ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δ. Τζανακόπουλος: Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουν τα Μνημόνια

Δ. Τζανακόπουλος: Τον Αύγουστο του 2018 τελειώνουν τα Μνημόνια
ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο CNN Greece, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετείται σε μια σειρά από κομβικά ζητήματα γύρω από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.

Το πολιτικό και οικονομικό ορόσημο του τέλους του ελληνικού προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, το φλέγον θέμα των πλειστηριασμών και το προσφυγικό, διαμορφώνουν την πολιτική επικαιρότητα, τροφοδοτώντας ταυτόχρονα ερωτήματα για τον προσανατολισμό και τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Απέναντι σε αυτά, ο κ. Τζανακόπουλος αναπτύσσει τις θέσεις και τη στρατηγική της κυβέρνησης, ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική σε βασικές αντιπολιτευτικές θέσεις.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι ήδη νομοθετημένη, ενώ για το κοινωνικό μέρισμα σημειώνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε, μέσω του υπερπλεονάσματος, να ενισχύσει 3,5 εκατομμύρια πολίτες που είχαν άμεση ανάγκη.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίζει ότι πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και διατυπώνει τη θέση ότι οι προτάσεις Τουσκ δεν βοηθούν ούτε την Ευρώπη ούτε τους πρόσφυγες. Παράλληλα, ο κ. Τζανακόπουλος τοποθετείται για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Το τέταρτο μνημόνιο υπάρχει μόνο στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη

Αναφορικά με το τέλος του προγράμματος στήριξης, τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα δικαιώνουν την πρόβλεψη της κυβέρνησης ότι σύντομα η χώρα θα βρίσκεται εκτός μνημονίων. Υπογραμμίζει ότι το χρονοδιάγραμμα και ο τρόπος της εξόδου θα είναι αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και το πλαίσιο ρύθμισης του ελληνικού χρέους, η οποία είναι απαραίτητο να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2018», καταλήγει.

Σημειώνει, παράλληλα, ότι δεν θα υπάρξει μνημονιακός μηχανισμός, εφόσον η χώρα βρεθεί αυτοδύναμα στις αγορές και υπογραμμίζει ότι η ρύθμιση του ελληνικού χρέους είχε ως προϋπόθεση την υλοποίηση του τρίτου προγράμματος. «Είναι, δηλαδή, μια δέσμευση των Ευρωπαίων προς την Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και υλοποιούνται. Δεν μπορούν να προστεθούν νέες μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα για τη ρύθμιση του χρέους», λέει ο κ. Τζανακόπουλος.

Υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια

Ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία της και υποστηρίζει ότι είναι σαφές πως υπάρχουν δύο διακριτά πολιτικά σχέδια ενώπιον του ελληνικού λαού: «Από τη μία το σχέδιο της κυβέρνησης που λέει ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει έξοδος από την κρίση χωρίς στήριξη των εργαζομένων, χωρίς αναδιανομή του εισοδήματος. Από την άλλη, το σχέδιο της ΝΔ που λέει ότι ο μόνος τρόπος ανάκαμψης είναι να εκκαθαριστούν οι δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας, δηλαδή να γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, να μην υπάρξει στήριξη του μισθού και να μην υπάρχουν θεσμικά εμπόδια απέναντι στο συμφέρον μιας επιχείρησης».

Αναφορικά με τις διεργασίες στον χώρο της Κεντροαριστεράς και απαντώντας στο ερώτημα του κατά πόσο η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα μπορούσε να είναι ένας πολιτικός σύμμαχος, ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι μέχρι τις εκλογές ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι εφικτό. «Δυστυχώς το πολιτικό κέντρο στην Ελλάδα δεν έχει διάθεση αυτοκριτικής για τα λάθη των δεκαετιών του ‘90 και της πενταετίας του 2010-2015. Υπήρξε πλήρης πολιτική ταύτιση του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και σε αυτό δεν έγινε καμία αυτοκριτική». Προσθέτει, επίσης, ότι ο χώρος αυτός δεν φαίνεται να παρακολουθεί τις αντίστοιχες εξελίξεις και τον διάλογο που γίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιμένουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

«Οι σημαντικές πολιτικές επισκέψεις και συναντήσεις γίνονται όταν υπάρχουν πραγματικά πολιτικά προβλήματα που χρειάζονται επίλυση», λέει ο υπουργός Επικρατείας, αποτιμώντας την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα.

Επιπλέον, εξηγεί για ποιους λόγους η Ελλάδα πρέπει, κατά τον ίδιο, να επιμείνει στην στρατηγική της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας και υπογραμμίζει ότι μια απομάκρυνση της Άγκυρας από την Ευρώπη θα ήταν βαθιά προβληματική και για την Τουρκία και για την Ελλάδα.

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί

Τέλος, μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει ότι η ΕΕ δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα, επισημαίνει ότι η πρόταση που κατέθεσε ο κ. Τουσκ δεν βοηθά ούτε την ΕΕ, ούτε το ευρωπαϊκό σχέδιο, ούτε τους πρόσφυγες, και υπογραμμίζει ότι στην ΕΕ δεν υπάρχουν α λα καρτ συμφωνίες.
«Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να τηρηθεί. Είναι μια δύσκολη συμφωνία, ένας συμβιβασμός, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή καμία υπαναχώρηση ως προς τη συμφωνία για τη μετεγκατάσταση», σημειώνει.

Όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στα hot spots των νησιών, ο κ. Τζανακόπουλος υποστηρίζει ότι η «κατάσταση είναι δύσκολη», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι πρώτιστο μέλημα της κυβέρνησης είναι να δημιουργούνται οι καλύτερες συνθήκες για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. «Έχουν ήδη μεταφερθεί 5.700 μετανάστες στην ενδοχώρα, προκειμένου να έχουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης», καταλήγει.