ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει: Μολυσμένο αέρα αναπνέει το 95% των ανθρώπων στη Γη

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει: Μολυσμένο αέρα αναπνέει το 95% των ανθρώπων στη Γη
EPA/HOW HWEE YOUNG

«Ανθυγιεινό αέρα» αναπνέει το 95% του πληθυσμού του πλανήτη, και κυρίως όσοι ζουν στις φτωχότερες χώρες της Γης, με την ατμοσφαιρική ρύπανση να έχει σημαντική συμβολή στον θάνατο 6,1 εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο, μόνο το 2016.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του State of Global Air Report, η παρατεταμένη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση φαίνεται πως συνδέεται με εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές, καρκίνο του πνεύμονα και χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων, ασθένειες που ευθύνονται για πολλούς πρόωρους θανάτους.

Άλλωστε η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου, ανάμεσα σε άλλους κινδύνους για την υγεία, πίσω από υψηλή αρτηριακή πίεση, διατροφή και κάπνισμα.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει τεράστιες επιπτώσεις στον άνθρωπο παγκοσμίως, καθώς καθιστά δύσκολη ακόμη και την ίδια την αναπνοή, ειδικά για άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά νοσήματα. Ο μολυσμένος αέρας στέλνει πολλούς ανθρώπους στο νοσοκομείο, τους στερεί την πρόσβαση στο σχολείο ή την εργασία τους και συμβάλει στον πρόωρο θάνατο», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Μπομπ Ο’ Κέφε, αντιπρόεδρος του Health Effects Institute που δημοσίευσε την σχετική έκθεση.

«Πρωταθλήτριες» στην ατμοσφαιρική ρύπανση Κίνα και Ινδία

Σύμφωνα με την έκθεση, η Κίνα και η Ινδία ευθύνονται από κοινού για το 50% των παγκόσμιων θανάτων που αποδίδονται στη ρύπανση. Μάλιστα οι δύο χώρες φαίνεται πως «ανταγωνίζονται» στους πρόωρους θανάτους, με την Ινδία να… προηγείται με 1,1 εκατομμύριο θύματα το 2016.

Παράλληλα, την ώρα που η Κίνα έχει κάνει σημαντικά βήματα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, άλλες χώρες όπως το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και η Ινδία κατέγραψαν την πιο απότομη άνοδο στα επίπεδα μόλυνσης του αέρα από το 2010.

Σημαντικά μολυσμένος είναι και ο αέρας που αναπνέουν οι άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους, εξαιτίας κυρίως της καύσης στερεών καυσίμων υλών προκειμένου να ζεσταθούν ή να μαγειρέψουν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο το 2016, συνολικά 2,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους τρεις πολίτες του κόσμου, εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση που προκλήθηκε από στερεές καύσιμες ύλες όπως το ξύλο ή το κάρβουνο.

Οι περισσότεροι από αυτούς που αναπνέουν μολυσμένο αέρα εντός κι εκτός σπιτιού, ζουν σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής, όπου το εισόδημα είναι χαμηλό ή στην καλύτερη περίπτωση μεσαίο. Αυτή η συνδυαστική έκθεση σε μολυσμένο αέρα ευθύνεται για έναν στους τέσσερις θανάτους στην Ινδία και για έναν στους πέντε στην Κίνα.

Ως μικρό αλλά θετικό βήμα καταγράφεται η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που βασίζονται σε στέρεες καύσιμες ύλες, από 3,6 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο το 1990 σε περίπου 2,4 δισεκατομμύρια το 2016.

More than 95% of world's population breathing unhealthy air, says new report, By James Masters, CNN