ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χωρίς 4ο μνημόνιο

Μοσκοβισί: Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση χωρίς 4ο μνημόνιο
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα έστειλε από το βήμα της Βουλής ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας με έμφαση ότι δεν χρειάζεται 4ο μνημόνιο. 

«Το 80% των μνημονιακών υποχρεώσεων έχει επιτευχθεί και η χώρα σας βρίσκεται στην τελευταία στροφή του δρόμου, προκειμένου να βγει από το μνημόνιο», είπε στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων, αναγνωρίζοντας τα σφάλματα που έγιναν στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πρέπει να ομολογήσουμε ότι σήμερα έχει βελτιωθεί η κατάσταση και ότι υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», υπογράμμισε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας για συναίνεση. «Κάποια μέρα θα γίνουν εκλογές, κάποια μέρα θα αλλάξουν κυβερνήσεις, αλλά να κοιτάτε το κοινό καλό, ώστε να υπάρξει δικαιοσύνη και ηρεμία στην ελληνική κοινωνία», επεσήμανε.

«Σας δίνω ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της Ελλάδας και στις ικανότητες της να εξασφαλίσει ανταγωνιστικότητα και ελπίδα για να γυρίσετε οριστικά αυτή τη σελίδα», ανέφερε και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει 4ο μνημόνιο. Σημείωσε ωστόσο, ότι είναι αναγκαία και η επιτήρηση μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος.

«Το όραμα μου για το μέλλον της χώρας σας, είναι μια Ελλάδα που θα είναι κυρίαρχη και ευρωπαϊκή και η ευχή μου να επανέλθει στην κανονικότητα», υπογράμμισε και διευκρίνισε ότι επιστροφή στην κανονικότητα σημαίνει ότι η Ελλάδα θα είναι μια κυρίαρχη χώρα, όπως οι άλλες, με όλα τα δικαιώματα που συνοδεύουν τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί στην ομιλία του ανέφερε πως η Ελλάδα μεταρρυθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε, με έναν απαράμιλλο ρυθμό και πρόσθεσε πως οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πρέπει να θεωρούνται τιμωρία, καθώς είναι αναγκαίες όταν οι δομές δεν είναι στο επίπεδο της συμμετοχής στην ευρωζώνη.

Σημείωσε πάντως, ότι το επενδυτικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό, ενώ έπλεξε το εγκώμιο της Έλενας Κουντουρά για τα άλματα που έγιναν στον τουρισμό με τις 36 εκατ. αφίξεις.

«Η Ελλάδα κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες που τις αισθάνθηκε πολύ σκληρά ο λαός αλλά φτάσαμε σχεδόν στο τέλος αυτού του δρόμου, αυτή είναι η τελευταία ευθεία που διανύουμε», είπε για να συμπληρώσει πως όταν κανείς έχει διανύσει το 80-90% του δρόμου πρέπει να κάνει και τα τελευταία μέτρα, να προχωρήσει και τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και οι εταίροι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δεσμευτούν προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα».

Σε ότι αφορά στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει για την επόμενη ημέρα του προγράμματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος μίλησε για επιτήρηση στην λογική της Πορτογαλίας της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

Σημείωσε δε, πως η σχέση Ελλάδος - θεσμών θα πρέπει να βασίζεται σε τρεις πυλώνες και πως η επιτήρηση θα αφορά δεσμεύσεις που η Ελλάδα θα αναλάβει και θα τηρήσει. «Αυτό πρέπει να σχεδιαστεί από τους Έλληνες για τους Έλληνες και όχι από τους ευρωπαίους», είπε.

Χαρακτήρισε αναγκαία αλλά και περίπλοκη την παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι πρέπει να παραμείνει μέχρι το τέλος του προγράμματος. Εξέφρασε ωστόσο, την άποψη ότι η Ευρώπη πρέπει να δημιουργήσει ένα δικό της ευρωπαϊκό ταμείο.