ίδια βλέπουμε.
«Μόνο που είναι άλλο η πολιτική εκτίμηση, η πιθανολόγηση και η εικασία, και άλλο να βρισκόμαστε ενώπιον συγκεκριμένων καταγγελιών. Που παίρνουν μάλιστα τη μορφή μιας ογκώδους δικογραφίας», σχολίασε.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η ευθύνη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που έχει εντολή «όχι μόνο να σταματήσει το πάρτι της διασπάθισης δημόσιου χρήματος, αλλά και να ρίξει φως σε όσα γίνανε και οδήγησαν τη χωρά στα βράχια, είναι πολύ μεγάλη».
«Χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, και πάνω από όλα χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και απόλυτη προσήλωση στην ανακάλυψη και αποκάλυψη της αλήθειας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», σημείωσε, για να προσθέσει:
«Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης». Τόνισε ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.
«Δικός μας στόχος μας είναι η αλήθεια και μόνο η αλήθεια», υπογράμμισε.
Μητσοτάκης: Όλα στο φως αλλά χωρίς κουκούλες
Σε δήλωσή του από την Εύβοια, o πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία» αλλά και ο ίδιος προσωπικά, είπαν, από την πρώτη στιγμή «όλα στο φως» για την υπόθεση. «Αλλά χωρίς κουκούλες» συμπλήρωσε ο ίδιος.
«Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιοι είναι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην Πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους. Το Κράτος Δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Ναι» σε προανακριτική και από ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ
«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής είπαν και το ΠΑΣΟΚ, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ.
Ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η θέση του κόμματος για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή. «ΟΛΑ στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε ΝΑΙ στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989» υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με 3 χρόνια διακυβέρνησής του.
Τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Κεντρώων, σχετικά με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, επανέλαβε σήμερα, με ανακοίνωσή του, το κόμμα υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει δεθεί καλά το κατηγορητήριο».
Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τη συνδρομή ξένων χωρών και από τη διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών».
Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής και για την ομιλία του πρωθυπουργού, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα ψηφίσει υπέρ και ότι δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού ή να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, αντίστοιχα.
Ποτάμι: Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο
Με τη σειρά του, το Ποτάμι εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και πως δεν σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών.
«Aκούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει για το σκάνδαλο Novartis ότι χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, νηφαλιότητα, ψυχραιμία. Προφανώς τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος και οι υπουργοί του, γιατί είναι ακριβώς αυτά που δεν κάνουν. Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των θεσμών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.
Παρόλα αυτά, το Ποτάμι αναφέρει ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός υιοθέτησε την πρότασή του, «όπως διατυπώθηκε και αναλυτικά χθες από τον Σταύρο Θεοδωράκη, να διεκδικήσει το ελληνικό δημόσιο τα χρήματα από τη Novartis».