Ανησυχίες και προσδοκίες από την επίσκεψη Ερντογάν (aud)
Με το βλέμμα στη ...Θράκη, η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ταγίπ Ερντογάν το πρωί της ερχόμενης Πέμπτης.
H ελληνική πλευρά στοχεύει σε νέα αρχή στις σχέσεις με την Άγκυρα και αναμένει 'ουσιαστική συζήτηση' τόσο επί του προσφυγομεταναστευτικού -οι ροές εμφανίζονται ξανά αυξημένες τους τελευταίους μήνες- όσο και επί της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο -στοιχεία του ΓΕΕΘΑ εμφανίζουν το 2017 ως τη χειρότερη χρονιά εδώ και μια δεκαετία.
Παρότι διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η παρουσία, την Παρασκευή, του Τούρκου Προέδρου στη Θράκη θα είναι διακριτική και οι επαφές του με τη μειονότητα χαμηλών τόνων, εντούτοις -με νωπές τις μνήμες από τα όσα προκλητικά δήλωσε περιοδεύοντας, προσφάτως, στην περιοχή, ο, με καταγωγή από τη Ροδόπη, Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Χακάν Τσαβούσογλου- η επίσκεψη, εκεί, του κ. Ερντογάν προβληματίζει. Όπως, επίσης, ανησυχεί και το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί, από σκληροπυρηνικούς, πομπώδης υποδοχή του. Από ελληνικής πλευράς τον Ταγίπ Ερντογάν θα συνοδεύσουν οι Γιώργος Κατρούγκαλος και Γιάννης Αμανατίδης, αναπληρωτής ΥΠΕΞ και υφΥΠΕΞ αντίστοιχα, ενώ, κατά πληροφορίες, έχει ζητηθεί από την Άγκυρα να μην εκφωνήσει ο Τούρκος Πρόεδρος δημόσια ομιλία κατά την άφιξή του στην Κομοτηνή. Πρώτος του σταθμός θα είναι το τζαμί Κιρμαχαλέ για την προσευχή της Παρασκευής και θα ακολουθήσουν επαφές του με φορείς της μειονότητας.
Διαβάστε το πρόγραμμα της επίσκεψης Ερντογάν
Ο κ. Ερντογάν, με δεδομένες τις κλονισμένες του σχέσεις με Ε.Ε. και ΗΠΑ, δείχνει να προσδοκά σε θετική δυναμική από την επίσκεψή του στην Ελλάδα -την πρώτη Τούρκου Προέδρου μετά από 65 χρόνια- έτσι ώστε να υπάρξει, σε κάποιο βαθμό τουλάχιστον, αναστροφή αυτής της κατάστασης. Μείζων διαφοροποίηση, όμως, σε ό,τι αφορά τα μεγάλα διμερή ζητήματα, κατά κοινή ομολογία, δεν προδιαγράφεται.
Ακούστε το σχόλιο του Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Σπύρου Λίτσα